BILJKA BUDUĆNOSTI

Mladi poljoprivrednik: ‘Sve je počelo kad se moj djed suočio s galopirajućim zloćudnim tumorom‘

Vrijeme je da se i u Europi čuje za naše poljoprivrednike i hrvatsku konoplju, poručuje Zvonimir Kalić
Zvonimir Kalić
 Vlado Kos/Cropix

Konoplja je za njega biljka budućnosti, a on kao mladi čovjek prioritetno je okrenut boljoj budućnosti za sve oko sebe. Zvonimir Kalić iz slavonskog Vrpolja pravi je primjer kako mladost, energija i inovativnost koje on donosi u kombinaciji s iskustvom, radinošću i idejama starijih članova njegove obitelji mogu činiti čuda.

O ovom mladiću i njegovoj obitelji već smo nekoliko puta pisali kao o primjerima dobre prakse, pokazateljima da se na plodnoj slavonskoj zemlji i od nje mogu činiti čuda ako joj dodate samo prstohvat ljubavi i poštovanja koju ona od vas očekuje. Priča o OPG-u Kalić počela je u nimalo ugodnim okolnostima na imanju Zvonimirova djeda Mate Tunukovića, radišnog čovjeka koji se prije sedam godina suočio s galopirajućim zloćudnim tumorom.

Liječnici su mu dali još mjesec dana života, a onda su Matine kćeri Zvjezdana (Zvonimirova majka) i Jasna odlučile ocu pomoći s konopljinim uljem ne bi li mu barem malo olakšale patnje. No, uslijedilo je pravo malo čudo. Dida Mata je nakon 40 dana ustao iz kreveta i poživio još deset mjeseci. Gubitak voljene osobe, na žalost, bio je neizbježan, no Kalići su shvatili da im je nadohvat ruke pravo malo blago koje su dotad nekako uzimali zdravo za gotovo. Djed je Zvonimiru ostavio u nasljedstvo kuću i 10 hektara zemlje, a on je s majkom i ocem Zdravkom odlučio na njoj posijati industrijsku konoplju.

Danas su već ozbiljni proizvođači te biljke, ali i brojnih dodatnih proizvoda od nje, a Zvonimir će drugi put zaredom biti i na izboru za najboljeg mladog europskog poljoprivrednika. Ovaj put kao pobjednik hrvatskog dijela natječaja što ga je u zadnjoj godini prošloga mandata provela naša tadašnja eurozastupnica Marijana Petir. No, kako europsko proglašenje pobjednika prošle godine nije održano zbog europskih izbora, a onda i zbog pandemije koronavirusa, pobjednik će biti proglašen danas na virtualnom eventu. Umjesto Petir, projekt u Hrvatskoj vodi HDZ-ova eurozastupnica Sunčana Glavak.

Za zdravi svijet

- Ispada da sam ja hrvatski pobjednik s najduljim stažom, jer se evo protegnulo na već drugu godinu od proglašenja pobjednika u Hrvatskoj - nasmijao se Zvonimir.

image
Vlado Kos/Cropix

- Ali, drago mi je da to nije zaboravljeno i da ćemo, makar i ovako virtualno, imati prigodu predstaviti se eurozastupnicima, ali i kolegama mladim poljoprivrednicima iz Europske unije koji sudjeluju u izboru, kako bismo im pokazali da i kod nas ima odličnih ideja i proizvoda.

Zahvalan sam i gospođi Glavak, koja mi je dala priliku da na europskoj razini predstavim sebe, Hrvatsku, ali i industrijsku konoplju u ovako inovativnoj i zamašnoj proizvodnji - rekao nam je Zvonimir koji se na natječaj javio pod motom "Konopljin cvijet za zdravi svijet" s naglaskom na CBD - ulje iz cvijeta industrijske konoplje kao njihov danas najvažniji proizvod i svojevrsnu nadogradnju hladno prešanom konopljinu ulju, konopljinu brašnu, proteinskom prahu, sjemenkama, čajevima, slatkom namazu, medu, čokoladi...

Novi proizvodi

- U međuvremenu smo poradili na asortimanu proizvoda i proširili ga na liniju kozmetičkih proizvoda za žene i muškarce, kao što su tinkture, serumi, maslaci, masažna ulja, kapi, kreme, vosak... Imamo više od 30 proizvoda. Uložili smo i u dodatnu opremu za proizvodnju, preradu te punjenje finalnih proizvoda, sortirnicu za odvajanje sjemena, odnosno grublji i sitni list čaja. Povećali smo i kvadraturu proizvodnog prostora, a kupili smo i veći mlin, što nam omogućava veće količine brašna, proteinskog praha i griza od konoplje - istaknuo je Zvonimir, čiji je OPG od prvoga dana u ekološkoj proizvodnji, što im je omogućilo da steknu i certifikaciju za veganske proizvode.

- U suradnji s udrugom Prijatelji životinja ušli smo u tu priču i trenutačno sedam naših proizvoda od konoplje ima certifikat Vegan, čime smo naš asortiman usmjerili prema populaciji koja ne koristi proizvode životinjskog porijekla - rekao je naš sugovornik koji posljednjih mjeseci puno vremena posvećuje brendiranju proizvodnje.

- Uskoro će biti završen proces brendiranja naše proizvodnje industrijske konoplje. Krenuli smo u certifikaciju, nove vizuale, logotipe, nešto po čemu ćemo biti prepoznatljivi uz zadržavanje i unapređivanje kvalitete. Cilj nam je pojačati plasman naših proizvoda izvan granica Hrvatske, premda moram izraziti javnu zahvalu svim našim vjernim kupcima u Hrvatskoj koji nas nisu iznevjerili ni u ovim vremenima covida - rekao je Zvonimir i istaknuo da su unatoč koronakrizi svakodnevno imali narudžbe preko društvenih mreža.

- Hrvati su pokazali da mare za domaće proizvođače - rekao je Zvonimir najavivši da uskoro pokreće web shop. Istaknuo je i da su potaknuli lokalne OPG-ovce da kod njih kupuju stočnu hranu na bazi konoplje za svoja goveda i svinje, "što zbog kvalitete hrane od konoplje podiže kvalitetu njihovih proizvoda". Tako šire poslovno partnerstvo, a neizostavna je i uloga Zvonimirove tete Jasne koja je dio njihova OPG-a, ali ima svoju tvrtku za prodaju sjemena konoplje pa je tako preko njezine tvrtke u Hrvatskoj zasijano oko 500 hektara konoplje.

Potpora

- Cilj nam je da bude što više proizvođača konoplje u Hrvatskoj, a nama osobno krajnji je cilj jedna prava mala tvornica. Vrijeme je da se za hrvatske poljoprivrednike i hrvatsku konoplju čuje i u Europi - smatra Zvonimir koji u kući svoga dide planira jednoga dana otvoriti i Kuću konoplje, gdje će gosti moći prespavati, kušati proizvode od konoplje, domaće slavonske delicije, ali i educirati se o mogućnostima koje nudi konoplja. Zahvalan je svima koji su im na tom putu potpora, poput HGK, LAG-a, klastera Slavonska košarica, Ministarstva poljoprivrede, a posebno Osječko-baranjskoj županiji koja ih financijski podupire i potiče, pogotovo za odlaske na sajmove.

image
Natječaj za najboljeg mladog poljoprivrednika/poljoprivrednicu podržavaju
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:33