NAŠAO JE PAS

MLADA SPLIĆANKA DANIMA TUMARALA MOSOROM Nije jela ni spavala, pila je vrlo malo, a od kuće je otišla jer štuje Svamiđija

Spasioci prvo naprave psihološki profil nestale osobe te rade scenarije i na karti rade razdaljine koje može prijeći. Tek tada se daju u potragu...
 HGSS

Pet dana 32-godišnjakinja je lutala po obroncima Mosora. Nije jela, pila je vrlo malo, a spasiocima je kasnije rekla da nije ni spavala. Većinom je, kaže, meditirala i kad su je našli je bila iscrpljena i dehidrirana.

Iako se od kuće udaljila još u noći 1. rujna Hrvatska gorska služba spašavanja je obaviještena ovu nedjelju, a oko 14 sati su je počeli tražiti.

Mladen Mužinić iz HGSS-a rekao nam je da su djevojku zapravo jako brzo locirali.

- S bližnjima nestale osobe uvijek napravimo psihološki presjek i doznajemo njene običaje te radimo scenarije. Na karti radimo krugove i razdaljine koje osoba s tim konkretnim profilom može proći. Ako se radi o nepristupačnom terenu prvo u potragu kreće pas, a onda dronovi, objasnio je Mužinić.

Što ih se kasnije obavijesti područje potrage se frapantno širi.

- Bolje da smo išli za ništa nego da se nešto desi. Najvažnije je da što prije krenemo u potragu, kaže Mužinić.

Nestalu djevojku su našli uz pomoć zadnjeg signala na njenom mobitelu.

'Oko 16 sati četvero spašavatelje HGSS Stanice Split i potražni pas intenzivno su pretraživali nepristupačno područje na sjeverozapadnim obroncima Mosora, područje Balića doca.Krećući se stazama i oputinama, oko 19.30 sati potražni pas se odvojio i skrenuo sa zadanog puta te lajanjem locirao nestalu osobu. Spašavatelji su je zbrinuli i predali nadležnim tijelima na daljnje postupanje', piše u službenom izvještaju HGSS-a.

- Djevojka je djelovala normalno kad su je našli, kaže Mužinić, a najviše se prepala psa koji je počeo lajati. On je zapravo davao znak svom vodiču očekujući igračku za nagradu.

32-godišnjakinja je, neslužbeno doznajemo, i prije znala odlaziti od kuće, a pripadnica je organizacije Bhakti Marga, koja širi učenja duhovnog učitelja Sri Swamija Vishwanande.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:08