INTERVJU: HRVOJE ZEKANOVIĆ

‘Moguće je da Milanović koristi teške droge. Kršćanski, s empatijom, želim mu da ozdravi‘

Razmišljam o tome da ga tužim jer je rekao da sam podmićen, a Grmoji poručujem - nisam ja klečao pred Jambom

Hrvoje Zekanović

 Nikša Stipaničev/Cropix

Dan nakon što smo objavili da je saborski zastupnik Hrvoje Zekanović jednom nogom zakoračio prema učlanjenju u Hrvatsku stranku prava, odnosno da će HSP uskoro opet, nakon punih jedanaest godina, postati parlamentarna stranka, s bivšim Suverenistom razgovarali smo o njegovim motivima da se učlani u HSP, krajnjim ambicijama s novom strankom, njegovim vezama s premijerom i šefom HDZ-a Andrejom Plenkovićem... U razgovoru za Jutarnji list Zekanović je komentirao i opaske da je on Plenkovićev skriveni igrač i da je HSP samo međustanica do njegova konačnog odredišta - HDZ-a.

Inzistirali smo i da javnosti objasni na osnovu čega smatra da je predsjednik Republike Zoran Milanović psihički bolesnik ili konzument droga, a pitali smo ga i bi li to ikada tvrdio da nije zaštićen saborskim imunitetom. Tvrdi da se sudske tužbe ne boji. Štoviše, najavio je da bi on mogao tužiti Milanovića jer je rekao da je od Plenkovića primio novac.

Kad ćete se učlaniti u Hrvatsku stranku prava, odnosno postoje li još neki uvjeti koji nisu ispunjeni?

- O tome sam već govorio, obavio sam razgovore s predsjednikom stranke Nikicom Augustinovićem, kao i s nekim drugim dužnosnicima stranke. Kada postignemo konačan dogovor, zajedno ćemo izvijestiti hrvatsku javnost o eventualno postignutom dogovoru.

Zašto se uopće učlanjujete u HSP? Koji je vaš krajnji cilj, stvaranje šire desne, odnosno pravaške fronte?

- Ne bih govorio u kontekstu učlanjivanja u HSP. Međutim, glavni cilj mog političkog angažmana u zadnjih šest godina, otkako sam postao saborski zastupnik, uvijek je bio okupljanje desnih, domoljubnih, suverenističkih, a ako hoćete i pravaških snaga oko jasne političke ideje. Tako da će moj angažman, zajedno s ljudima s kojima već radim, a radit ću i u budućnosti, imati za cilj okrupnjavanje i jačanje političke pozicije. A kada već govorimo o Hrvatskoj stranci prava, moram naglasiti da se radi definitivno o autentičnoj i jednoj od najstarijih političkih opcija. Tako da su razgovori s dužnosnicima te stranke logični. Svi koji prate moj politički rad neka znaju da ću i dalje raditi istim intenzitetom i da se neću odreći politika koje sam i dosad zastupao. Dakle, kršćanske, suverenističke, ako hoćete - i pravaške politike.

I predsjednik HSP-a se od trenutka kada je izabran za šefa stranke zalaže za ujedinjenje svih pravaških stranaka i opcija. Možete li vi biti lider tog procesa okrupnjavanja?

- Svatko radi na svoj način. Kroz svoju poziciju zastupnika u Hrvatskom saboru svakako imam (javnu) vidljivost i mogu doprinijeti toj ideji. Naravno da predsjednik HSP-a sa svoje pozicije može doprinijeti tom cilju. Dobro ste rekli, predsjednik HSP-a iznimno je zainteresiran za okrupnjavanje, za ujedinjavanje i za vraćanje u HSP svih onih koji su nekoć zbog nekih razloga napustili ideju pravaštva. Rekao bih da je HSP jedan jako dobar brend koji, bez obzira na to što već jedanaest godina nije prisutan u Saboru, ipak ima u velikom dijelu desnog biračkog tijela velike simpatije. S pravim radom i pravom, autentičnom politikom, politikom okupljanja, siguran sam da se taj brend može i dalje razvijati.

