WEEKEND MEDIA FESTIVAL

Mladen Pleše: Novinarstvo je u krizi, ali nije umrlo

 Goran Šebelić/CROPIX

ROVINJ - Loše se osjećam, ali ipak sam živ. Rekao je to Denis Kuljiš na panel diskusiji o temi "Je li pravo novinarstvo umrlo?“, koja je u petak održana u sklopu Weekend Media Festivala, koji je u Rovinju okupio oko dvije tisuće sudionika.

Sudjelujući u diskusiji Mladen Pleše, glavni urednik Jutarnjeg lista kazao je pak kako je naziv teme senzacionalistički, odnosnu u duhu vremena dodajući kako je činjenica da je danas novinarstvo u krizi, "ali nije umrlo“.

- Pisano novinarstvo u drugačijoj je poziciji od ostalih medija i ono je u velikoj tranziciji. Pisano novinarstvo ne može živjeti od vijesti jer ona više nije sastavni dio novina, već se mora stvarati vlastita roba - ustvrdio je Pleše.

Milan Ivkošić iz Večernjeg lista upitao se kada je pravog novinarstva i bilo, da je umrlo. - Pravog novinarstva ima onoliko koliko ima pravih autora - kazao je Ivkošić.

Đurđica Klancir s T-portala ustvrdila je da je dobro novinarstvo naprosto dobro novinarstvo, "iako jako novinarstvo danas doživljava svojevrsnu krizu“.

Na panelu je bilo riječi i o kako je rečeno niskom stupnju općeg obrazovanja i kulture mladih novinara, zbog čega se često pojavaljuju neargumentirani i neprovjereni tekstovi, kao i o sve manjem broju lektora i redaktora u hrvatskim novinskim kućama.

Zaključujući panel, kojeg je vodila Hloverka Novak-Srzić, Milan Ivkošić je ustvrdio kako danas u Hrvatskoj ipak ima pravog novinarstva, "ali ima i smeća, ali toga će uvijek biti“.

- Pravo novinarstvo je bolesno, ali neće umrijeti - zaključio je Mladen Pleše, dok je Hloverka Novak-Srzić ustvrdila kako ipak ima malo previše žutila.

Raspravljalo se i o novinarstvu na drugim platformama, sve većem broju portala koji objavljuju neprovjerene tekstove, utjecaju izdavača na uređivačku politiku medija. Na panelu su sudjelovali i Iva Gačić s Nove TV, Alen Galović iz 24 sata, Ivan Lovreček s RTL-a i Goran Mihajlovski iz makedonskih Vesti, koji je primjetio da se makedonsko novinarstvo ne razlikuje od hrvatskog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:22