NOVI DOKAZI O ŽALAC

Mobitel njene tajnice je škrinja s dokaznim blagom: ‘Napiši razrješenje i pošalji po vozaču‘

Bivša tajnica ispričala je da je Žalac imala autoritativan način upravljanja i da se njezine odluke nisu smjele preispitivati

Mladen Šimunac, Gabrijela Žalac i Tomislav Petric

 Vesna Veselić

Bivša ministrica Gabrijela Žalac, protiv koje je Ured europskog tužitelja podignuo optužnicu u aferi softver, tereti se za zlouporabu položaja i ovlasti i trgovanje utjecajem, ali za razliku od ostalih optuženika EPPO ne navodi da je od toga imala i cent imovinske koristi.

Za razliku od nje, drugookrivljeni Mladen Šimunac, član Uprave Micro projekta d. o. o., trebao bi ostati bez 278.717,90 eura. Njegova tvrtka državi bi trebala vratiti 351.715 eura. Trećeokrivljeni, Mirko Jukić (38), direktor Ampelosa i MAR-PAK commercea, trebao bi ostati bez 272.081 eura, a njegova tvrtka bi državi trebala vratiti 465.674 eura, koliko po procjeni tužitelja iznosi dobit koju su ostvarili. Dakle, Žalac i četvrtookrivljeni Tomislav Petric (41), koji je u inkriminiranom razdoblju bio ravnatelj SAFU, institucije koja je imala ključnu ulogu u prethodnoj kontroli javne nabave financirane bespovratnim sredstvima iz fondova EU, te ga terete za zlouporabu položaja, nisu imali koristi od afere softver.

Kad je počela istraga, značajan broj svjedoka iz MRRFEU priložio je i dodatne dokaze u prilog svojih svjedočenja. Tako je glavna tajnica predala EPPO-u svoj mobitel u kojem je imala sačuvanu komunikaciju s Gabrijelom Žalac iz inkriminiranog razdoblja, ali i s drugim osobama, a koja se odnosila na nabavu tog softvera.

Jedna od zaposlenica MRRFEU koja je ispitana, sada već bivša tajnica u Glavnom tajništvu Ministarstva, ispričala je da je Žalac imala autoritativan način upravljanja i da se njezine odluke nisu smjele preispitivati i dovoditi u pitanje, a da onaj tko njezine odluke dovede u pitanje za to ne snosi i posljedice.

- Način na koji je Gabrijela Žalac degradirala državnu tajnicu Nikolinu Klaić, koju je praktički odstranila iz svih procesa u ministarstvu i stvarno joj oduzela ovlasti državnog tajnika, samo po sebi dovoljno govori o autoritetu ministrice te načinu na koji je taj autoritet stekla - ispričala je istražiteljima. Rekla je i to da je od nje Žalac zatražila da napiše prijedlog Vladi da se Klaić razriješi dužnosti državne tajnice.

- Ministrica mi je taj zahtjev dala u siječnju 2018. u kasnopopodnevnim satima, i to se trebalo odraditi u tajnosti da nitko drugi ne zna dok Vlada ne donese odluku... Pripremljeni materijal po vozaču je poslan na Vladu, ali formalna odluka o razrješenju došla je samo za posebnog savjetnika ministrice Zvonimira Repača. Žalac je na kolegijima znala spominjati kako očekuje odluku o razrješenju Nikoline Klaić, međutim do toga nije došlo. Klaić više nije bila pozivana niti na kolegije, a nitko ne zna razlog zašto je Žalac prema njoj tako postupala. Međutim, takvo postupanje ministrice prema državnom dužnosniku, kojeg imenuje Vlada RH na prijedlog predsjednika Vlade, nama je svima bila jasna poruka i demonstracija sile koju je Gabrijela Žalac provodila - opisala je odnos Žalac prema Klaić tadašnja glavna tajnica u Ministarstvu. Pisanje zahtjeva za razrješenje državne tajnice Nikoline Klaić opisala je kao mučnu situaciju. Njezin mobitel bio je prava "škrinja s dokaznim blagom" za istražitelje jer su, analizirajući ministričinu komunikaciju s tajnicom, zaključili da ni za jedan drugi postupak javne nabave Žalac nije pokazivala interes kao za postupak nabave programa PLUR od Mladena Šimunca i s njim povezanih poslovnih subjekata. Žalac je pak tvrdila da su sve odrađivale stručne službe, a ona kao ministrica samo formalno potpisivala odluke. U tajničinu su telefonu tako pretragom našli i dokaze iz kojih proizlazi da povjerenstva nisu imala nikakvu ulogu u postupcima javne nabave. Žalac se u svojoj obrani distancirala od nabave prebacujući odgovornost na niže službe, a tu obranu jasno demantiraju rezultati pretrage mobitela njezine tajnice, piše u optužnici. Sve je to dodatno "podebljano" pretragom mobitela Josipe Rimac, koji joj je oduzet kad je bila uhićena u aferi vjetroelektrane.

Druga tajnica koja je radila kao administrativna tajnica ministrice opisala je da je Šimunac na sastanke kod Žalac u ministarstvo znao dolaziti i navečer, a ona kao tajnica neke sastanke nije ni upisivala u ministričin raspored jer bi Šimunac dolazio iznenada. Osim službenih, njezina tajnica za Žalac je, kaže, obavljala i privatne poslove pa je tako opisala kako je u prosincu 2018. godine Žalac tražila od nje da na posao dođe u subotu. Žalac joj je dala nešto više od 9000 eura u apoenima po 50 eura da ih uplati na njezin račun u PBZ-u, a prethodno je eure promijenila u kune. Iako se stvarno radilo o jednoj uplati, banka ju je proknjižila kao dvije, što je, kako je rekla tajnica, shvatila tek na ispitivanju u USKOK-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. siječanj 2023 14:54