RAT BEROŠA I LIJEČNIKA

Mobilni timovi proradili samo u Splitu i Vukovarsko-srijemskoj: ‘Ako nas ministar želi kritizirati...‘

Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine upozorava da je realnost potpuno suprotna od tvrdnji ministra Beroša
 Luka Gerlanc/Cropix

"Nismo se odazvali u mobilne timove za cijepljenje ljudi koji su nepokretni ili teško bolesni jer se nismo imali na što odazvati. Nikakvog poziva uopće nije bilo, kao što nema ni mobilnih timova jer ih nitko nije organizirao. Ako nas ministar zdravstva Vili Beroš želi kritizirati i dokazati da smo disfunkcionalni jer, eto, pacijente nekontrolirano šaljemo na Hitnu, neka napravi analizu podataka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i vidjet će da smo u Hitnu uputili samo 2,8 posto pacijenata, dva milijuna manje nego u prethodnoj godini", kategorična je predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Nataša Ban Toskić.

Upozorava da je realnost potpuno suprotna od tvrdnji ministra Beroša. KoHOM je, kaže, još u prosincu 2020. uputio inicijativu i ministru i HZJZ-u da osnuje mobilne timove i da se liječnici obiteljske medicine "stavljaju na raspolaganje". Beroš je početkom siječnja poslao uputu zavodima za javno zdravstvo da sastave mobilne timove.

Ministar upro prstom

Ministar zdravstva Vili Beroš na saborskom je Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku upro prstom u "veliku disfunkcionalnost" u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koja opterećuje rad Hitne jer im upućuje nehitna stanja, a prozvao ih je i zbog "nedovoljnog odaziva" u mobilne timove. KoHOM mu je promptno uzvratio da je u oba slučaja iznio potpunu laž i da probleme u funkcioniranju zdravstvenog sustava "pokušava svaliti na leđa obiteljskih doktora". A budući da je cijepljenje u Hrvatskoj u svim segmentima posao obiteljskih liječnika, "ministrovu potpuno neutemeljenu prozivku" ne mogu tumačiti drugačije nego "sramotnim podcjenjivanjem i smišljenim napadom".

Dosad su u Hrvatskoj formirani mobilni timovi koji jednom tjedno cijepe teško bolesne u samo dvije županije: Splitsko-dalmatinskoj i Vukovarsko-srijemskoj. Nastavni zavod "Dr. Andrija Štampar" tražio je popis nepokretnih i teško bolesnih pacijenata. KoHOM ga je poslao i nije dobio nikakvu povratnu informaciju pa su stoga, otkriva Nataša Ban Toskić, tražili pojašnjenja od HZJZ-a. Odgovorio im je Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju, dopisom u kojim im kaže da se sami snađu.

"Nema šanse da mi to preuzmemo na sebe, sve nam se nakupilo. Uz ovakav opseg posla koji imamo - testiranje, praćenje kontakata i cijepljenje - to je jednostavno nemoguća misija", kaže Zvonimir Šostar, ravnatelj Štampara, i zaključuje kako je njemu logično da se liječnici obiteljske medicine, za koje kaže da su na Velesajmu sjajni, sami organiziraju jer je "broj takvih bolesnika ionako mali pa ne treba stvarati posebne drame".

Nataša Ban Toskić na to uzvraća: "Nismo niti očekivali da će epidemiolozi cijepiti jer je njih doista malo, ali mogu pokrenuti inicijativu da se timovi formiraju".

Idu na teren jednom tjedno

U Splitu su timovi organizirani tako da liječnik s dva medicinska tehničara u kolima saniteta jednom tjedno odlazi cijepiti nepokretne pacijente, pojašnjava. Smatra da ih stavljaju u nemoguću poziciju: liječnici idu u kućne posjete osobnim vozilom ili javnim prijevozom, u takvoj varijanti nemoguće je poštivati propise hladnog transporta cjepiva koji se ne smiju "truckati" i propis da se doze moraju iskoristiti u roku od dva sata. Liječnici bi ispred zgrada trebali navlačiti zaštitnu opremu i potom je skidati, sami aplicirati cjepivo, motriti pacijenta zbog eventualnih nuspojava, a morali bi za svaki slučaj nositi i boce s kisikom. Koliko bi cijepljenja mogli obaviti u kućnom posjetu? Najviše dva u sat vremena - ako pacijenti žive blizu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:12