OBUSTAVA PROGONA

Pozitivan rasplet: Purda u ožujku izlazi iz pritvora i vraća se kući

Kako bi se izbjeglo dodatno podizanje političke temperature, srbijanski će sudac u pritvoru ispitati Purdu, a zatim će u Hrvatskoj iskaze dati Janjić i Maslov. Iskazi iz logora nakon toga neće biti relevantni

ZAGREB - Rasplet slučaja Purda uslijedit će vrlo brzo nakon što ga u ponedjeljak u bosansko-hercegovačkom pritvoru ispita istražni sudac iz Srbije, tvrde izvori bliski DORH-u. Iskaz koji će Tihomir Purda u Zenici dati srbijanskom istražitelju nije dio ekstradicijskog postupka, nego samog istražnog postupka koji Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije vodi o okolnostima smrti šestorice vojnika JNA 5. studenoga 1991. u Vinogradskoj ulici u Borovu naselju.

Purdini suborci

Srbijanski istražni sudac će u četvrtak i petak boraviti u Hrvatskoj kako bi o istom događaju ispitao Purdine suborce Petra Janjića Tromblona i Danka Maslova. Janjića će ispitati u Vukovaru, a Maslova u Zagrebu.

Ta je mogućnost predviđena ugovorom između DORH-a i srbijanskog tužiteljstva iz 2006. godine.

Vukovarska bolnica

Njihovi iskazi dostavit će se Tužiteljstvu za ratne zločine Srbije. Nadležni srbijanski tužitelj će na osnovi tih iskaza osumnjičene trojice, a ne na temelju onih danih u srbijanskim logorima 1991., odlučiti hoće li obustaviti kazneni progon Purde, Janjića i Maslova.

Ako na temelju iskaza srbijanski tužitelj za ratne zločine procijeni da nema osnove za nastavak kaznenog progona trojice vukovarskih branitelja, Interpolova tjeralica raspisana 2007., kojom se traži uhićenje Purde, Janjića i Maslova, bit će stavljena izvan snage, a Purda će početkom ožujka biti pušten iz zeničkog zatvora. U DORH-u ne vjeruju da je drukčiji rasplet moguć s obzirom na to da su u predistrazi, koju je potkraj siječnja provela hrvatska strana, svi saslušani svjedoci ustvrdili da Purda, Janjić i Maslov nisu likvidirali ranjene vojnike JNA, nego su jedinog koji je još pokazivao znakove života prevezli u vukovarsku bolnicu.

Borovo naselje

Uhićenje Tihomira Purde kod Orašja 5. siječnja ove godine izazvalo je napetost ne samo u Hrvatskoj, nego i u Srbiji čija je javnost nakon tog uhićenja od srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine očekivala da do kraja raščisti okolnosti pogibije šestorice vojnika JNA u Borovu naselju u studenome 1991. godine.

Purdino je uhićenje, međutim, u politički delikatnu situaciju dovelo i BiH jer bi njegovo izručenje Srbiji izazvalo neraspoloženje Hrvata u BiH i Hrvatskoj, a Purdinim izručenjem Hrvatskoj službeno bi Sarajevo izazvalo prigovore RS-a i Srbije.

Kako bi se izbjeglo dodatno podizanje političke temperature, pravosudne vlasti Hrvatske, BiH i Srbije složile su se kako je opcija prema kojoj će umjesto izručenja i ispitivanja u Srbiji, za sve tri države bezbolnije i prihvatljivije rješenje biti da srbijanski istražni sudac u Zenici ispita Tihomira Purdu.

Četiri koraka do slobode

Srbijanski istražni sudac 17. i 18. veljače ispitat će Petra Janjića Tromblona u Vukovaru i Danka Maslova u Zagrebu.

Srbijanski istražni sudac u ponedjeljak 21. veljače u Zenici ispitat će Danka Maslova

Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije analizira dobivene iskaze Janjića, Maslova i Purde te odlučuje o sudbini kaznenog progona trojice Vukovaraca

Ako srbijansko tužiteljstvo donese odluku o obustavi kazenog progona, Interpolova tjeralica protiv Purde, Janjića i Maslova se povlači, a Purda izlazi iz Zenice početkom ožujka

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:38