Zašto se onda već ranije niste učlanili u taj i takav HSP? Zašto ste prvo odabrali Hrast, pa bili (su)osnivač Hrvatskih suverenista; zašto se niste odlučili za HSP, jer ta je stranka oduvijek bila prisutna na hrvatskoj političkoj sceni?

- Ono što morate znati jest da trenutačna garnitura HSP-a tu stranku vodi odnedavno. Radi se o ljudima koji su zajedništvo stavili na prvo mjesto. Ali, ponovit ću, u trenutku kada postignemo eventualni dogovor, tu ćemo vijest zajedno obznaniti hrvatskoj javnosti.

Znate li kakav je stav HSP-a i čelništva i predsjednika stranke Nikice Augustinovića o cijepljenju? Jer upravo ste se na tom pitanju razišli sa Suverenistima, nakon što ste sa saborske govornice javno prozvali sve političare, pa i svoje stranačke kolege, da su neodgovorni ako javno ne pozivaju građane na cijepljenje?

- Svoj stav neću promijeniti, a moram reći da se svi visoki dužnosnici HSP-a zalažu za znanstveni pristup.

To znate sigurno, o tome ste pričali?

- Da, razgovarali smo o tome. Oni su također za znanstveni pristup. Kratko i jasno.

Je li moguća, je li potrebna i biste li željeli vidjeti suradnju HSP-a (i moguće šire desne, pravaške fronte) s HDZ-om prije ili nakon idućih parlamentarnih izbora?

- Teško je govoriti o vremenu koje dolazi tek za dvije godine, kada će se održati idući parlamentarni izbori. No, ono što ću s velikom sigurnošću reći je da su svi populisti - stranke poput 'MožeMosta!', SDP-a ili politike koju trenutačno provodi Zoran Milanović - moji prirodni politički neprijatelji. Tu smo zatvoreni za suradnju sto posto. S druge strane, također moram naglasiti da se moj angažman u Hrvatskom saboru nastavlja kroz oporbeni rad. Međutim, niti jesam niti ću razmišljati glavom Bože Petrova, Nikole Grmoje, Marina Miletića, Peđe Grbina, Mirele Ahmetović ili Sandre Benčić. Dakle, razmišljat ću svojom glavom.

Kada ste već spomenuli potpredsjednika Mosta Nikolu Grmoju, on je u subotu, nakon što je Jutarnji list objavio da se priključujete HSP-u, na svom Twitteru objavio videosnimku kako saborskim stepenicama trčite ususret premijeru i šefu HDZ-a Andreju Plenkoviću, a iznad snimke je napisao: "Kako se brzo trči kad Gazda zove:)". U kakvim ste odnosima s Plenkovićem i jeste li vi njegov skriveni čovjek?

- Nisam njegov skriveni čovjek. S Andrejem Plenkovićem sam, kao što sam već nekoliko puta u medijima rekao, dva puta razgovarao tijekom posljednjih mjeseci. Jednom je to zabilježeno kamerama, kada sam se kratko pozdravio s njim na saborskim stepenicama. Požurio bih svakome tko me čeka i želi pozdraviti. Za razliku od Nikole Grmoje, koji je kleknuo pred Jambom (Stipom Gabrićem, nap. a.) i poljubio mu prst kao biskupu, ja se Plenkoviću nisam poklonio niti sam pred njim kleknuo, nego sam mu se pristojno javio. Poručio bih Nikoli Grmoji da pazi što radi jer mu neće uvijek biti Milorada Pupovca da ga brani od Andreja Plenkovića. Sjetite se kada je Plenković u sabornici pohitao prema Grmoji, kada je Grmoju svojim tijelom Pupovac zaštitio. Grmoja je napravio ono što je najjadnije, doveo se u situaciju da ga Pupovac brani od Plenkovića, a kasnije se skrivao po saborskim hodnicima da se magla raziđe.

