OPSEŽNA POTRAGA

'MOBILIZIRANA SU SVA RASPOLOŽIVA SREDSTVA' Tegljač hrvatskog kapetana potonuo je još u četvrtak, a dosad su spašena trojica pomoraca

 
Dino Miškić
 Facebook/bourbonoffshore.com

Tropska oluja Lorenzo, koja proteklih dana vlada Atlantskim oceanom i koja se pretvorila u uragan četvrte kategorije, postala je noćna mora tegljaču Bourbon Rhode na čijem je čelu šibenski pomorac Dino Miškić. U grotlo snažnog vjetra i visokih valova zapeo je tegljač sa 14 članova posade, od kojih je najviše Ukrajinaca.

Plovio je pod nizozemskom zastavom, a potonuo je još 26. rujna nekih 1200 nautičkih milja od otoka Martinique. Nakon dvodnevne potrage u koju se uključilo nekoliko tegljača te Falcon 50 francuske mornarice koji je stigao iz Dakara, kao i američki zrakoplov Nacionalnog centra za uragane, u uzburkanom moru uočen je čamac za spašavanje i u njemu tri pomorca od kojih su dvojica državljani Ukrajine, a identitet trećeg još uvijek nije poznat.

Za (pre)ostalih 11 članova Bourbon Rhodea, koji su se dok je brod tonuo uspjeli ukrcati u tri čamca za spašavanje i dalje se intenzivno traga. Spašeni pomorci, koji su bili vidno iscrpljeni, otkrili su u subotu popodne svojim spasiteljima da se tegljač potopio 26. rujna i da od tada plutaju.

Prvi problemi za posadu počeli su u četvrtak, kad je uragan "šamarao" brod koji se nalazio na putu od Kanarskih otoka prema Gvajani, otprilike 1200 nautičkih milja od Martiniquea. Najednom se stražnji dio broda počeo ispunjavati vodom, a navodno su i motori počeli otkazivati pa je kapetan broda Miškić odmah alarmirao sve službe i odaslao apel u pomoć, jer je brod počeo tonuti.

U akciju spašavanja prvi je odaslan najbliži brod, koji je od mjesta kalvarije u tom trenutku bio udaljen oko 20 sati plovidbe. Potonuli brod sagrađen je prije 13 godina i osmišljen kao opskrbni brod te pripomoć prilikom izlijevanja nafte, a nakon potonuća mu je zakazao sustav identifikacije pa na pomorskim kartama nije bio vidljiv.

Iz tvrtke Bourbon Offshore izražavaju zabrinutost te naglašavaju da su aktivirali krizni stožer i da surađuju s Regionalnim operativnim centrom za nadzor i spašavanje West Indies-Gvajana te da će na poprište potonuća poslati još brodova i helikoptera. Dodaju i da je spašenim mornarima pružena medicinska pomoć, kao i da su u kontaktu s obiteljima svih članova posade.

Inače, na tom području jake oluje nisu nikakva novost, međutim, Lorenzo je sve dosadašnje prethodnike nadmašio svojom jačinom jer su u nekim trenucima udari vjetra premašivali 200 kilometara na sat.

Zbog mraka se obustavlja potraga iz zraka

Francuska ratna mornarica izvijestila je da zbog mraka obustavlja današnje traganje za nestalim pomorcima tegljača Bourbon Rhode, među kojima se nalazi i šibenski kapetan Dino Miškić, piše Morski.hr.

“Američki zrakoplov će biti prisutan na mjestu za potporu traganju, koje sada provode 4 broda u pretražnoj zoni. Nacionalna mornarica i potražni zrakoplov Falcon 50 ponovno će raditi sutra ujutro, u nedjelju 29. rujna, i s drugim sredstvima koja su u pripravnosti” – izvijestila je Francuska ratna mornarica.

Američki pilot jednog od zrakoplova koji je sudjelovao u potrazi Tod Richards napisao je još u petak na svom Facebook profilu da se radi o vrlo stresnoj situaciji.

– Danas sam sudjelovao u misiji traganja i spašavanja, izuzetno stresan događaj. Vrlo je teško pronaći bilo što u nemirnom moru. I od trgovačkog broda Excellence zatraženo je da skrene u potrazi za brodom Bourbon Rhode koji je poslao poziv u pomoć, nakon što je počeo primati more, vjerojatno zbog toga što ga je uhvatio uragan Lorenzo. Na fotografijama je naša letna putanja i pogled na trgovački brod Excellence – napisao je na Facebooku.

MVEP: Mobilizirana su sva raspoloživa sredstva

Mobilizirana su sva raspoloživa sredstva u potrazi za posadom tegljača Bourbon Rhodea potonulog u teritorijalnim vodama Martiniquea, objavila je francuska kompanija čije je priopćenje u subotu prenijelo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) uz informaciju da je kapetan broda hrvatski državljanin.

Hrvatsko veleposlanstvo u Parizu u kontaktu je s Kriznim centrom Ministarstva za Europu i vanjskih poslova Francuske koje je potvrdilo da je brod francuske kompanije Bourbon Rhode doživio nesreću u teritorijalnim vodama Martiniquea, priopćio je u subotu navečer MVEP.

Prema informacijama kojima MVEP raspolaže, kapetan broda je hrvatski državljanin, a među članovima posade nema drugih hrvatskih državljana, dodaje se u priopćenju. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:51