VJEROVALI ILI NE

Mlade HSP-ovce žele izbaciti iz stranke jer su osudili fašizam, a podržali antifašizam!

Antifašizam nije nešto čega se ne trebamo sramiti, tvrdi čelnica lokalnog HSP-a B. Halapa-Toplonjak

KARLOVAC - Predsjednik Gradske organizacije HSP -a Domagoj Švegar (29) i njegov zamjenik Emil Mehdin (35) mogli bi biti izbačeni iz stranke, a gradska organizacija raspuštena zbog nevjerojatnog razloga - jer su u svojem priopćenju fašizam nazvali zlom, a antifašizam pozitivnim europskim naslijeđem. Oni su, kao i predstavnici mnogih udruga i političkih stranaka, osudili prošlotjedni istup branitelja Petra Banića i Marija Mateše koji su rekli da im je dosta antifašizma u Karlovcu, nazivajući Većeslava Holjevca i grupu koju je vodio u Drugome svjetskom ratu “partizansko-četničkim teroristima”.

‘Fašizam je zlo’

- Držimo da je svakome normalnom čovjeku gadljivo primitivno prepucavanje krajnje sumnjivih tipova koji žive od državnih apanaža i nemaju što pametno raditi u životu. Nevjerojatno je nepostojanje želje da se o stvarima normalno razgovara i izvuče ozbiljan zaključak, kao i koraci koji proizlaze iz toga.Fašizam je u svojoj biti zlo, pa iako ima ljudi koji su u tome sudjelovali iz neznanja, po inerciji, ili su bili na to prisiljeni, to ne mijenja karakter fašizma.

Neusklađeni stavovi

Povijesni je fakt da je antifašizam pozitivno europsko naslijeđe, kojeg se nitko normalan ne srami ili njime kalkulira. Posve je drugo to što su pojedinci napravili u antifašističko ime - dio je njihova promišljanja koji su plasirali u javnost. Njihova stranačka šefica, predsjednica HSP-a Karlovačke županije Bernardica Halapa-Topolnjak, zgranuta je razmišljanjima svojih kolega te je najavila oštre sankcije jer su “izrekli nešto što nije usklađeno sa stavovima stranke”. - Gledajte, tko meni danas može reći da je antifašizam pozitivan i da ga treba veličati?! Osobno me antifašizam asocira na Bleiburg i križni put. Nikada, niti u jednoj sekundi života nisam zagovarala zločin, ma tko ga počinio. Antifašizam nije nešto čega se ne trebamo sramiti - odrješita je Bernardica Halapa-Topolnjak.

Temeljne vrijednosti

Na našu opasku kako se pojedinčni zločini trebaju osuditi, ali da bi temeljne vrijednosti proizašle iz antifašizma trebale biti nesporne te da se na njima temelji i Ustav RH te pitanje je li nam alternativa fašizam i bi li nam bilo bolje da Karlovcem vladaju Pavelićevi unuci, Halapa-Topolnjak je rekla:

- To nikada nećemo znati, ali možda bi nam bilo nešto bolje od ovoga sada.

I dalje ćemo braniti naše stavove

Održali smo sastanak Gradske organizacije i svih devet članova stalo je iza stavova iz priopćenja jer ni sa čim nismo narušili temeljne odredbe stranke.

Na sjednici Županijskog vijeće, kojemu sam i ja član, odlučivat će se o tome i ja ću tamo braniti naše stavove. Rekao nam je Švegar.

Inače, Domagoj Švegar (29) doktor je znanosti iz područja psihologije i asistent na Odsjeku za psihologiju riječkoga Filozofskog fakulteta.

U Gradskoj organizaciji, osim njega i glasnogovornika Mehdina, još je sedam članova, svi su visoko obrazovani ili su pred završetkom studija.

Nitko nije stariji od 35 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:00