SUTRA SJEDNICA SENATA

Moguća i smjena rektora Borasa, pokrenut postupak uručenja otkaza Čoviću

Da bi došlo do glasanja o povjerenju rektoru, potrebna je natpolovična većina glasova članova Senata, odnosno 36 od 70. Senat je podijeljen u tri opcije
Ante Čović i Damir Boras
 Srđan Vrančić/Tomislav Krišto/Cropix

O ishodu dviju inicijativa ovisi opstanak uprave Sveučilišta u Zagrebu na čelu s rektorom Damirom Borasom i prorektorom Antom Čovićem. Prvi je sutrašnja izvanredna sjednica Senata, upravljačkog tijela Sveučilišta, na kojoj je - uz pretpostavku prikupljanja dovoljnog broja potpisa - moguće očekivati glasanje o povjerenju rektoru, što uključuje varijantu njegove smjene zbog narušavanja ugleda Sveučilišta.

Druga inicijativa vezana je uz upravu Fakulteta hrvatskih studija, na kojemu prorektor Čović ostvaruje radni odnos od 10 posto radnoga vremena. Uprava je, doznajemo, pokrenula postupak uručenja izvanrednog otkaza ugovora o radu Anti Čoviću zbog prekoračenja zakonske dobne granice (Čoviću je 71 godina).

Za sutrašnju sjednicu Senata, koja će se održati u kinu zagrebačkog SC-a u 11 sati, najavljena je rasprava o stanju na aferama uzdrmanom Sveučilištu. Dio članova Senata, nezadovoljnih nedemokratskim načinom upravljanja Sveučilištem, pokrenuli su inicijativu prikupljanja potpisa za uvrštavanje točke dnevnoga reda sjednice - glasanje o povjerenju rektoru.

Da bi došlo do glasanja, potrebna je natpolovična većina glasova članova Senata, odnosno 36 od 70. Senat je podijeljen u tri opcije: prva daje bezrezervnu podršku rektoru, druga - koja prema neslužbenim podacima ima više od 30 ruku - zaziva njegovu smjenu, a treća je nedefinirana. Upravo o njoj ovisi rezultat pokušaja Borasove smjene.

Među dekanima koji su na glasu kao lojalni rektoru su Marijan Klarica (Medicinski fakultet), Siniša Opić (Učiteljski fakultet), Tomislav Buntak (Akademija likovnih umjetnosti), Igor Lešnik (Muzička akademija), Jadranka Frece (Prehrambeno-biotehnološki fakultet), Stjepan Lakušić (Građevinski fakultet), Tomislav Bolanča (Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije) te Zrinka Tarle (Stomatološki fakultet). S obzirom na dosadašnje javne kritičke opservacije o sveučilišnoj upravi, moguće je zaključiti da su među nezadovoljnicima, ujedno potpisnicima inicijative, dekani Mirko Planinić (Prirodoslovno-matematički fakultet), Gordan Gledec (FER), Nina Begičević Ređep (Fakultet organizacije i informatike), Franka Perković (Akademija dramske umjetnosti) i dekan Veterinarskog fakulteta Nenad Turk.

Stav inicijative za promjenu na Sveučilištu glasi: "Nužna je rasprava i glasanje o odgovornosti za narušavanje ugleda Sveučilišta. Učestali skandali, nikakvi odgovori. Treba prekinuti ovo valjanje po blatu zbog kojega šest godina nema razvoja."

- Nije riješen nijedan problem, ne postoji ideja ni strategija o tome kako riješiti bolne probleme. Ja sam za to da Senat jasno kaže podržava li ovakvu rektorovu politiku ili ne. Na sastanku dekana čuli smo da je sve fantastično, no mnogi se s time ne slažu. Nakon niza afera koje mjesecima pune novinske stupce, bilo bi u redu da rektor sam pita članove Senata daju li mu podršku - smatra Franka Perković, dekanica ADU-a.

