KRUNOSLAV CAPAK

‘Moguće je da se brojke povećavaju, ali teško je predvidjeti. Razgovara se o otvaranju terasa...‘

Britanski je soj, kaže Capak, vjerojatno proširen po cijeloj zemlji jer prvi potvrđeni slučajevi dolaze s čitavog teritorija Hrvatske
Krunoslav Capak
 Darko Tomas/Cropix

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak gostovao je u Dnevniku Nove TV i govorio o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj.

Isporuka cjepiva nikada nije sto posto sigurna, a Capak je otkrio kakvo je trenutno stanje.

- Imamo alokaciju od Pfizera, obećanje od Moderne da će do kraja trećeg mjeseca isporučiti 55.000 doza, a kod AstraZenece imamo mali poremećaj, malo su smanjili broju najavljenih broja doza pa opet povećali... Što se tiče daljnje isporuke, nemamo trenutno nikakve planove, rekao je Capak i dodao da se nada da će Hrvatska bolje proći u drugom kvartalu nego u prvom kada je riječ o isporuci cjepiva AstraZenece.

- Pogledao sam njihove tablice i tu još nema Hrvatske jer je riječ o isporuci za cijeli EU. Zapravo, nema nikakvog smanjenja nego je vidljivo povećanje broja doza za isporuku pa se nadamo da ćemo puno bolje proći u drugom kvartalu nego u prvom, rekao je Capak.

Osvrnuo se na mogućnost izvlačenja sedam doza cjepiva iz jedne bočice i rekao da je to moguće s kvalitetnim špricama, a Hrvatska takve ima.

- Radimo na preporuci da se izvuče sedma doza, kaže Capak za Dnevnik Nove TV.

Govorio je i o britanskom soju koronavirusa u Hrvatskoj. Taj je soj, kaže, vjerojatno već proširen i u našoj zemlji jer prvi potvrđeni slučajevi dolaze s čitavog teritorija Hrvatske.

- Informacije o tome koliko ga ima i na kojim mjestima moći ćemo popuniti jer smo dosta uzoraka poslali na analizu. Ali, rekli bismo da je proširen po cijelom teritoriju Republike Hrvatske, kaže Capak.

Kada je riječ o većem broju zaraženih ovoga tjedna u odnosu na prošli, Capak kaže:

- Danas je nešto više novih slučajeva nego smo očekivali, mogao bi to biti i znak da se brojke povećavaju, sve je moguće, može se vratiti i plato i nastaviti silazni trend, ali teško je predvidjeti. Vidjet ćemo što će se događati u narednih nekoliko dana, kaže Capak i dodaje da je ipak teško vjerovati da će se nama nastaviti silazni trend jer brojke u zemljama u okolini rastu.

Kada je riječ o popuštanju mjera, ipak se razgovara o otvaranju terasa ugostiteljskih objekata u cijeloj zemlji te dodatnim popuštanjima vezanima uz sport.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:33