EKSKLUZIVNO

MOJ ŽIVOT NAKON PANTOVČAKA: NEĆE SE VRATITI U HDZ, A URED ĆE JOJ BITI U VISOKOJ Oproštajni razgovor s Kolindom Grabar-Kitarović nakon 5 godina mandata

“Bilo bi potpuno neodgovorno i neozbiljno samo otići, povući se iz javnosti, postoje i neki projekti koje želim završiti. Kultura dijaloga, ambicija, obrazovanje, ženska prava, liderstvo, mentorstvo, to su vrijednosti za koje ću se zalagati”, kaže predsjednica
Kolinda Grabar Kitarović
 Boris Kovačev / CROPIX

Iako je više-manje i dalje sve na svome mjestu kao proteklih pet godina, promjene se u Vili Zagorje osjete u zraku. Vila nad vilama, prepuna djela hrvatskih umjetnika, poput Ive Šebalja, Ede Murtića i Ivana Meštrovića i predivnog krajobraznog uređenja prilaza, za koji dan prestaje biti službena rezidencija predsjednice Republike Hrvatske.

Saloni za svečana primanja, održavanje sastanaka i prijem izaslanstava polako se prazne, ali pakiranje svojih osobnih stvari predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović još nije dovršila - na desetak dana spriječila ju je viroza koja se pretvorila u bakterijsku infekciju grla. Posljednji dani na Pantovčaku, priznaje vedro, zato su joj hektičniji nego li je planirala. Samo nekoliko sati nakon što je dodijelila posljednje odlikovanje zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Franji Kuhariću, Velered predsjednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom i uručila ga njegovu nasljedniku kardinalu Josipu Bozaniću na svečanosti na Pantovčaku, u svoj je predsjednički ured primila i nas, posljednju grupu novinara u svome mandatu.

Kako je vidljivo, ured joj izgleda nepromijenjeno, i dalje je potpuno namješten, tu su njene privatne stvari, fotografije sa svjetskim liderima Angelom Merkel, američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i papom Franjom, od ukupno 1930 darova koje je tijekom mandata primila, najdraži još nisu u kutijama, nalaze se na policama i komodama kabineta.

- Postoje oni darovi koji imaju osobnu notu, za koje se vidi da nisu bili protokolarna obveza već su dokaz prijateljstva. Volim dresove naših reprezentacija, potpisane lopte s nogometnog i rukometnog prvenstva svakako ću zadržati. A najbolji pokloni su zapravo oni nematerijalni, radost zbog medalja i predstavljanja Hrvatske u svijetu - kaže Grabar-Kitarović koja je i nedugo nakon gubitka izbora poručila kako ‘ostaje u Hrvatskoj i radit će za Hrvatsku’.

Neja Markičević / CROPIX

Prijatelj i suradnik

Iza sebe ostavlja 99 zaposlenika, od kojih je 48 namještenika i 51 službenik. Odluka o formalnom razrješenju njenih suradnika stupit će na snagu 18. veljače, nakon što dužnost predsjednika preuzme Zoran Milanović. Većina njenih savjetnika vratit će se na poslove na kojima su prije radili, i s kojima će, tvrdi, nastaviti biti prijatelj i suradnik.

- Nedostajat će mi baš svi, svi su se toliko trudili i zahvalna sam im na tome, ali mi odnose ne prekidamo. Veselim se tom našem novom životu - kaže predsjednica koja je prije nekoliko dana formalno zatražila od Vlade da joj osigura prostor za novi ured, na koji po zakonu ima pravo.

Prema proceduri, Vlada je njen zahtjev delegirala Ministarstvu uprave, koje je potom poslalo prijedloge nekretnina i na temelju tog popisa odabrat će svoje nove poslovne prostorije.

Kako doznajemo, nije joj u planu odabrati zaseban objekt već dvije prostorije, potrebne za nju i tajnicu, u postojećoj nekretnini koju država i onako već plaća, kako bi troškovi bili minimalni.

Takav je objekt državna rezidencija u Visokoj, nekretnina koju država u cijelosti plaća, a u kojoj bi Grabar-Kitarović koristila tek dvije prostorije. Upravo se ta lokacija čini kao vrlo izgledna za odabir budućeg ureda.

Ima pravo na dužnosničku naknadu, u trajanju od šest plus šest mjeseci, no nevjerojatnije je niti neće iskoristiti u cijelosti. Uz nju će pola godine biti i jedan član osiguranja i vozač. Kako nije samostalno upravljala vozilom od svog boravka u Americi, točnije od 2011. otkad je obnašala dužnost pomoćnice glavnog tajnika NATO-a, automobil se ne bi usudila voziti sama.