S druge strane spektra, dekan FKIT-a Tomislav Bolanča, kaže: - Ako se procedurom treba glasati o smjeni rektora, glasat ćemo. Samo neka se procedure poštuju. Ne vidim problem, on postoji jedno ako se ne poštuju procedure. Sveučilište je stožerna institucija, ne samo po tome što daje vrhunska znanja nego dokazano čuva hrvatski identitet i etička načela. Volio bih da nam netko pokaže bolje u Hrvatskoj.

Na direktno pitanje bi li glasao za smjenu rektora, odgovara: - Mislim da je uloga 'senatora' stavljena na tu razinu da to uopće ne želim komentirati.

Nakon što je ovoga tjedna Državni inspektorat podnio optužni prijedlog Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu protiv Sveučilišta zbog nezakonitog produljenja ugovora o radu prorektoru Anti Čoviću, potpisanog u rujnu 2019. kada je Čović imao više od 70 godina, postavlja se pitanje procedure uručenja izvanrednog otkaza ugovora o radu. Čović je u deset posto radnoga vremena zaposlenik, kao redoviti profesor u trajnom zvanju, Fakulteta hrvatskih studija, na temelju čega ima pravo obnašati dužnost prorektora Sveučilišta (90 posto radnog vremena) i primati prosječnu prorektorsku plaću iz državnog proračuna u mjesečnom iznosu većem od 40.000 kuna bruto.

Na upit je li pokrenuo postupak o uručenju izvanrednog otkaza profesoru Anti Čoviću, zbog nastavka rada nakon navršene 70. godine života, evo što kaže dekan Fakulteta hrvatskih studija Pavo Barišić.

- Prije dva dana zaprimio sam nalaz Državnog inspektorata od svojeg prethodnika, bivšeg pročelnika Hrvatskih studija. Temeljem nalaza i mišljenja Ministarstva znanosti i obrazovanja, uputio sam sindikalnim povjerenicima na Fakultetu zamolbu za očitovanjem o radno-pravnom statusu profesora Čovića. U njemu je navedena i opcija koju spominjete. Kao odgovorna osoba ozbiljno razmatram nalaz Državnog inspektorata i mislim da je taj dokument posve jasno utvrdio situaciju. Za mene je taj nalaz mjerodavan. Na temelju očitovanja i nalaza, pristupit ću situaciji u skladu sa zakonom - potvrdio je Pavo Barišić.

Kako doznajemo, Barišić je 10. ožujka zatražio očitovanje o Čovićevu radnom statusu od sindikalnih povjerenika na Fakultetu, Eve Katarine Glazer iz Hrvatskog sveučilišnog sindikata i Tomislava Janovića iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Barišić je u pismu, među ostalim, naveo da je još u listopadu 2019. Ministarstvo znanosti i obrazovanja upozorilo tadašnjeg pročelnika Hrvatskih studija Marija Grčevića da ne postoji pravna osnova na temelju koje bi se Čoviću nastavio radni odnos nakon dana isteka akademske godine u kojoj je navršio 70 godina (2018./2019.). Tada je izričito upozoreno na zakonsku nemogućnost produljenja radnog odnosa Čoviću te je zatraženo da se u Registru zaposlenika zabilježi prestanak radnog odnosa.

Međutim, piše Barišić u pismu sindikalnim povjerenicima, poslodavac - Sveučilište u Zagrebu, Hrvatski studiji - nije postupio u skladu s navedenim zahtjevom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

"S obzirom na to da je riječ o osobito važnoj činjenici zbog koje, uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih stranaka, nastavak radnoga odnosa nije moguć, Zakon o radu čl. 116. u tom slučaju predviđa izvanredni otkaz ugovora o radu. Molim Vas stoga da se u roku od pet dana očitujete o navedenim činjenicama u svojstvu sindikalnih povjerenika Hrvatskoga sveučilišnoga sindikata i Nezavisnoga sindikata znanosti i visokoga obrazovanja na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu s ovlastima radničkoga vijeća", stoji u zaključku Barišićeva pisma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:45