MALI LOŠINJ

Mještani Ilovika ponovno prosvjeduju u luci Mrtvaškoj: ‘Ugrožavate opstanak obitelji na otoku‘

U luci Mrtvaškoj počinje veliki projekt dogradnje luke, vrijedan 81 milijun kuna.

Mali Lošinj

 Matija Djanjesic/Cropix

Predstavnici Županijske lučke uprave iz Malog Lošinja i izvođača radova ušli su u utorak ujutro na gradilište u luci Mrtvaškoj na Lošinju, no radovi nisu počeli jer je onamo ušlo i nekoliko desetaka mještana Ilovika, nezadovoljnih što im je onemogućeno korištenje postojećeg gata u toj luci.

Po riječima ravnatelja Županijske lučke uprave iz Malog Lošinja Filipa Balije, izvođač je u utorak ujutro uveden na gradilište, koje je ograđeno, ali radovi nisu počeli jer su na nj ponovno, kao što su to učinili i u ponedjeljak, ušli i mještani Ilovika.

Oni su, kaže, srušili ogradu postavljenu jutros na postojeći gat u Mrtvaškoj, a ulaskom na gradilište izložili su se opasnosti.

Balija je rekao da korištenje postojećeg gata u Mrtvaškoj tijekom radova zakonski nije moguće jer je taj gat u sklopu gradilišta koje mora biti sigurno, a nakon završetka radova i on će biti proširen i produljen.

Istaknuo je da će se gatom tijekom radova moći koristiti isključivo za medicinske hitne slučajeve, za koje će biti otvoren i osiguran koridor preko gradilišta.

U luci Mrtvaškoj počinje veliki projekt dogradnje luke, vrijedan 81 milijun kuna. Najveći dio projekta financira se europskim novcem, manji dio iz državnog proračuna, a nositelj projekta je Županijska lučka uprava iz Malog Lošinja.

Radovi bi trebali trajati dvije godine tijekom kojih će brod, umjesto od Ilovika do Mrtvaške, ploviti dulje, od Ilovika do Malog Lošinja.

Radovi su počeli tijekom proljeća, ali su u lipnju prekinuti.

Stanovnici otoka Ilovika smatraju da je projekt loše pripremljen i ugrožava opstanak obitelji na otoku.

Traže da im se osigura svakodnevna brodska veza od Ilovika do Mrtvaške te da im se omogući korištenje gata u luci Mrtvaškoj i tijekom radova.

Predsjednica Mjesnog odbora Ilovika Jadranka Capan Matas izjavila je danas da je gat u Mrtvaškoj tijekom noći posve ograđen te da nije ostavljena mogućnost da ondje pristaju brodice ni u hitnim slučajevima.

Ilovčani su, rekla je, jutros uklonili dio te ograde kako bi svojim brodicama omogućili pristup i pristajanje uz gat.

Istaknula je da stanovnici Ilovika ne žele spriječiti dogradnju luke, nego žele da im se, kako bi normalno živjeli, putovali u školu, na posao ili liječniku, omogući da svojim brodicama mogu pristati u Mrtvaškoj.

Traže mali koridor za prolaz brodica i da buduća riva visinom bude prilagođena brodicama otočana.

Smatraju da se projekt, samo u dijelu koji se odnosi na postojeći gat, može izmijeniti.

Jadranka Capan Matas također je rekla da mještani neće prestati s otporom te da do daljnjeg ostaju na gatu, a sve su, zbog sumnji da je bilo nepravilnosti u izradi dokumentacije projekta, prijavili OLAF-u.

Brod koji od listopada povezuje Ilovik i Mali Lošinj u ponedjeljak nije isplovio, ali od utorka ujutro ponovno povezuje ta dva otoka.

Brodar - tvrtka Porat iz Ilovika jučer je na toj liniji prekinula plovidbu, koja je ponovno uspostavljena nakon što je Porat o tom poslu potpisao sporazum koji su prije potpisali Grad Mali Lošinj i Primorsko-goranska županija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 04:37