- Ipak je prošlo skoro 10 godina da mi nisu dali osobno voziti automobil - uz osmijeh nam govori Kolinda Grabar-Kitarović.

Do realizacije novog ureda, pretpostavljaju suradnici predsjednice na odlasku, proći će mjesec-dva dana, a kada ga konačno dobije, u fokusu će joj biti međunarodne vode, promocija Hrvatske u inozemstvu. Kako doznajemo, već sada je primila brojne pozive na počasna predavanja, pozive od instituta u Americi, gdje će joj u govorima biti cilj promocija države.

Prema statistici njezina Ureda, Grabar-Kitarović je od 2015. do veljače ove godine na vanjskopolitičkom planu bila izuzetno aktivna - bila je na 140 putovanja izvan zemlje i tijekom njih obavila 71 državni, službeni i radni posjet, a preostalih 69 putovanja imalo je radni karakter. U tih pet godina Hrvatsku je posjetilo 105 stranih visokih dužnosnika i izaslanstava s kojima se predsjednica susrela.

Boris Kovačev / CROPIX
Kolinda Grabar Kitarović u razgovoru s novinarkom Karmen Miletić

Ide i ljubimica Kika

- Bilo bi potpuno neodgovorno i neozbiljno samo otići, povući se iz javnosti, postoje i neki projekti koje želim završiti. S jako puno državnika ostala sam u dobrim odnosima, nezahvalno je bilo koga izdvajati. Nikad nisam radila razliku među njima, je li nečija država velika geografski ili se tretira kao moćna u svijetu, prijateljstvo i odnosi s bilo kojim državnikom meni su dragocjeni. Bez obzira na veličinu zemlje, bitno je to iskreno prijateljstvo, tako se i grade odnosi u svijetu.

Moramo se ophoditi prema drugima kao što želimo da se oni ophode prema nama. S poštovanjem i prijateljstvom. Zajedništvo, međusobno uvažavanje, kultura dijaloga, ambicija, obrazovanje, ženska prava, liderstvo, mentorstvo, to su vrijednosti za koje ću se zalagati - kaže Grabar-Kitarović.

Posljednji svoj tjedan kao predsjednica Grabar-Kitarović je počela u Frankfurtu gdje je zvonjenjem starim burzovnim zvonom simbolično označila početak radnog dana na Frankfurtskoj burzi. U Njemačkoj je također uručila hrvatskim udrugama povelje Republike Hrvatske, susrela se s hrvatskim i njemačkim gospodarstvenicima te poručila da je time činom željela zaokružiti svoj predsjednički mandat u kojem je osobitu pozornost posvetila iseljenoj Hrvatskoj, Hrvatima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji su svoj zavičaj zamijenili životom izvan Domovine.

Posljednji je pak inozemni posjet rezervirala za Ljubljanu, gdje se 39. put sastala sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom. Susreli su se na neformalnom radnom ručku nakon kojega je kazala kako se slaže s Pahorom kada kaže da je njihova suradnja doista bila primjerna, iako su imali različite stavove o otvorenim pitanjima, posebno o arbitraži.

U svom je Uredu prošlog tjedna primila i veleposlanike akreditirane u Hrvatskoj te se oprostila s njima. U svom je Uredu 18 puta organizirala Dan otvorenih vrata. Procjene govore da je na svaki od tih Dana Ured posjetilo između 200 i 300 građana, što znači da je u tih 18 puta Ured posjetilo oko 4500 građana.

Za sada je njen stav kako se ne namjerava miješati u poslove Zorana Milanovića niti u pitanja unutarnje politike. U HDZ se zasad ne planira vraćati.

Njeni suradnici dodatno tvrde da zasad ni ne može jer su u stranci u tijeku unutarstranački izbori, zbog čega je evidencija članova zaključana. I tako će biti do sredine svibnja kada će se održati izbori u HDZ-u.

U život nakon predsjedničke funkcije s njome ulazi i ‘prvi pas Hrvatske’, kujica Kika koju je predsjednica udomila iz azila za napuštene životinje, vjerna predsjedničina pratiteljica za koju svi kažu kako joj je ona posebno uveseljavala dane mandata i s kojom je često šetala po kompleksu i šumi na Pantovčaku. Vesela mješanka nedostajat će svim Kolindinim zaposlenicima, ali ne i paunu Juri, starosjediocu parka na Pantovčaku, na kojeg je Kika najviše voljela lajati.

Prvo što će buduća bivša predsjednica učiniti nakon isteka mandata jest odmoriti se i posjetiti kćer Katarinu u Americi koja studira na Harvardu. Tamo će provesti bar desetak dana u kvalitetnom druženju koje zbog kampanje u punom jeku nije bilo. Sljedeći važan korak je dovršavanje doktorske disertacije pod nazivom “Odgovornost za zaštitu (R2P): koncepti, izazovi, ograničenja i naučene lekcije (slučaj Libije)”, čiju izradu mentorira profesor ljubljanskog Fakulteta za društvene znanosti Anton Grizold.

