SRČANI UDAR?

Mladi nogometaš Nehaja u komi nakon što mu je pozlilo na utakmici: ‘Dosad je bio zdrav...‘

Mladi nogometaš otišao je do klupe, gdje mu je pozlilo te se srušio, a po njega je odmah došla Hitna pomoć koja ga je odvela u gospićku bolnicu

Marin Ćačić

Marin Ćaćić, 23-godišnji nogometaš senjskog Nehaja kojemu je pozlilo na turniru u nedjelju, smješten je u KBC-u Rijeka, a prema riječima doktora Luke Zaputovića, predstojnika Klinike za bolesti srca i krvnih žila, smješten je na Zavodu za intenzivno kardiološko liječenje. Doktor Zaputović rekao nam je da zbog Zakona o zaštiti osobnih podataka (GDPR) ne smije iznositi nikakve podatke o stanju pacijenta.

Kako doznajemo, dogodilo se to u Gospiću, tijekom utakmice senjskog trećeligaša, nakon što je Ćaćić rekao da mora izaći iz igre jer mu je loše. Mladi nogometaš otišao je do klupe, gdje mu je pozlilo te se srušio, a po njega je odmah došla Hitna pomoć koja ga je odvela u gospićku bolnicu, gdje su ga reanimirali. Nakon toga su ga prevezli u KBC Rijeka na daljnju obradu i liječenje. Kako nam je rekao Marinov otac Stipe, nogometaš je doživio srčani udar, a uzrok zasad nije poznat.

- Marin je dosad bio zdrav, redovito je obavljao preglede i kući i prije kad je igrao u Italiji i u Slovačkoj - rekao nam je Stipe Ćaćić iz Ličkog Osika.

Prema njegovim riječima, Marin je, nažalost, još u komi.

Jurica Tomljanović, predsjednik NK Nehaj, ujedno senjski gradonačelnik, rekao nam je da je Mladenu pozlilo na samom početku utakmice.

- Sudjelovali smo na turniru četiri grada Ličko-senjske županije s Gospićem, Otočcem i Novaljom. To je turnir koji se, u organizaciji Zajednice sportova Ličko-senjske županije, igra svake godine i sudjeluju dva uzrasta, U21 i seniori. Marin je dvije-tri minute nakon početka morao izaći. Pružena mu je medicinska pomoć, odmah je stigla Hitna i prevezen je u bolnicu - rekao nam je Tomljanović.

Viktor Peršić, predstojnika Klinike za liječenje, rehabilitaciju i prevenciju bolesti srca i krvnih žila u opatijskoj Thalassotherapiji, koja je Referentni centar za sportsku medicinu, rekao nam je da nije upoznat s detaljima konkretnog slučaja pa ne može govoriti o uzrocima. Prema njegovim riječima, nogometaši koji imaju licencu za profesionalno bavljenje nogometom prolaze obavezne liječničke preglede koji uključuju i preglede srca, kako bi se na vrijeme otkrile moguće bolesti tog organa i smanjio rizik srčanog zastoja, odnosno tzv. iznenadne srčane smrti sportaša.

- Kod nogometaša može doći do iznenadne srčane smrti što se, prema istraživanjima, događa iznimno rijetko, jedan do tri slučaja na 100.000. Međutim, takvi se događaji odvijaju na stadionima, ispred publike i kamera pa pobuđuju veliku pozornost javnosti. To se, u pravilu, događa tijekom utakmice ili neposredno nakon nje, u prvih pola sata. Imate na YouTubeu snimke i imaju jako puno pregleda. Svi se sjećamo danskog nogometaša Eriksena koji je, srećom, spašen na zadnjem Europskom prvenstvu prošlo ljeto - rekao nam je prof. dr. sc. Peršić.

Prema njegovim riječima, uzrok kod 40 posto takvih događaja su kardiomiopatije, a slijede ih anomalije žila srca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:10