Nakon objave istog teksta dobio sam i komentar, točnije pitanje jednog čovjeka: "Pa što Zekanovića niste pitali zašto ide zaobilaznim putem, zašto radi međukorak s HSP-om, zašto ne ide odmah u HDZ?". Može li osvrt na tu opasku?

- O svom političkom putu odlučit ću sa svojim prijateljima i ljudima do kojih mi je stalo. Moj politički put su desne, suverenističke opcije koje mi daju slobodu rada na način kako ja to želim. Da sam htio biti član HDZ-a, a otac mi je bio jedan od suosnivača te stranke, već bih se odavno upisao u HDZ.

Tko je kriv, u kojoj mjeri i ima li uopće izlaza iz političke krize koja je nastupila nakon što je premijer Andrej Plenković objavio bojkot predsjednika Republike, čemu je prethodio cijeli niz Milanovićevih teških kvalifikacija na račun Vlade i HDZ-a?

- Ne želim biti ničiji odvjetnik, no jako me smeta kada se pokušava u znak jednakosti staviti ono što je rekao Plenković s onim što je izgovorio Milanović. Čak sam i sugerirao da Milanović potraži liječničku pomoć jer je očito da čovjek ima teških problema. Jesu li ti problemi izazvani nekim supstancama koje on koristi ili je neka druga patologija u pitanju - ja to ne znam. Ali očito je da čovjeku treba liječnička pomoć. Svaka eskalacija u društvu u zadnje vrijeme došla je s njegove strane, a i ova suluda ideja o pomilovanju Perkovića i Mustača je njegova ideja, koliko god on govorio da to nije tako. Ja sam 99 posto siguran da će Milanović njih pomilovati jer se ne može odreći onoga što on jest. A on je bio i bit će pokrovitelj likova kao što su Perković i Mustač.

A gdje je tu Plenković, vodi li premijer pametnu politiku kada kaže da će on i njegova Vlada Milanovića bojkotirati do kraja mandata i s predsjednikom države komunicirati samo pismenim putem?

- Teško mi je čuti takve stvari jer je činjenica da će to otežati funkcioniranje države. Međutim, rekao bih da je Plenković dobro i izdržao jer s likovima koji imaju tako ekstravagantno ponašanje, ponašanje koje graniči s patologijom, jednostavno ne treba komunicirati. Znate onu: 'Što ga više diraš, više smrdi'. Tako da tu osobu treba staviti na 'ignore', inače će jako smrdjeti.

Sve eksplicitnije ne samo aludirate, nego skoro pa tvrdite da je Zoran Milanović psihički bolesnik ili da se drogira. Imate li vi ikakve ozbiljnije indicije za takve ocjene i biste li to ikada rekli da niste zaštićeni imunitetom saborskog zastupnika? Jer, kako biste na sudu, ako bi vas Milanović tužio, to dokazali?

- Ja imam elemenata za tužbu protiv Zorana Milanovića, a on nema elemenata za tužbu protiv mene. Kao prvo, on je u medijima u dva navrata rekao da zna da sam ja od Andreja Plenkovića dobio novac. To je za tužbu i vjerojatno ću ga i tužiti. Jer, ako on nešto zna, neka obavijesti DORH, odnosno USKOK. U suprotnom, neka se DORH njime pozabavi jer kleveće ljude uokolo. To su niske, patološke izmišljotine. Kad netko izmisli takvu potpunu neistinu, onda je to patologija ili je drogiran. Ili je jedno, ili je drugo. Osim toga, ja sam ga gledao kada je na televiziji govorio da je konzumirao, doduše, lake droge. Ako je već rekao za lake, moguće je da je i teške droge konzumirao. Javno je priznao, dakle, da mu droge nisu strane. A iz aviona se vidi da njegovo ponašanje nije dobro. Ja nisam to rekao da bih ga uvrijedio, nego da bih mu preko medija pokušao pomoći. Kršćanski, s velikom empatijom, želim da ozdravi i da više nema te probleme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 00:35