UDAR NA VICU BATARELA

MLADI ISUSOVAC NAPAO UDRUGU VIGILARE 'Svaki put kad oni najave neku novu akciju, osjetim tjeskobu. Ne znaš čega se bojiš, ali znaš da nije dobro...'

Vice John Batarelo
 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon što je udruga Vigilare odlučila tužiti bivšeg predsjednika države Ivu Josipovića zbog njegovih izjava među kojima je i ona kako je “Hrvatska sekularna država, a ne katolička džamahirija”, jučer je na katoličkom portalu bitno.net osvanuo komentar mladog isusovca Petra Nodila u kojem se poprilično oštro osvrnuo na ovakvu akciju udruge koju vodi katolički aktivist Vice Batarelo.

Pater Nodilo tako priznaje kako “svaki put kada Vigilare najavi neku novu akciju” osjeti tjeskobu.

- Ne znaš u stvari čega se bojiš, ali znaš da nije dobro i da nešto vreba iza ugla - piše u uvodu Nodilo.

Podsjetimo, Vigilare će pokrenuti tužbu protiv Josipovića zbog, među ostalim, “zaštite ugleda, časti i dostojanstva pripadnika katoličke vjeroispovijesti povrijeđenih javnim istupima i izjavama tuženika”. Naime, prema udruzi Vigilare nedopustivo je da Josipović konstrukciju “katolička džamahirija” koristiti u javnom diskursu jer u sebi sadrži opasne predrasude o katolicima kao potencijalnim teroristima i totalitaristima.

Osim tužbe, udruga Vigilare otvorila je internetsku stranicu na kojoj će se moći pratiti cijeli proces suđenja Ivi Josipoviću, kao i uplatiti donacije za troškove postupka. Za isusovca Nodila takva tužba nema smisla.

- Ne treba biti pravnik i zaključiti da u navedenim Josipovićevim komentarima nema nikakvih osnova za tužbu - piše Nodilo koji u svom komentaru ističe kako se ta tužba ne diže u ime Katoličke crkve već u ime pojedinih katolika “koji jedva čekaju da uplate novac za neku akciju”.

- Vaši načini djelovanja, makar bili legitimni i demokratski, ipak, mislim da Crkvi često čine više štete nego koristi - zaključuje Nodilo.

Svi imaju mjesto

Vice Batarelo jučer nije želio komentirati Nodilov komentar. Napomenuo je tek kako od tužbe neće odustati. Na Nodilovu stranu stao je pak pater Ike Mandurić, isusovac koji se na svom Facebooku zapitao “kome trebaju zajamčeni porazi” pa odmah odgovorio: “Nama, Crkvi, ne trebaju. Jer u njima uvijek gubimo snagu, ugled, sredstva”. Uz komentar je i link na Nodilov tekst.

Napad na Vigilare iz redova katoličkih svećenika komentirao je don Damir Stojić koji iznimno poštuje aktere ove priče.

- Vigilare djeluju na specifičan način, neki drugi laici na svoj način, no svi imaju mjesto unutar Katoličke crkve - kaže don Stojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 14:13