KAKO SU KAŽNJENI?

Mnogi političari skrivili su nesreće, samo jedan otišao s dužnosti: ‘Banožićev slučaj usporediv je s jednim drugim‘

S Banožićevim udesom najusporediviji je slučaj Radimira Čačića, koji je na autocesti za Budimpeštu naletio na Škodu, poginule su dvije osobe

Milan Bandić, Radimir Čačić i Gabrijela Žalac

 /Cropix

Više desetaka političara svih razina - od ministara, saborskih zastupnika, župana, gradonačelnika i općinskih načelnika - u protekla su tri desetljeća skrivili prometne nesreće. Nerijetko u pripitom, ili pijanom stanju. No samo se jedan, Milan Bandić, nakon što je 2002. skrivio prometnu nesreću i potom pokušao pobjeći od policije, na inzistiranje tadašnjeg predsjednika SDP-a i Vlade, Ivice Račana, morao i povući s dužnosti zagrebačkog gradonačelnika da bi se nakon dvije godine kasnije - vratio.

Jedna od nesreća, ujedno i najusporedivija s Banožićevom, je ona koju je skrivio Radimir Čačić. Kao saborski zastupnik HNS-a Čačić je 8. siječnja 2010. u Mađarskoj, na autocesti za Budimpeštu, svojim Chryslerom naletio na Škodu Fabiju kojom je upravljala 58-godišnja Mađarica, Katlin Liptak. Od siline udarca poginuli su njezin 60-godišnji suprug i 81-godišnja majka koji su bili s njom u automobilu.

Čačić odmah nakon zatvora htio u politički vrh

Policija je utvrdila da je Čačić skrivio nesreću, pa ga je u rujnu 2011. mađarsko tužiteljstvo i službeno optužilo za izazivanje prometne nesreće sa smrtnom posljedicom. Nakon podizanja optužnice, Dražen Bošnjaković, koji je tada bio ministar pravosuđa u HDZ-ovoj Vladi Jadranke Kosor, izjavio je da bi, što se političke odgovornosti tiče, svaki političar s tako teškom optužbom morao razmisliti o svojoj političkoj karijeri.

Čačić je, međutim, tijekom suđenja u Mađarskoj ostao zastupnik, a nakon izbora održanih u prosincu 2011. ušao je kao ključni koalicijski partner u Vladu Zorana Milanovića kao ministar gospodarstva i potpredsjednik Vlade.

image

Prometna nesreća u kojoj je sudjelovao Mario Banožić, a u kojoj je život izgubio vozač kombija

Ivan Peric/Cropix

Iako su kritičari upozoravali kako se može dogoditi da s ministarske funkcije ode na izdržavanje kazne, ni Milanović ni Čačić se na to se nisu obazirali. Kad je u prosincu 2012. mađarski sud pravomoćno Čačića osudio na 22 mjeseca zatvora s tim da polovicu kazne bezuvjetno mora odslužiti u zatvoru, Čačić je podnio ostavku na funkcije u Vladi i zamrznuo funkciju predsjednika HNS-a. Kaznu je izdržao u kaznionici poluotvorenog tipa u Valturi kod Pule.

Međutim, u siječnju 2014., nekoliko mjeseci prije izlaska iz zatvora, predsjedništvo HNS-a predvođeno Vesnom Pusić, izbacilo ga je iz HNS-a zbog "nanošenja štete ugledu stranke". Čačić je naime, pokazivao jasne namjere da se iz zatvora vrati u stranački vrh što se njegovim dojučerašnjim kolegama nije svidjelo. Nakon izdržane kazne, Čačić je osnovao Narodnu stranku-reformiste i 2017. se vratio na dužnost varaždinskog župana. Njegovo Reformisti i danas imaju status parlamentarne stranke.

Plenković nije prihvatio ostavku Žalac

"Izletjela mi je pred automobil" u suzama je u ožujku 2019. izjavila tadašnja ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova, Gabrijela Žalac. U Vinkovcima je automobilom naletjela na desetogodišnju djevojčicu koja je prelazila cestu izvan pješačkog prelaza i nanijela joj višestruke prijelome potkoljenice. Ispostavilo se uz to da nije imala ni valjanu vozačku dozvolu koja joj je istekla.

Policija je ustvrdila da Žalac nije vozila prebrzo i da nije kriva za nesreću. Kaznili su je novčano samo zbog istekle vozačke dozvole. Ponudila je tada ostavku, ali je Plenković nije prihvatio. S ministarske pozicije premijer ju je smijenio četiri mjeseca kasnije zajedno s Tomislavom Tolušićem i Nadom Murganić.

Saborski zastupnik HDZ-a Žarko Tušek je u svibnju 2019. u Krapini na pješačkom prijelazu automobilom naletio na djevojčicu, ali dijete srećom nije zadobilo ozljede. Zanimljivo je da Tušek prometnu koju je skrivio nije prijavio na 192, već je nesreću prijavio osobno načelniku krapinske policije. Objasnio je da je to učinio jer je Krapina malo mjesto i šefa policije je nazvao jer se njega prvoga sjetio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:23