KAZNE

MLADIĆ (32) S PODRUČJA OZLJA USPIO ŠOKIRATI I POLICIJSKE SLUŽBENIKE I DREGER Za 4,61 promil do 15.000 kn, u Danskoj za 0,5 cijela plaća

 
Ilustracija
 Goran Šebelić / CROPIX

U Jaškovu na području Ozlja policajci su u srijedu u popodnevnim satima zaustavili vozača automobila karlovačkih registracijskih oznaka u dobi od 32 godine. Je li se radilo o redovitoj kontroli ili je on nekako privukao njihovu pažnju, ne zna se, no zatražili su “puhanje”, za što su, očito, imali kvalitetne indicije.

Vozač je potegnuo iz krajnjih granica, a rezultat je gotovo jednako šokirao policajce, koliko i njihov “dreger”, koji je izmjerio koncentraciju od 4,61 g/kg alkohola u krvi.

- Vozač je do prestanka djelovanja opojnog sredstva smješten u posebne prostorije policije te će protiv njega biti podnesen optužni prijedlog - javlja PU karlovačka.

Opasno po život

Na području Jaškova nalazi se vrlo dobar restoran koji njeguje tradiciju ispijanja domaćih vina, no u ozaljskom je kraju mnogo dobrih sorti, pa je mladić mogao zabrazditi u bilo kojem od brojnih podruma.

Stručnjaci kažu da za prosječnu osobu koncentracija od četiri i više promila može biti i životno kobna, može značiti komu i moguću smrt zbog prestanka disanja, niskog krvnog tlaka ili gušenja do kojeg može doći zbog povraćanja, jer se gubi refleks kojim bi se tekućina iskašljala iz pluća. No, većina toliko jako pijanih ipak preživi, ali samo zahvaljujući dobroj “utreniranosti”.

Uživati u dobroj kapljici nije nužno loša stvar, no pod utjecajem alkohola sjesti za volan nešto je sasvim drugo, jer se uz vlastiti život ugrožavaju i životi drugih sudionika u prometu, pogotovo usred dana, kao što je ovdje bio slučaj. Srećom po vozača, njega je na vrijeme zaustavila policija, pa će se sada morati suočiti samo s novčanim sankcijama za svoje nepromišljeni potez.

Kazne ovise o mnogo čimbenika, ponajprije o tome kakve su posljedice vožnje u takvom stanju, o tome je li osoba recidivist i u konačnici o broju napuhanih promila. U svakom slučaju, “junak” ove priče može računati na tešku novčanu kaznu između 5000 i 15.000 kuna, period od barem šest mjeseci bez vozačke dozvole, a prijeti mu i 60 dana zatvora, koji će vjerojatno biti uvjetni, ako otprije nije u policijskim bilježnicama.

Hanza Media

Zaštitne mjere

Podsjetimo, u Republici Hrvatskoj se može sjesti za volan s do 0,50 promila alkohola u krvi (ako se sudjeluje u prometnoj nesreći, onda vrijedi zakon 0,00), a za svaki sljedeći promil slijede kazne. Glasnogovornica PU karlovačke kaže nam da za tako minimalno prekoračenje nesavjesni vozači mogu biti kažnjeni novčanim kaznama od 1000 do 3000 kuna, kao i zaštitnim mjerama oduzimanja vozačkih dozvola u trajanju od jednog do tri mjeseca. Može se reći da Republika Hrvatska po tome ne odudara značajno od drugih europskih zemalja, te se nalazi u srednjem razredu po visini kazni. U gornjem razredu su Njemačka, Italija, Švicarska i Španjolska s po petstotinjak eura kazne za minimalnu opijenost od 0,5 promila, a izvan svake konkurencije je Velika Britanija. Tamo je policijska tolerancija na alkohol podignuta na 0,8 promila, ali svaki više od toga je vrlo skup. Kazne se kreću do 5710 eura.

Poljak sa 13,7

Internetske tražilice bilježe da je apsolutni rekorder svih vremena u pijanstvu jedan Poljak iz mjesta Alfredovka na jugoistoku Poljske, kojega je onesviještenog našla policijska patrola s čak 13,7 promila alkohola u krvi. Toliko pijan može se biti od jedne litre votke popijene naiskap ili nakon konstantnog višednevnog pijančevanja. No, ima i Hrvatska svog konja za utrku. Na Odjelu intenzivne skrbi Psihijatrijske bolnice Vrapče prije nekoliko godine zaprimili su pacijenta s čak 9 promila alkohola u krvi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:16