wikileaks o borbi s korupcijom u hrvatskoj

Mladić Bajić još u siječnju SAD-u otkrio da istražuje Sanadera

Wikileaks o Sanaderu: Izvještaj o stanju u HDZ-u iz listopada 2009. godine
 Damjan Tadić/CROPIX

LONDON - Britanski dnevnik The Guardian sinoć je objavio Wikileaksov dokument - notu u kojoj američki veleposlanik u Zagrebu James Foley 30. listopada 2009. piše o stanju borbe protiv korupcije u Hrvatskoj i raskolu koji ona izaziva u HDZ-u.

Foley je izvijestio kako mu je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević rekao “da su se Sanader i Kosor nedavno svađali oko Kosoričina pristupa istragama o korupciji. Kosor je inzistirala da se glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću dopusti da slijedi sve tragove, dok je Sanader to vidio kao prijetnju sebi i svojim stranačkim poslušnicima” - piše Foley. “Izvor iz hrvatskih medija nedavno je ustvrdio da je Kosor Sanaderu izravno prijetila pravnim akcijama.”

Foley je razgovarao i s Mladenom Bajićem, koji mu je “rekao da ima ovlasti istraživati svakoga na koga ga upute dokazi i da će nastaviti istragu o Damiru Polančecu u slučaju Podravke”, a Vidošević mu je, tvrdi u istoj noti, “rekao da mu je Polančec rekao da će ako ga optuže uprijeti prstom u Sanadera”.

Državni odvjetnik Bajić, navodi Foley, još u siječnju je dužnosniku veleposlanstva Poloffu opisao više postojećih istraga za korupciju koje "imaju za cilj bivšeg premijera Sanadera, sadašnje i bivše ministre te gotovo sve velike tvrtke u državnom vlasništvu".

Američkog veleposlanika je, stoji dalje u izvještaju, više vladinih dužnosnika izvijestilo o razgovorima koje su vodili s premijerkom. Obavijestili su ga kako je “Kosor je rekla da neće štititi korumpirane članove stranke da bi sačuvala njihovu lojalnost i svoj utjecaj kako je to činio Sanader”.

Foley naglašava kako ga je više dobro obaviještenih izvora upozorilo na naglu promjenu odnosa prema korupciji nakon što je Kosor zamijenila Sanadera.

“Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Davor Božinović 27. listopada rekao je da bi Kosor mogla napraviti povijesni zaokret u vladanju u Hrvatskoj. On i drugi kažu da predsjednik Mesić potajno podržava Jadranku Kosor, protiv HDZ-ove stare garde. Božinović žali što oporba ne podržava njezine antikorupcijske napore koji bi ih mogli poštedjeti teških zadataka jednom kad se vrate na vlast.”

Foley i sam tvrdi da mu se čini kako Jadranka Kosor iskreno želi suzbiti korupciju u svojoj stranci i u državi, ali upozorava da to “gotovo sigurno uključuje neke elemente političke kalkulacije”.

Prvo, piše, strategija jednostavnog poricanja, ignoriranja ili opstrukcije antikorupcijskih istraga sve je teže održiva, posebno otkako je USKOK povećao učinkovitost, a i pokušaji da se USKOK sabotira naišao bi na snažnu međunarodnu osudu.

“Osim toga, Kosor je na čelo stranke došla bez mandata birača i sa slabijim vezama od mnogih stranačkih moćnika pa bi bila prilično sretna kada bi njezini stranački rivali oslabili uslijed agresivnijih i opsežnijih istraga o korupciji”, piše Foley.

“Konačno”, zaključuje “s obzirom na nepopularnost HDZ-a”, Kosor bi mogla jednostavno računati s tim da nema puno izgubiti i da je nabolje da odmah počne u nadi da će promijeniti javni imidž HDZ-a prije idućih izbora koji bi se trebali održati do jeseni 2011. ili već u proljeće 2010. ako se vladajuća koalicija raspadne.

“Ovo bi mogla biti prelomni trenutak u Hrvatskoj, koji je stvorila jedna neočekivana liderica čija stranka si ne može priuštiti da se raziđe s njom.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:32