‘ULAZNICA ZA POSAO‘

Mnogi žele biti ‘vjerojatni slučaj‘: Redovi ispred ordinacija, ovo su uvjeti za vrijednu potvrdu

Necijepljene osobe nadaju da će uspjeti dobiti potvrde koje će im umjesto testa vrijediti za ulazak u državne i javne službe

Prosvjed u Splitu

 Tom Dubravec/Cropix

Pred vratima brojnih ordinacija liječnika opće prakse ovih dana u redovima čekaju necijepljene osobe koje se nadaju da će uspjeti dobiti potvrde koje će im umjesto testa vrijediti za ulazak u državne i javne službe.

Oni su, naime, pročitali kako su od obveze testiranja, prema Odluci stožera, izuzete osobe koje su bile proglašene 'vjerojatnim slučajem' jer su u bliskoj obitelji imale dijagnosticirane COVID bolesnike, a da se pritom uopće nisu podvrgnuli PCR testiranjem.

Velik dio njih pomislio je da će takvo pravo moći steći retrogradno, samo na temelju činjenice da su u obitelji imali bliske COVID bolesnike, no ovih su dana saznali da to nije tako jednostavno te da je za dobivanje statusa vjerojatnog slučaja ipak bilo potrebno zadovoljiti neke uvjete.

Prvo, da bi osoba dobila status vjerojatnog slučaja bez testiranja, ona je u vrijeme obolijevanja bliskih članova obitelji i sama trebala razviti simptome COVID-a.

Drugo, zbog pojave simptoma trebala se javiti svojem liječniku koji bi u telefonskom razgovoru potom napravio anamnezu te utvrdio da se radi o vjerojatnom slučaju oboljenja te da su simptomi nedvojbeno takvi da osobu nije potrebno slati na PCR testiranje.

Takav liječnik potom osobu u sustavu i njenom liječničkom kartonu i službeno mora zavesti kao "vjerojatan slučaj" – dakle dodijeliti joj posebnu šifru UO7.2 - a što je preduvjet da bi osoba danas mogla dobiti potvrdu s kojom može ulaziti u državne i javne institucije.

Potvrdila nam je to i liječnica obiteljske medicine Ines Balint.

Pojasnila je da su se statusi vjerojatnih slučajeva dodjeljivali u vrijeme trećeg vala pandemije kad na tržištu nije bilo dovoljno testova zbog čega su liječnici osobe koje su imale simptome te bile u kontaktu s dokazano bolesnim osobama proglašavali vjerojatnim slučajevima iako ih nisu testirali.

- Dakle, osobe koje trebaju takvu potvrdu mogu je dobiti samo ako su i službeno bili zavedeni kao vjerojatni slučajevi u vrijeme bolesti kontakata. Nažalost, tada smo imali situaciju da izbjegavali priznati da imaju simptome zbog straha od izolacije, a sada nam se javljaju, agresivni su i žele papir. No mi to retrogradno ne možemo priznavati - kazala je Balint za Jutarnji.

Potvrdio nam je to i ravnatelj Doma zdravlja Zagreb zapad Miroslav Hanževački.

- Status vjerojatnoga slučaja nije moguće dobiti retrogradno niti je takvim osobama naknadno moguće napisati potvrde kojima bi bili izuzeti od testiranja ukoliko prethodno u sustavu nisu i službeno bili zavedeni kao vjerojatan slučaj oboljenja - kazao je Hanževački dodavši kako takva mogućnost za liječnike opće prakse predstavlja dodatno opterećenje te da su oni s uvođenjem kategorije "vjerojatnih slučajeva" stavljeni u nepovoljnu poziciju zbog mogućeg pritiska.

- Sada to postaje isprika za mnoge koji na ovaj način pokušavaju dobiti izuzeće od testiranja - kazao je Hanževački.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:13