PROSVJED

Mještani Ilovika treći dan na gradilištu u Mrtvaškoj, radovi nisu počeli

Nezadovoljni su što će im, zbog radova na dogradnji luke, biti onemogućeno pristajanje uz gat u Mrtvaškoj
 Matija Djanješić/Cropix

Radovi na dogradnji luke Mrtvaške na Lošinju nisu počeli ni u srijedu jer su mještani Ilovika treći dan zaredom na gradilištu i traže da im se tijekom najavljenih dvogodišnjih radova omogući korištenje postojećeg gata u toj luci.

Predsjednica Mjesnog odbora Ilovika Jadranka Capan Matas izjavila je danas da će mještani čuvati gat sve dok im se svakodnevno ne omogući putovati u Lošinj preko luke Mrtvaške.

Stanovnici Ilovika od ponedjeljka na gradilištu sprječavaju nastavak radova i uvođenje izvođača radova na gradilište u luci Mrtvaškoj jer smatraju da je projekt loše pripremljen i da ugrožava njihov opstanak na otoku.

Nezadovoljni su što će im, zbog radova na dogradnji luke, biti onemogućeno pristajanje uz gat u Mrtvaškoj te što će tijekom radova, koji će trajati oko dvije godine, brod, umjesto od Ilovika do Mrtvaške, prometovati dulje, od Ilovika do Maloga Lošinja.

Traže da im se omogući korištenje gata u Mrtvaškoj kako bi ondje mogli pristajati svojim brodicama te da im se osigura svakodnevna veza od Ilovika do Mrtvaške.

Ilovčani su jučer ujutro, odmah nakon što je postavljena, srušili dio ograde na gatu u Mrtvaškoj kako bi svojim brodicama omogućili pristup i pristajanje uz gat. Isticali su kako ne žele spriječiti dogradnju luke, nego žele da im se, kako bi normalno živjeli, putovali u školu i na posao ili odlazili k liječniku, omogući pristajanje brodica u Mrtvaškoj.

Traže mali koridor za prolaz brodica te da buduća riva visinom bude prilagođena njihovim brodicama.

Iz Županijske lučke uprave u Malom Lošinju ističu pak da korištenje postojećeg gata u Mrtvaškoj tijekom radova nije moguće jer je taj gat u sklopu gradilišta koje mora biti osigurano te da će gat nakon završetka radova biti proširen i produljen.

Ističu i da je Ilovčanima osiguran prijevoz na Lošinj privremenom brodskom linijom od Ilovika do Malog Lošinja te da će, isključivo za medicinske hitne slučajeve, biti moguće korištenje gata u Mrtvaškoj, otvoren i osiguran prolaz preko gradilišta.

Iz te lučke uprave danas je priopćeno da je s gradilišta luke Mrtvaške u noći s utorka na srijedu ukradena sigurnosna željezna ograda, da su zasad nepoznati vandali razmontirali i otuđili ogradu te da je počinjena šteta veća od 50 tisuća kuna i ugrožena sigurnost gradilišta.

Ravnatelj Županijske lučke uprave iz Malog Lošinja Filip Balija rekao je da su o svemu obavijestili policiju te da se, unatoč nemilim događajima, nastavlja priprema i organizacija gradilišta.

Istaknuo je kako je žalosno što pojedinci svoje nezadovoljstvo iskazuju nasiljem, da može razumjeti da nisu svi zadovoljni projektom, ali i da su u dogovoru svih dionika projekta pronađena odgovarajuća rješenja u sklopu zakona.

Dok radovi budu trajali, rekao je, Ilovik će biti redovitom brodskom linijom povezan s Lošinjem, ovisno o vremenu - s Velim ili Malim Lošinjem, te da je riječ o tri linije umjesto jedne, kao što je bilo dosad.

Dogradnja luke Mrtvaške počela je tijekom proljeća, ali su u lipnju radovi prekinuti. Projekt je vrijedan 81 milijun kuna, većim dijelom se financira europskim novcem, a manji dio novca osiguran je iz državnog proračuna. Nositelj projekta je Županijska lučka uprava u Malom Lošinju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2023 04:23