EDUKATIVNI PROJEKT

Mjuzikl ‘Đak veseljak i prometni znak‘ više od 20 godina uči najmlađe prometnim znakovima

Dana 27. rujna u Maloj dvorani Vatroslav Lisinski održan je edukativno preventivni mjuzikl ‘Đak veseljak i prometni znak‘
Mjuzikl 'Đak veseljak i prometni znak'
 Marko Pletikosa

Djeca i mladi posebno su ugrožena skupina u prometu, prvenstveno zbog svoje dobi, razvojnih ograničenja, neiskustva i nemogućnosti sagledavanja opasnosti i rizika u prometu te mogućih teških posljedica. Sigurnost djece u prometu jest briga i odgovornost odraslih koji moraju poduzeti sve kako bi zaštitili djecu.

Stoga edukativni mjuzikl Đak veseljak i prometni znak već više od 20 godina sustavno kroz glazbu i igru djecu uči o prometnim znakovima. Mjuzikl je kroz godine imao prilagodbe, tako današnja djeca imaju priliku čuti i song u kojem je uključena i opasnost gledanja u mobitel u trenutku kada su aktivni sudionici u prometu.

Mjuzikl je spoj svladavanja važnih spoznaja o prometu i o tome kako se u njemu ponašat; uz to, djeca uče najvažnije prometne znakove u osmišljenom umjetničkom sadržaju u kojem se isprepliću glazba i pokret ispunjavajući i angažirajući gledatelja da bez moguće zaisćenosti porukama i sam sudjeluje u njoj.

image
Mjuzikl 'Đak veseljak i prometni znak'
Marko Pletikosa

- Zadovoljni smo što smo i ove godine u MD Lisinski organizirali mjuzikl, po epidemiološkim mjerama, i doveli stotinjak djece u dvoranu. Snimali smo program i postavili na FB stranicu Dakveseljak kako bi što više djece zabavan način naučilo o prometnim znakovima. Iznimno nam je drago što nam se i ove godine pridružila PU Zagrebačka, Služba prevencije s voditeljem Velimirom Tišom koji su djeci poklonili prsluke i kabanice iz programa Poštujte naše znakove! - rekla nam je suorganizatorica programa Iva Šalamon Reškovac.

Prema podacima MUP-a, u prošloj godini u prometnim nesrećama život je izgubilo čak 18 djece. Od toga je čak sedmero djece bilo u dobi do 13 godina, a 11 ih je bilo u dobi od 14 do17 godina.

Ni nove, izmijenjene okolnosti života za vrijeme pandemije COVID-19 tijekom 2020., koje su donijele i ograničenja u kretanju, nisu dovele do očekivanog smanjenja stradavanja i pogibija u cestovnom prometu. Prema dostupnim podacima, u prometnim nesrećama tijekom osam mjeseci 2020. godine, u Hrvatskoj su poginule ukupno 174 osobe, a među njima je bilo i djece.

Stoga je od iznimne važnosti, svake godine provoditi preventivne programe na temu sigurnosti u prometu.

image
Marko Pletikosa

Kad tvrtka ima tako velik utjecaj na društvo kao što ima Hrvatska elektroprivreda i kad društvo na različite načine snažno utječe na poslovanje HEP-a, brojna su dodirna područja u kojima se mogu provoditi partnerski projekti usmjereni na rast kvalitete života.

- HEP je i ove godine prepoznao značaj preventivno edukativnog programa za najmlađe. Bez njihove pomoći, djeca jedne osnovne škole bila bi zakinuta za osmijeh, veselje ali i učenje o prometnim znakovima - zaključila je Šalamon Reškovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:47