PALE TEŠKE RIJEČI

Mladi Jastreb: Premijerka Kosor mi je zaprijetila!

Ministar mi je osornim tonom prenio poruku premijerke Kosor da, kako je rekao, ‘prestanem i zaustavim se’ ili će uslijediti njihova reakcija. Odnosno, ‘nešto će se dogoditi ‘
 GLIBUŠIĆ/CROPIX

ZAGREB - Napetosti i sukobi na relaciji branitelji - Vlada zbog slučaja Tihomira Purde sve su jači.

Nedavni prosvjed branitelja u Vukovaru neki su nazvali čak i desničarskim dernekom, a na sastanku delegacije koju je vodio zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković - Mladi Jastreb s premijerkom Jadrankom Kosor obostrano su pale teške riječi. No, tu nije bio kraj jer je, kako nam je rekao Borković, jučer dobio telefonski poziv od ministra branitelja Tomislava Ivića, koji je bio pun prijetnji.

Nervoza u Vladi

- Kada sam vidio poziv od ministra Ivića, mislio sam da se radi o pozivu na sastanak, ali uslijedio je šok. Ministar mi je osornim tonom prenio poruku premijerke Kosor da, kako je rekao, ‘prestanem i zaustavim se’ ili će uslijediti njihova reakcija. Odnosno, ‘nešto će se dogoditi’. Ne bih sada o detaljima, ali taj poziv nisam mogao shvatiti drukčije nego kao prijetnju i obračun sa mnom i braniteljima Vukovara koji su bilo po logorima i sada nakon tolike muke proživljavaju novu torturu - kaže nam Borković .

Kaže da shvaća nervozu u Vladi zbog problema sa zatvaranjem vrlo bitnog poglavlja o pravosuđu s EU, ali ne može jedan vukovarski branitelj, poput Purde, koji je prošao zlostavljanje u srbijanskim logorima, biti cijena toga.

Iznuđena priznanja

- Neučinkovitost, nerješavanje problema, nepoštovanje pravne države, to je ono što nas tišti. Najgore od svega je da mi ne znamo što to Hrvatska i Srbija u vezi s ratom u Vukovaru razmjenjuju. Kakvi su to popisi? Koji dokumenti? Tko je na tim popisima? Po kojim je to pravnim i međunarodnim normama? Osim toga, znamo pod kakvim su uvjetima iznuđena ta priznanja.

Ovdje su se jako ponosili s dokumentacijom iz vukovarske bolnice koju je predsjednik Tadić donio kada je posjetio Vukovar, ali to je dokumentacija o bolesnicima koji su se liječili u bolnici prije rata! Dakle, ona nema nikakve veze s ratnim Vukovarom niti može pomoći u rasvjetljavanju onoga što se tamo događalo tijekom napada i nakon okupacije! Na žalost, slučaj Purda, nastavlja, pokazao je da je na djelu pravna agresija Srbije na Hrvatsku.

Ivić: Laž je da sam rekao Borkoviću da prestane

Prozvani ministar branitelja Tomislav Ivić tvrdi da Borković laže o prijetnjama.

- Potpuna je neistina odnosno bolje rečeno laž da sam Borkoviću prenoseći poruku premijerke rekao da prestane ili će uslijediti naša reakcija - kaže ministar branitelja. Priznaje kako je zajedno s Borkovićem bio na sastanku kod premijerke te da su komunicirali u više navrata.

- Što je i razumljivo, jer sam ja ministar branitelja, a on jedan od zapovjednika obrane Vukovara. No, nikada se gospodinu Borkoviću nisam obratio na način koji podrazumijeva ucjene i prijetnje, kako on tvrdi - odgovara ministar Ivić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:07