CAPAK NAJAVIO

‘Moguće je da ćemo ograničiti rad klubova u zatvorenim prostorima, ovisno o razvoju situacije‘

‘Postepeno smo popuštali mjere, znali smo da ćemo imati poneki slučaj, ali iznenadila nas je žestina i broj novozaraženih‘
Krunoslav Capak
 Daniel Kasap/ Pool/Hina

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, gostovao je u Dnevniku HRT-a putem Skypea, jer je još u samoizolaciji.

Komentirajući porast od 366 novih slučajeva zaraze koronavirusom u 10 dana, u odnosu na prvih 17 dana lipnja kada je bilo samo 12 slučajeva zaraze, rekao je da smo više od tri tjedna imali odličnu epidemiološku situaciju.

- Život mora ići dalje, pa smo postepeno popuštali mjere, znali smo da ćemo imati poneki slučaj, ali iznenadila nas je žestina i broj novooboljelih. Prije 10-ak dana imali smo importirane slučajeve ljudi koji su došli pozitivni, družili su se s obitelji, s kolegama, u ugostiteljskim objektima i krenulo je širenje virusa. U početku je bio manji broj, a sada imamo dva velika žarišta. Očekivali smo žarišta, ali ne tako žestoko. I mi epidemiolozi žestoko odgovaramo na to, identificiraju se kontakti, stavljamo u samoizolaciju i nadam se da ćemo za 10-ak dana situaciju obuzdati - rekao je Capak.

- Krizni stožer formirao je timove koji obilaze klubove kako bi vidjeli krše li se mjere, a ako se situacija nastavi, bit će ograničen rad klubova u zatvorenim prostorima, i ta mjera stoji na raspolaganju, o njoj se diskutira, vidjet ćemo kako će se situacija razvijati - rekao je.

Na pitanje može li se mjerama - socijalnom distancom, izbjegavanjem fizičkih kontakata i osobnom higijenom izbjeći veliki broj zaraženih i potencijalno velik broj žrtava među najranjivijim skupinama, starijima i bolesnima, rekao je da je uz pridržavanje mjera virus moguće držati pod kontrolom. Napomenuo je da je WHO objavio da se u rujnu sasvim sigurno očekuje drugi val, ako se virus ne promijeni ili nestane, a stručnjaci procjenjuju da će biti još žešći val. Zajednički dolazak svih drugih respiratornih infekcija, osobito gripe, dodatno komplicira situaciju, i zato već sada planiramo mjere - cijepljenje ranije i više nego inače. Zadovoljni smo interesom građana za cijepljenjem. Ove godine treba povećati broj doza - rekao je.

HZJZ i DIP pripremili su dokumente koji se odnose na izborni dan, obuhvaćaju sve postupke i aktivnosti, a bit će javno objavljeni u ponedjeljak u 12 sati na konferenciji za medije DIP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:03