VELIKI HEROJ

'MOJ LAV JE DOBIO BITKU NAKON PUNIH 9 SATI!' Maleni Šimun iz Županje uspješno operiran u Miamiju

“Moj lav je dobio bitku nakon 9 punih sati!” objavila je jučer ujutro presretna Martina Stojanović, majka malenog Šimuna, dječaka iz Županje koji je u četvrtak operiran u bolnici West Palm Beach na Floridi.

Riječ je o iznimno zahtjevnoj operaciji kojoj su dječaka rođenog u studenome 2017. morali podvrgnuti s obzirom na brojne malformacije koje su se pokazale nakon njegova rođenja. U nogama mu nedostaje više od 25 kostiju, čašica u kuku te cijelo koljeno u lijevoj nozi, a ima i duplicirani femur (bedrena kost). Na desnom stopalu ima dva prsta, a na lijevom tri i jedan nerazvijeni, bez funkcije. Jedini način da Šimun prohoda bio je odlazak u Ameriku kod vrhunskog stručnjaka dr. Drora Paleyja, poznatog po tome što je u stanju riješiti najteže i najkompliciranije ortopedske slučajeve u svijetu, no čak se i on iznenadio s izazovom koji je stavljen pred njega.

- Dr. Paley je u ponedjeljak okupio sve liječnike da se upoznaju sa Šimunovim stanjem i rekao da je i njemu samome ovo izazov i nešto fascinantno jer takav slučaj još nije imao. Nitko od prisutnih liječnika dosad nije vidio duplicirani femur i ostali su zatečeni. Dr. Paley se samo jednom susreo s duplikacijom, ali ni približno tako kompliciranom kao kod Šimuna - rekla je prije nekoliko dana Šimunova majka Martina za Glas Slavonije, a nakon što su ona i suprug Tomislav sa Šimunom 30. kolovoza otputovali za Miami na put koji njihovu djetetu znači spas.

Prvi korak

Prema najavama, operativni tim na čelu s dr. Paleyjem trebao je Šimunu amputirati natkoljenicu lijeve noge koja nema funkciju, jer ju ne može niti dignuti, ni pomicati pa se samo služi desnom, a od dupliciranog femura rekonstruirati kuk te obaviti rekonstrukciju desnog stopala. S obzirom na sve što su posljednjih dana proživjeli, a posebno sate koje su proveli u velikoj neizvjesnosti čekajući završetak operacije, obitelj Stojanović zamolila je da ih se neko vrijeme ne kontaktira. No, čitajući status koji je objavila Šimunova majka, može se zaključiti da je operacija prošla u najboljem redu i da sada samo žele sve vrijeme koje imaju posvetiti svom sinčiću. Prema prije utvrđenom hodogramu, dječak bi sljedećih minimalno šest tjedana trebao nositi gips, nakon čega slijedi rehabilitacija. Kada splasnu sve otekline, krenut će se u izradu prve proteze na koju se čeka oko četiri tjedna. Tek kad cijeli taj proces završi, Šimun će se vratiti svojoj kući u Županju gdje ga s velikim nestrpljenjem čeka i ostatak obitelji, a najviše starija braća Tomislav i Noa Matija, i to hodajući uz pomoć koljenoproteze u lijevoj nozi koja ima mogućnost savijanja, čime će ovaj maleni heroj napokon prvi put imati priliku prohodati.

- Radujemo se njegovu prvom koraku, ali jednako tako i strahujemo od neizvjesnosti kako će teći Šimunov oporavak. Samo smo ljudi, roditelji... Ono ljudsko u nama strahuje jer je ulog prevelik, pretežak... Dragi ljudi, budite i dalje s nama u molitvi! Sve ovo vrijeme dajete nam snagu i da nema vas i Šimunova osmijeha, koji je neprocjenjiv, ne znamo kako bismo sve ovo izdržali - poručili su prije nekoliko dana Šimunovi roditelji koji su u SAD-u smješteni u stanu jedne naše obitelji iz Rovinja, koja im ih je prepustila bez ikakve nadoknade i koji se nalazi samo pet kilometara od bolnice.

Još operacija

HZZO je odobrio Stojanovićima plaćanje troškova operacije i terapije, no za prijevoz i smještaj morali su sami naći sredstva, što im je uspjelo zahvaljujući humanim srcima brojnih građana iz Hrvatske i inozemstva, a obitelj koja im je dala stan na korištenje željela je ostati anonimna.

Stojanovići su svjesni da je ovo tek prvi čin Šimunove borbe za normalan nastavak života jer maleni dječačić ima i drugih zdravstvenih problema. Te probleme, pak, operativno će moći rješavati nakon što Šimun napuni pet godina, no svi koji su upoznali ovu obitelj i njihova malog junaka uvjereni su da će sve bitke koje su pred njima i dobiti. Jer, kako je napisala njegova majka, Šimun je lav! Ma što lav - lavčina!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:03