INDUSTRIJA U PROBLEMIMA

Mljekari: ‘Otkupna cijena mlijeka nedovoljna je za pokrivanje troškova proizvodnje‘

‘U sektoru proizvodnje mlijeka situacija je dramatična, ako se ne poduzmu mjere, nastavit će se urušavanje sektora‘

Ilustracija

 Darko Tomas/Cropix

Proizvođači mlijeka u srijedu su izvijestili o sastanku s ministrima poljoprivrede i financija Marijom Vučković i Zdravkom Marićem, na kojem su upozorili da je otkupna cijena mlijeka nedovoljna za pokriće troškova proizvodnje i da takvo stanje prijeti opstanku farmi.

Iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) su izvijestili kako su mljekari na sastanku održanom u utorak upozorili da sadašnja otkupna cijena mlijeka ne može pokriti troškove proizvodnje, što proizvodnju dovodi u pitanje.

"U sektoru proizvodnje mlijeka situacija je dramatična, a ako se ne poduzmu konkretne mjere bojimo se da će se nastaviti urušavanje sektora, napuštanje proizvodnje te smanjivanje broj mliječnih krava, kao i daljnji pad proizvedenih količina", istaknuli su iz HPK.

Igor Rešetar iz Odbora za mljekarstvo HPK kaže da su troškovi investicija, mehanizacije i električne energije udvostručeni.

Ocjenjuje da je Ministarstvo poljoprivrede zadnje tri godine učinilo dosta, ali nedovoljno, posebice jer su mljekare zahvatile krize na globalnom tržištu hrane i energenata kao i problemi zbog rata u Ukrajini.

Predstavnici industrije mlijeka na sastanku su iznijeli da je otkupna cijena od lipnja prošle godine do danas povećana 28 posto.

Iako se, kako tvrde, trude kroz povećanje otkupne cijene sanirati pritisak na troškove proizvođača, primarni proizvođači ih svakodnevno informiraju o troškovima koji su im porasli i preko 300 posto.

Mljekari su ponovili otkupnu cijenu treba povećati, jer će se svi ratarski troškovi, koji također rastu, na jesen dodatno preliti na stočarstvo i proizvodnju mlijeka.

Smatraju i da treba pojačati potpore, smanjiti PDV na mliječne proizvode i troškove za investicije itd.

O sastanku s mljekarima izvijestilo je i Ministarstvo poljoprivrede koje u priopćenju uz ostalo kaže da su predstavnici mljekarskog sektora istaknuli zemljišnu politiku kao bitnu u iznalaženja rješenja za zaustavljanje pada proizvodnje mlijeka i broja mliječnih krava.

Dodaje se kako su "sudionici sastanka istaknuli kako se samo zajedničkim snagama, međuresornom i suradnjom svih čimbenika u lancu opskrbe hranom te dodatnim mjerama potpore i strukturnim promjenama može postići dugoročno održivo rješenje te podići konkurentnost i produktivnost hrvatskih proizvođača mlijeka i sektora u cjelini".

Marić i Vučković naglasili su da je to gospodarsko, ali i demografsko pitanje te da će Vlada nastaviti nuditi sveobuhvatna rješenja. Također, istaknuto je da su potrebni dodatni napori svih sudionika u lancu opskrbe stanovništva mlijekom i mliječnim proizvodima, kako bi se održala količina proizvedenog mlijeka, ali i poljoprivredna gospodarstva u cjelini.

Iz Ministarstva u priopćenju navode i kako su putem proizvodno vezanih potpora za krave u proizvodnji mlijeka osigurali financijsku omotnicu veću od 149 milijuna kuna, za krave dojilje preko 48 milijuna kuna, dok je ukupna proizvodno vezana potpora za stočarstvo 326 milijuna kuna.

Za dobrobit životinja u sektoru govedarstva ukupna raspoloživa sredstva iznose više od 121 milijun kuna, a kroz potpore male vrijednosti za mliječne krave izdvojen je 51 milijun kuna.

Podsjetili su i kako je u procesu donošenja Program razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj do 2030. koji sadrži strateške ciljeve, prioritete i mjere koje će osigurati jačanje i konkurentnost sektora proizvodnje mlijeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2023 10:01