KOMADINA O KORONI

‘Moglo se razmišljati da terase kafića rade uz pridržavanje mjera tamo gdje je situacija bolja‘

‘Važno je znati da lokalni stožeri ne mogu donositi blaže mjere od onih koji je donio državni stožer, mogu samo strože‘, rekao je
Zlatko Komadina
 Robert Fajt/Cropix

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina gostovao je u Novom danu televizije N1 gdje je govorio o novim mjerama koje su stupile na snagu u ponoć, a koje bi trebale suzbiti širenje epidemije koronavirusa.

Najavljeno je i moguće kažnjavanje građana koji se ne budu pridržavali novih mjera.

- Nisam pobornik kažnjavanja, međutim u ovakvim situacijama kada imate zabrane, logika nalaže da imate i kazne. Ako se ljudi ne budu pridržavali ovoga što je donošeno onda će situacija nažalost biti još gora, kazao je Komadina.

Stožer se ponovno našao na meti kritika jer neki smatraju da je mjere trebalo donijeti ranije s obzirom na sve veći broj zaraženih osoba.

- Lako je biti general nakon bitke. Međutim, ovi brojevi koji su enormno veliki pokazuju da je mjere trebalo uvesti ranije, tamo negdje iza devetog mjeseca, rekao je župan i dodao da smo ušli u hladnije vrijeme, bez sunca i građani su se okupljali u zatvorenim prostorima.

- Brojevi su išli na više tako da je bilo i logično uvesti mjere i ranije. Prvi rezultati mjera se mogu očekivati tek za dva ili tri tjedna, rekao je.

- Tko donosi odluku o zatvaranju, taj mora obeštetiti onoga koga je zatvorio. Gradovi, općine i županije ne mogu izdržati to obeštećenje jer te odluke nisu donijeli lokalni stožeri nego je to odluka državnog stožera i moraju obeštetiti ljude. Važno je znati da lokalni stožeri ne mogu donositi blaže mjere od onih koji je donio državni stožer, mogu samo strože, rekao je i dodao da se moglo razmišljati o tome da terase rade uz pridržavanje epidemioloških mjera tamo gdje je situacija epidemiološki bolja.

Što se tiče nadolazeće turističke sezone, Komadina ističe da će sve ovisiti o situaciji s koronavirusom te o cjepivu protiv covida-19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:33