ZADARSKI SLUČAJ

MLADIĆIMA OSUMNJIČENIMA ZA SILOVANJE POVRIJEĐENO PRAVO NA SLOBODU Ustavni sud odlučio da je istražni zatvor određen suprotno odredbama zakona

Privođenje, ilustracija
 Jure Mišković / CROPIX

Ustavni je sud odlučio da je u slučaju petorica mladića osumnjičenih za silovanje malodobne djevojke iz okolice Zadra te druge spolne radnje povrijeđeno pravo na slobodu osumnjičenika, potvrdila je odvjetnica obrane Ana Buljan za 24sata.

- Mogu potvrditi da je Ustavni sud RH donio odluku da je u konkretnom predmetu povrijeđeno pravo na slobodu. Odnosno Ustavni sud RH je utvrdio da je istražni zatvor određen povredom konvencijskih propisa i suprotno odredbama Zakona o kaznenom postupku. Druge informacije o predmetu ne bih iznosila - rekla je Buljan.

Petorica mladića prije tjedan dana su pušteni iz istražnoga zatvora nakon što su ispitani svi svjedoci.

- Osumnjičeni mladići pušteni su na slobodu jer je prestao razlog zbog kojeg su i pritvoreni, a to je opasnost od utjecaja na svjedoke. Svi su svjedoci ispitani i mladići su pušteni, a potvrdu o tome dobila sam od policije - rekla je tada odvjetnica djevojke Sanja Bezbradica Jelavić.

Slučaj višestrukog grupnog silovanja maloljetnice zgrozio je Hrvatsku. Skupina mladića, osumnjičena da su od kolovoza prošle do srpnja ove godine, grupno silovali 16-godišnju djevojku iz njihova mjesta, silovanja snimali mobitelom i tim je snimkama godinu dana ucjenjivali kako bi od nje iznudili nove seksualne odnose. Petorica osumnjičenih privedeni su 17. listopada u istražni zatvor nakon odluke Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zadru koje je poništilo prvotnu odluku suca Ivana Markovića o puštanju na slobodu uz mjere opreza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:28