BAČIĆEV NASLJEDNIK

Mladen Čutura: Natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a ipak neće biti poništen

"Riječ je o mandatnom natječaju, a ne klasičnom" rekao je i pojasnio razloge
Mladen Čutura (sredina)
 Marko Todorov/Cropix

Natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a, prema riječima predsjednika Nadzornog odbora Mladena Čuture, čini se, ipak neće biti poništen.

Naime, teatar.hr prije par dana objavio je kako bi taj natječaj trebao biti poništen jer u natječajnim odredbama nisu navedene posebne odredbe iz Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.

Prema tim odredbama, u natječajima koje raspisuju javne službe i javne ustanove prednost pri zapošljavanju, ako imaju jednake uvjete, imaju nezaposleni branitelji i članovi njihovih obitelji. Podsjećaju kako je isti propust napravljen i kod natječaja za intendanta HNK u Zagrebu.

Tada je Kazališno vijeće HNK, kada je upozoreno na nezakonitost natječaja, poništilo taj natječaj i raspisalo novi u koji su uvrstili i odredbe iz Zakona o braniteljima. Portal teatar.hr navodi kako je Mladen Čutura, predsjednik Nadzornog odbora HRT-a, tijela koje je raspisalo natječaj za glavnog ravnatelja, ujedno i član Kazališnog vijeća koje je raspisalo i poništilo natječaj za intendanta te se pitaju zašto je Čutura jedan natječaj poništio, a drugi nije.

Šef NO-a HRT-a Mladen Čutura s kojim smo jučer razgovarali kaže, pak, kako je razgovarao sa stručnom službom HRT-a i da, prema njihovu obrazloženju, nema razloga da se natječaj za glavnog ravnatelja poništi.

- Riječ je o mandatnom natječaju, a ne klasičnom. Ni na prethodnom natječaju za glavnog ravnatelja nije bilo uvjeta iz Zakona o braniteljima, pa je proveden. Nadzorni odbor HRT-a raspisuje natječaj za glavnog ravnatelja, ali ga priprema pravna služba HRT-a.

Prema mišljenju pravne službe, nije trebalo poništiti ni natječaj za intendanta - kazao nam je jučer Čutura. Dodao je i kako više nije član Kazališnog vijeća te da je s te pozicije otišao još prije mjesec dana.

Na ovaj natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a, podsjetimo, prijavilo se 16 kandidata, od čega je 13 valjanih prijava.

Novi glavni ravnatelj trebao bi biti izabran do kraja listopada, a na Prisavlju će naslijediti Kazimira Bačića koji je krajem lipnja uhićen u velikoj akciji USKOK-a sa zagrebačkim poduzetnikom Milanom Lončarićem.

Bačiću je istražni zatvor produljen do kraja rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 05:22