DRAGAN PRIMORAC

‘Moj tim je sudjelovao u eksperimentalnom liječenju koje bi moglo biti prekretnica u borbi s covidom‘

Hrvatski znanstvenici su sudjelovali u jednom eksperimentu koji je proveden u bolnici u Splitu kod pacijenta oboljelog od Covida
Dragan Primorac
 Zeljko Puhovski/Cropix

U borbi protiv pandemije vrlo važnu ulogu imaju i znanstvena istraživanja koja vode prema učinkovitom liječenju oboljelih od covida. U jednom takvom sudjeluju i hrvatski znanstvenici i to vrlo uspješno. Među njima je prof. dr. sc. Dragan Primorac, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice "Sveta Katarina", koji je u Dnevniku HTV-a istaknuo da je liječenje mezenhimalnim matičnim stanicama možda prekretnica u liječenju covida-19.

Hrvatski znanstvenici su sudjelovali u jednom eksperimentu koji je proveden u bolnici u Splitu kod pacijenta oboljelog od covida, uspjeh je bio odličan.

- Godinama u bolnici Sv. Katarina u Americi i Izraelu i proučavamo snagu iznimno utjecajnih stanica koje mi zovemo mezenhimalne matične stanice ili mezenhimalne stromalne stanice, koje možete dobiti iz niza tkiva, govori Primorac.

Dobijemo ih kaže, iz masnog tkiva, koštane srži, možete ih dobiti iz placente.

- Te stanice imaju nevjerojatnu moć supresije imunosnog odgovora organizma, redukcije upale, ali u konačnici regeneracije tkiva. Mi smo to koristili godinama i primijetili iznimne učinke koristeći u liječenju osteoartritisa.

Mi smo, ističe, imali pacijenta koje je bio u teškoj kliničkoj fazi covida-19 gdje su kolege u splitskoj bolnici napravile apsolutno sve što je bilo moguće od antiviralne terapije, suportne terapije, koristeći respirator i slično i došli su do samog zida.

- U tom trenutku su kolege zamolile, znajući da idemo paralelno Izraelci, Amerikanci i moja skupina da napravimo jedan eksperimentalni oblik liječenja u suglasnosti s Ministarstvom, bolnicom i obitelji. Zapravo, mi smo koristili intravenoznu aplikaciju mezenhimalnih matičnih stanica koje smo dobili od zdravog donora.

Već nakon prva tri dana smo vidjeli drastično poboljšanje, a kada smo usporedili kliničku sliku i snimak CT-a ili rentgen pluća nakon sedam ili osam dana. to je bilo signifikantno poboljšanje. Pacijent je otpušten doma u dobrom je zdravstvenom stanju. I to je bio prvi slučaj koji smo objavili u časopisu Croatian medical journal.

- Ako mi kažemo da postoji jedan odnos prema mezenhimalnim matičnim stanicama gdje ih koristimo kod pacijenata koji su u terminalnoj fazi, kontra pitanje je koliki će biti uspjeh ako ih počnemo koristiti prije pojave citokinske oluje. Prije nego pacijent dođe na respirator, ja bih rekao fenomenalan. Možda prekretnica u liječenju covida-19.

Skupina izraelskih znanstvenika pristupila je istoj metodi i također su objavili znanstveni rad.

- Od 17 pacijenata 15 njih je u izvrsnom stanju, rekao je Primorac za HRT.

Kaže da Ozraelci imaju tehnologiju koja te stanice može držati sedam dana na sobnoj temperaturi i te su stanice aktivirane.

- Mnogi smatraju da je ovo najučinkovitiji lijek od početka pandemije. Vi nemate samo supresiju teške kliničke slike, ono što je značajno je regeneracija stanica i možemo ih dobiti toliko da ih možemo koristiti na stotinama pacijenata, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. veljača 2023 09:49