NASTAVAK SAGE

Mladi Jastreb i Deur dočekali Daliju Orešković pred Saborom: ‘Teško je to prepričati, ali jasno je zašto sam Sotona‘

HDZ-ovci su Orešković napali zbog njenog govora o braniteljima u Saboru, a ona ih je nazvala ‘bandom prokletom‘

Dalija Orešković s Mladim Jastrebom i Antom Deurom

 Facebook/dalija Orešković/

Zastupnica Stranke s imenom i prezimenom Dalija Orešković našla se na meti desnice zbog svog govora u Saboru o braniteljima. Njezin istup ekspresno se proširio društvenim mrežama nakon što je HDZ-ovcima koji ju prozivaju za "nehrvatstvo" zaprijetila da će ih proganjati jednog po jednog, a nazvala ih je i "bandom prokletom".

Orešković je tijekom vikenda na svojim društvenim mrežama objavila i nastavak priče. Naime, napisala je kako su pred Sabor došli umirovljeni brigadir Branko Borković (Mladi Jastreb) koji ju je, kaže, preko medija nazvao "sotonom", te HDZ-ov zastupnik Ante Deur.

- Razgovor s Mladim Jastrebom i Antom Deurom nije moguće prepričati, ali zaključak je da nisam Sotona zato što sam se ogriješila o čast branitelja, već zato što sam napala HDZ, napisala je, između ostalog, Orešković.

Objavila je i fotografiju na kojoj pozira s Mladim Jastrebom i Deurom, a na njoj Mladi Jastreb drži HDZ-ovu člansku iskaznicu.

- Slika je nastala nakon povišenih tonova i neugodnih riječi. Fotografirao je moj suradnik, uz znanje Deura i Borkovića. Što su htjeli postići, to ne znam, ali znam da nisu uspjeli, napisala je Orešković na Twitteru, gdje je također objavila fotografiju.

Njezinu objavu niže možete pročitati u cijelosti:

- Mislim da bi branitelji trebali biti uz narod, a ne uz vlast, pogotovo ne uz vlast koja je Hrvatsku zarobila u korupciji.

Vjerujem u Sokolove, Tigrove, Vukove, Gromove i Pume, u pripadnike svih drugih postrojbi, koji su ostali vjerni domovini. Ako su svjesni problema i stanja u državi, tada će svojim djelovanjem u miru očuvati vrijednosti za koje su njihovi suborci položili živote. Korupcija to sigurno nije.

Kao što je to bilo i u ratu, tako je i sada uloga branitelja bitna za opstanak i budućnost ove zemlje.

Mladi Jastreb, umirovljeni brigadir Hrvatske vojske Branko Borković to nije shvatio. Nakon što me javno, putem medija nazvao Sotonom, u petak je došao pred Hrvatski sabor s transparentom. Izašla sam mu u susret, s iskrenom namjerom da saznam u čemu je problem. Izašla sam izvan ove ograde, pristojno i s poštovanjem.

Razgovor s Mladim Jastrebom i Antom Deurom nije moguće prepričati, ali zaključak je da nisam Sotona zato što sam se ogriješila o čast branitelja, već zato što sam napala HDZ.

U ime svega što bi jednoj naciji trebalo biti sveto, najveća tragedija za sjećanje na žrtvu Domovinskog rata bila bi da se između branitelja i HDZ-a stavlja znak jednakosti, napisala je Orešković.

Što je Orešković rekla u Saboru

Inače, Orešković je prošlog tjedna za saborskom govornicom prvo rekla:

‘U ime svih branitelja čije su tvornice, a s njima i radna mjesta nestala u pljački počinjenoj od strane hrvatskih vlasti nakon rata, u ime svih branitelja koji nisu privilegirani povlaštenim državnim kreditima, subvencijama, političkim pozicijama i stranačkim iskaznicama, u ime svih branitelja kojima smeta korupcija koja je uništila snove o pravednoj i pravnoj državi, u ime svih branitelja čije se sudbine mogu poistovjetiti s pričom iz ovog govora, još jednom onoj drugoj strani sabornice i politike poručujem - bando prokleta!‘, kazala je Orešković.

‘Svima koji danas nakon burnog početka rasprave o proširenju prava branitelja uporno okreću naopako smisao svega što sam uvodno izgovorila, nazivajući me bolesnom i sotonom, poručujem da ja nisam protiv branitelja, naprotiv, ja sam na njihovoj strani. A zbog onog za što se u politici borim, trebali bi i oni biti na mojoj. Korupcija koja pustoši Hrvatsku nije vrijedna žrtve pravih branitelja, i razlike između njih i HDZ-ovih profitera‘, rekla je.

Nakon kritika koje su joj na izgovoreno upitili neki kolege zastupnici, Orešković je odgovorila:

‘U ovakvoj situaciji kad državu potresa ovako velika korupcijska afera koja stvarno predstavlja dokaz da imamo mafiju na vlasti, vi ćete raditi točno - što? Slati poruke da institucije rade svoj posao. Koje institucije? Ove koje ste razrušili? Gdje nam je DORH? Gdje nam je USKOK? USKOK u kojem imamo tridesetak pravosudnih djelatnika. Recite mi s kojim to resursima, s kojom to snagom će oni sada udariti na Andreja Plenkovića i reći, evo, činjenica je da je on potpisnik ključnih uredbi o plinskom poslovanju što ga čini glavnom metom i jednim od glavnih osumnjičenika?‘, kazala je Orešković.

Osvrnula se i na omiljenu poštapalicu pojedinih, uglavnom desnih, zastupnika prema kojoj svi oni koji ukazuju na nepravilnosti zapravo - mrze Hrvatsku.

‘Spomenite mi još jednom da mrzim sve hrvatsko i - časna riječ - proganjat ću vas jednog po jednog i u sabornici i izvan nje nakon ovog mandata! I vi ćete meni danas govoriti o domoljublju? E pa nećete! I ponovit ću ono što sam rekla za ovom saborskom govornicom dok me štiti saborski imunitet zbog svega što ste u Hrvatskoj napravili u proteklih 30 godina. Još jednom vam poručujem - bando prokleta!‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 10:12