DISKRIMINACIJA

Mohamedu iz Zagreba prijetili: ‘Smrdljivi Arape, uzimaš našoj djeci kruh. Istrijebit ćemo vas‘

Država zbog otezanja postupka postupka medicinskom tehničaru mora platiti 17.600 kuna
 Damjan Tadic/Cropix

Ustavni sud je odlučio - medicinskom tehničaru Mohamedu Salamehu iz Zagreba država mora isplatiti 17.600 kuna odštete jer mu je Općinski radni sud u Zagrebu u parnici pokrenutoj zbog rasne i vjerske diskriminacije koju je trpio na radnome mjestu povrijedio ustavno pravo na suđenje u razumnom roku. Ustavni je sud naložio Općinskom sudu da mora u najkraćem mogućem roku, ne duljem od šest mjeseci, donijeti presudu u njegovu slučaju.

Parnica koju je Salameh još u srpnju 2012., dakle prije punih osam godina, pokrenuo pred Općinskim radnim sudom u Zagrebu zbog nacionalne, rasne i vjerske diskriminacije koju je trpio na radnome mjestu u zagrebačkoj hitnoj pomoći još traje iako su sudski postupci pokrenuti u povodu tužbi za diskriminaciju hitne naravi.

Ustavni je sud ustanovio da Općinski radni sud u Zagrebu nije imao nikakvih opravdanih razloga za otezanje postupka koji je Salameh pokrenuo protiv svojeg poslodavca. Taj postupak, utvrdio je Ustavni sud, nije složene naravi, Salameh svojim ponašanjem ni na koji način nije pridonio odugovlačenju postupka, na vrijeme je dostavljao liječničku dokumentaciju i pisao požurnice Općinskom sudu.

Usprkos svemu tome zagrebački je Općinski sud u ovom postupku imao razdoblja potpune neaktivnosti, dulja i od deset mjeseci. Ustavni sud konstatira da je od veljače 2016. do svibnja 2019. postupak pred Općinskim sudom iz opravdanih razloga bio na tri godine prekinut jer se čekala pravomoćna presuda u još jednom postupku za diskriminaciju koju je Salameh pred istim sudom pokrenuo protiv svojeg poslodavca - zagrebačke hitne pomoći.

Presuda u tom drugom postupku čekala se jer je imala karakter prethodnog mišljenja za ovaj postupak. Međutim, unatoč tom trogodišnjem prekidu, postupak koji je Salameh pokrenuo protiv poslodavca zbog diskriminacije ne smije trajati tako dugo, zaključio je Ustavni sud.

Slučaj medicinskog tehničara Mohameda Salameha zanimljiv je ne samo zato što govori o slučaju rasizma u jednoj medicinskoj ustanovi - Zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba, nego i zbog toga što ilustrira što se može dogoditi kad žrtva diskriminacije potraži pomoć od suda.

Mohamed Salameh porijeklom je iz Jordana, a u Hrvatskoj živi već više od 30 godina. Oženjen je Hrvaticom, otac je troje djece, a u zagrebačkom Zavodu za hitnu medicinu zaposlen je od 1997. Protiv zagrebačke hitne pomoći kao poslodavca i Grada Zagreba kao njezina osnivača pred Općinskim radnim sudom u Zagrebu, preko svoje odvjetnice Lidije Horvat, pokrenuo je dva sudska spora zbog diskriminacije.

Prvi spor pokrenuo je u prosincu 2011. zbog zastrašujućih poruka koje je tijekom zime i proljeća te godine pronalazio u svojem radnom ormariću u garderobi zagrebačke hitne pomoći u Heinzelovoj ulici Zagrebu. U jednoj poruci je pisalo: "Smrdljivi Arape, uzimaš našoj djeci kruh iz usta. Istrijebit ćemo vas sve. Nestani iz ove kuće ili ćeš požaliti." U drugoj: "Smrdljivi Arape, nestani iz ove kuće ili će te progutati noć". Poruke su bile popraćene i "prigodnim" crtežima - na jednom listu bila su nacrtana vješala, a na drugome nož, a ispod crteža poruka "Biraj".

Poruke su ga duboko uznemirile i pozlilo mu je. Zatražio je od poslodavca da ga zaštiti od takvih poruka i osigura mu radne uvjete u kojima neće biti uznemiravan. Kako poslodavac to nije učinio, u prosincu 2011. podigao je protiv poslodavca - hitne pomoći - tužbu zbog diskriminacije. Međutim, pola godine od podizanja tužbe, u lipnju 2012., u svojem je radnom ormariću ponovo pronašao poruku: "Smrdljivi Arape, bliži ti se kraj", pa je u srpnju iste godine pokrenuo i drugi postupak protiv poslodavca.

U oba postupka Salameh je priložio opsežnu medicinsku dokumentaciju - zbog stresa i straha razvio je simptome PTSP-a i depresije, zbog kojih je bio na višemjesečnim bolovanjima. Prvi postupak za diskriminaciju, koji je pokrenuo u prosincu 2011., pravomoćno je okončan u veljači 2019. Sutkinja Općinskog radnog suda u Zagrebu Jasna Galešić presudila je da zagrebački Zavod za hitnu medicinu i Grad Zagreb nisu Mohameda Salameha zaštitili od diskriminacije, dosudila da mu plate odštetu od 50.000 kuna uvećanu za zatezne kamate, kao i razliku plaće koja mu je umanjena zbog bolovanja u iznosu od 136.699 kuna, također uvećanu za zatezne kamate, a poslodavac uz to mora platiti i 57.512 kuna sudskih troškova.

Druga parnica za diskriminaciju, koju je Salameh zbog ponovljenih prijetnji pokrenuo u srpnju 2012., još traje i zbog njezina je odugovlačenja Salameh početkom ove godine podigao ustavnu tužbu zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku. Temeljem odluke Ustavnog suda Općinski radni sud u Zagrebu primoran je donijeti presudu u najkraćem mogućem roku, a najkasnije do sredine ožujka iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 08:33