MLADI JASTREB

‘Modernu hrvatsku državu ne možemo graditi na Josipu Manoliću i Josipu Perkoviću‘

Pitanje je li se moglo drugačije postojalo dok se nije dogodila Ukrajina
 Goran Mehkek/Cropix

Branko Borković, Mladi Jastreb, posljednji zapovjednik obrane Grada Vukovara, rekao je da je definitivni dan pada grada 18. studenog, prenosi N1. U okviru međunarodnih sporazuma i pokušaja Crvenog križa da stavi stvar pod kontrolu, završilo je tragično po ranjenike vukovarske bolnice. Dodaje da je pitanje je li se moglo drugačije postojalo dok se nije dogodila Ukrajina.

- Vukovar je već tad bio sasječen na tri džepa, imali smo mitnički dio, Sajmište je palo, Borovo Naselje je bilo totalno odvojeno od Vukovara sigurno deset dana. Sve vrijeme smo pokušavali pregovarati o načinima izvlačenja ranjenika i civila, jer vojska nikad nije bila predmet pregovora. Pokušavalo se s Međunarodnim crvenim križem i nakon konačnog potpisivanja tog 13. primirja, gdje se ušlo u tu završnu fazu da povjerenik vlade preuzima pregovore o evakuaciji civila, mi kao vojska nismo bili predmet pregovora, nego smo prepušteni sami sebi, rekao je Mladi Jastreb.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Dodao je da je Hrvatska bila razoružana, međunarodno blokirana i nitko je nije želio. - Usprkos tome, nas malo ne samo branitelja Vukovara, nego dragovoljaca u RH, dvadesetak tisuća loše naoružanih, odlučili smo se boriti i stati nasuprot toj nacističkoj tvorevini odnosno agresiji koja je bila prisutna, rekao je Mladi Jastreb.

- Usprkos tome što nas nitko nije želio, mi smo svoju državu stvorili, zaključio je posljednji zapovjednik Vukovara.

Upitan jesu li nalazi Manolićeve komisije ikada otkriveni, Borković je rekao da još uvijek rade na tome. - Mene su javno u lisicama nekoliko puta vodili kroz Sabor na ispitivanje kod Josipa Perkovića. To se nikad u povijesti nije dogodilo, da se jednog ratnog zapovjednika tako ispituje. Sve vrijeme inzistiram ne da se revidira, nego da se ta sramotna tvorevina poništi. Modernu hrvatsku državu ne možemo graditi na Josipu Manoliću i Josipu Perkoviću, rekao je Borković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 15:19