Vrijeme za prijatelje

Ni sama još ne zna gdje će odsad provoditi ljetne i zimske odmore, jer vojarna Peneda na Brijunima, smještaj koji dobila uz funkciju i u koji je voljela odlaziti sa svojom obitelji ili sama, najviše joj je godila, pružala joj mir i privatnost, bez protokola, bez kuhara i konobara, iako je riječ o smještaju koji je daleko od predodžbe o luksuznim zdanjima u kojima najviši državni dužnosnici obično provode godišnji odmor.

Na pitanje o tome kako će sada izgledati njeni najopušteniji trenuci, predsjednica nam odgovara kako joj je plan što češće ugošćavati prijatelje u domu, što do sada nije bilo izvedivo, ali kaže, i više vremena provoditi sa svojim prijateljicama. Prijatelji i suradnici koji su isprobali njenu “lažnu pašticadu” (“lažna” jer se ne špika slaninom i češnjakom, a meso se ne kuha cijelo, nego se reže na komade kako bi bilo mekše i sočnije), tvrde da je to njen najbolji specijalitet.

- Mediteransku kuhinju obožavam, a ponekad zgriješim s pizzom i ćevapima u lepinji. Volim kuhati, ali tijekom mandata jednostavno nisam mogla pozvati prijatelje na večeru, stan mi je trenutno u radovima i moram se najprije kod kuće posložiti da imam kontrolu nad svojim prostorom. Nadam se da će se druženja s prijateljicama sada intenzivirati jer najdraže mi je sjesti i razgovarati s njima uz pizzu. Što se sportskih aktivnosti tiče, posljednjih mjeseci jednostavno nije bilo vremena za bilo kakvu tjelovježbu, ali sada se vraćam u formu i zadovoljna sam kojom brzinom - smiješi se predsjednica. Unatoč gustom rasporedu i pakiranju koje je čeka ovih dana, izgleda opušteno, a u glasu joj se još čuje promuklost od nedavne bakterijske infekcije grla.

Poznato je da voli pogledati dobar film, a zadnji koji je pogledala bio je nedavno, upravo zbog bolesti, pa je ponovno odgledala “Ivanu Orleansku”, ekranizaciju njenog omiljenog francuskog redatelja Luca Bessona, a seriju koju najviše voli je “Teorija velikog praska”. Često sluša radio, a navečer obavezno upali CD sa zvukovima kiše koji je polako uspavljuju.

Boris Kovačev / CROPIX

Američka škola

Ljubiteljica je hrvatskih modnih dizajnera čije je kreacije često nosila, ali i bila gošća u prvim redovima njihovih modnih revija, poput one Aleksandre Dojčinović. Kako nam kažu njeni suradnici, odjeću hrvatskih dizajnera nikada ne bi posuđivala i primala na poklon već bi uvijek kupila, pa je njen ormar danas pun ‘hrvatskih potpisa’ koje će rado nastaviti nositi, jer i to je jedan vrsta promocije hrvatskog proizvoda u svijetu. Za shopping nikad ne bi imala vremena, pa je znala cipele ili torbe naručiti preko interneta. Kao javna osoba često se našla na meti onih koji komentiraju njeno odijevanje, frizuru, kilažu, a što se toga tiče, poručuje: “Ja sam ona američka škola po kojoj nije primjereno komentirati tuđi izgled”.

Poznata kao vatrena navijačica i ljubiteljica sporta, zasigurno će i nakon nastavka mandata nastaviti ići na razna sportska događanja jer joj i to predstavlja jedan način relaksacije. Odlasci na svetu misu s obitelji također ostaju dio njenih nepromijenjenih rituala, a često je tijekom mandata iskazivala koliko joj je vjera važna pa tako i tijekom posljednjeg odlikovanja.

“Obnašala sam svoj mandat u duhu optimizma i vjere u svoj narod i svoju Domovinu, u duhu političkih načela progresivnog modernog konzervatizma, te u duhu vjere i morala, u čemu sam uvijek nalazila nadahnuće i u primjeru života kardinala Franje Kuharića. Ni trenutka nisam bila u dvojbi tko prvi zaslužuje primiti ovaj Velered”, tada je rekla svima prisutnima, a nama je emotivno poručila: “Vjera je za mene stvar unutarnjeg kompasa, razumijevanja, poštovanja prema ljudima, etičke vrijednosti koje me vode kad zakon nije sasvim jasan. I toga ću se uvijek držati”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:23