OSIGURANJE

MOĆNO VOZILO KOJE JE SVIMA UPADALO U OČI Otkrivamo u kakvoj su limuzini po Zagrebu vozili Vučića: Stotku dostiže za 6,5 sekundi, košta više od milijun

 CROPIX

Osiguranje Aleksandra Vučića pred svoje hrvatske kolege i domaćine postavilo je zahtjev da se srbijanski predsjednik vozi u svom predsjedničkom vozilu i tome je, kao što se može vidjeti, udovoljeno.

U koloni od 15-ak crnih limuzina i džipova koji su snimljeni na Aveniji Hrvatske bratske zajednice u oči je upao Audi A8 L beogradskih oznaka BG 1108-11. Riječ je o blindiranoj verziji limuzine njemačkog proizvođača s razinom balističke zaštite 9, čija je karoserija napravljena od materijala uobičajenih u proizvodnji vojnih vozila i otporna je na puščane metke, snage 425 KS koja stotku dostiže za 6,5 sekundi, a neto cijena joj je viša od milijun kuna.

Primjetno je bilo da su, za razliku od posjeta drugih državnika, jučer na cijeloj trasi bili pripadnici temeljne i interventne policije sa svom zaštitnom opremom - kacigama, štitovima, a rutu je nadlijetao MUP-ov Eurocopter te je zabranjen pristup prosvjednicima na Trg sv. Marka.

Procjena rizika

Zona hotela Westin, gdje je odsjeo Vučić, još je od nedjelje bila pod posebnim osiguranjem, a na krovu su bili specijalci snajperisti. Ove mjere osiguranja komentirao je Bono Marjanović, stručnjak za sigurnost.

- Nije uobičajeno da uz stranog državnika dolazi njegova eskorta, odnosno vozilo koje koristi. I mi smo koristili svoje S-1 vozilo kad se išlo u Beograd, a samo u iznimnim slučajevima koristilo se vozilo domaćina. I nikad oko toga nije bilo problema, jer naprosto to može biti i zahtjev štićene osobe, ali je ujedno i dio protuprislušnih mjera - kaže Marjanović.

- Jednostavno, sustav sigurnosti funkcionira i sve palete mjera i njihovo provođenje su sukladni odnosima dviju država i procjeni sigurnosnih rizika. Korišteno je tzv. trasno osiguranje uz zatvaranje prometa, protueksplozijske mjere, sterilne zone, kako bi se izbjegla bilo kakva rizična situacija. Jer kad bi se bilo što dogodilo štićenoj osobi, bila bi to i sjena na međunarodni ugled Hrvatske. S druge strane, dopuštanjem prosvjeda pokazalo se da je to dio demokracije. No, zabrana pristupa Markovu trgu sasvim je razumljiva jer se ne može dopustiti bilo kakvo ugrožavanje sigurnosti štićene osobe - ističe Marjanović.

Provjera gostiju

Provjera gostiju koji odsjedaju u Westinu i razmjena informacija obavještajnih službi samo su dio priprema svakog državničkog posjeta. Budući da je Vučića vozio njegov službeni vozač, pravilo je da uz njega bude i voditelj osiguranja iz MUP-a za slučaj bilo kakve nepredviđene situacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 11:37