TUGA U FILMSKOJ OBITELJI

Mladog redatelja Nikolu Ivandu pronašli mrtvog u stanu: To jutro trebao je u Split. Srušio se. Nije mu bilo spasa

Uzrok smrti, što još uvijek nije službeno potvrđeno, bili su navodno srčani problemi. Njegova prerana smrt, jer bilo mu je tek 36 godina, šokirala je apsolutno sve kolege
zagreb,040601nikola ivanda - reziserfoto:kristina fazinic-stu-
 Kristina Fazinić/CROPIX

ZAGREB - Nikola Ivanda, redatelj najpoznatiji u javnosti po brojnim domaćim sapunicama koje je režirao, umro je ujutro u Zagrebu. Njegova prerana smrt, jer bilo mu je tek 36 godina, šokirala je apsolutno sve, ekipu na setu ‘Ruže vjetrova’, kolege s kojima je radio kratki igrani film ‘Gospodin Kolak i Gospođa Mirković’ i sve one koji su ga poznavali. Uzrok smrti, što još uvijek nije službeno potvrđeno, bili su navodno srčani problemi.

Točan uzrok smrti znat će se kada stignu nalazi obudukcije. Kako kažu njegovi prijatelji, ustao se iz kreveta, obukao, planirajući krenuti autom za Split gdje ga je čekala njegova šihta ‘Ruže vjetrova’. Međutim, samo se srušio, pomoći mu nije bilo. A još noć prije, zvučao je sasvim normalno, zezao se na telefon...

Mladi redatelj, sin slavnog Branka Ivande umro je u 9 sati ujutro. Njegovo beživotno tijelo pronašla je njegova djevojka. Do njegovog šokiranog oca, koji je gotovo cijeli dan proveo u bolnici, razumljivo, nije se moglo doći. Jedini sin iz njegovog prvog braka, nije mu bio samo sin, bio mu je jedan i od najvjernijih suradnika.

Filmski i televizijski scenarist i redatelj, rođen 1975. u Zagrebu režirao je kratke igrane i dokumentarne filmove, televizijske dokumentarce, glazbene spotove i ono po čemu je bio najpoznatiji cijeli niz vrlo popularnih serija. ‘Zabranjena ljubav’, ‘Obični ljudi’, ‘Ponos Ratkajevih’, ‘Zakon ljubavi’ ‘Dolina sunca’, ‘Pod sretnom zvijezdom’ te posljednji njegov serijski projekt ‘Ruža vjetrova’ koju je radio nazimjence s kolegama redateljima Tanjom Golić, Davidom Kapacem i Milivojem Puhlovskim. Dobar dio njih radio je upravo sa svojim ocem Brankom Ivandom koji je bio šef tih projekta i koji ga je kako je to često Nikola znao reći ‘inficirao svijetom filma kada mu je bilo tek pet godina’.

- Drago mi je da sam od njega mogao učiti iz prve ruke. To je sav ‘korist’ koju sam od oca izvukao, neprocjenjivo vrijedno iskustvo koji neki moje kolege nisu imali prilike steći. Ipak kad sam mu govorio da jednog dana želim biti redatelj, molio me da se predomislim. Danas mi se čini da mu je drago zbog moje odluke - kazao je prije nekoliko godina Nikola. Dobar dio djetinjstav proveo je u Americi s ocem Brankom i prerano preminulom majkom Stankom. Odrastajući u svijetu filma, okružen poznatim glumcima, redateljima, scenaristima, životni put bio mu je zacrtan. Diplomirao Filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. No nije mu samo ‘ležala’ redateljska palica, već je često pisao i scenarije za svoje projekte, objavljivao kratke priče u asopisima Plima, Homo Volans i Večernjem listu. Apsolvirao je Muzikologiju na Muzičkoj akademiji Sveučiliata u Zagrebu, pa je skladao glazbu za svoje filmove. Nikolu je prije svega u poslu krasio veliki entuzijazam i ambicija.

- Njegov odlazak veliki je šok za sve koji su ga poznavali. Pamtit ćemo ga kao profesionalca i prijatelja čiji su predani rad i iskustvo bili od neizmjernog značaja svim kolegama - kazali su na RTL televiziji.

Glumica Bojana Gregorić radila je s Ivandom na tri serije.

- Upoznali smo se na snimanju serije 'Ponos Ratkajevih', a zajedno smo radili i u serijama 'Dolina sunca' i 'Sve će biti dobro'. Nikolu pamtim po njegovom dugom tamnom kaputu u kojem je uvijek dolazio na snimanje, po tome što je uvijek bio vedar i veseo, pun energije i radnog elana. Bio je sjajan redatelj, nikad nije pristajao na kompromise, pa je i u nemogućim produkcijskim uvjetima uvijek tražio maksimum - ispričala je Bojana.

Mirna Medaković s Ivandom se susrela prvi put na RTL-ovoj sapunici ‘Zabranjena ljubav’.

- Znamo se još od 2005. godine kada smo radili seriju 'Zabranjena ljubav', a čast mi je i zadovoljstvo što smo skupa radili i seriju 'Pod sretnom zvijezdom'. Šokirala me vijest o njegovoj smrti, jer je uvijek bio pun života. Kad bi on kročio na set svima nam je izgledalo kao da nam se pridružio dobri duh snimanja - kratko je kazala potresena Mirna Medaković.

- Nikola je bio fenomenalan mlad čovjek, izuzetno darovit redatelj. Cijenio sam ga i poslovno i privatno, jer ga znam od djetinjstva, pošto smo njegov otac Branko i ja višestruki kumovi. Ne znam kako će Branko ovo preživjeti, jer gubitak sina, a govorim vam iz vlastitog iskustva oca koji je pokopao vlastito dijete, najjača je bol koju itko može osjetiti u životu - zaključio je poznati redatelj Krsto Papić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:28