SPORNE MJERE

‘Moja djeca, državni prvaci, treniraju u toplicama jer je Stožer zabranio bazene‘

Kako je moguće da plivanje ne može dobiti odobrenje za treninge mlađih juniora, a rukometu i odbojci, recimo, to je uspjelo?

Hana Miljanić s djecom plivačima: 11-godišnjim Vanjom i 13-godišnjom Mašom
 Davor Pongračić/Cropix

Moja 13-godišnja kći Maša peterostruka je državna prvakinja i dvostruka državna rekorderka. Sportašica je IV. kategorije, hrvatska reprezentativka i opet danas ne može trenirati. Moj 11-godišnji sin Vanja također aktivno trenira plivanje i državni je prvak u akvatlonu. Ni on ne može trenirati. Kako je moguće da individualni, nekontaktni sport kao što je plivanje ne može dobiti odobrenje za treninge mlađih juniora, a rukometu i odbojci, recimo, to je uspjelo? A to su ekipni, kontaktni sportovi - pita se Hana Miljanić, majka dvoje sportaša, čija se i treća kći, petogodišnja Lena, također upravo počela baviti sportom.

Hotelski bazeni

Plivački trojac samo je jedan od mnogo slučajeva pogođenih amaterskih sportaša čiji su treninzi zabranjeni u svrhu sprečavanja širenja zaraze koronavirusom. Dio profesionalnih sportaša, pa i u ekipnim sportovima, prema odluci Stožera i dalje može trenirati te se kompetetivno baviti sportom.

- Nije li plivanje epidemiološki najsigurnije? U vrijeme epidemije plivanje je jedan od niskorizičnih sportova i trebalo bi ga forsirati. Svi znamo koliko je bitno kretanje, aktivno bavljenje sportom, koliko ovaj sjedilački način života utječe na fizičko i psihičko zdravlje djece i mladih. Pogotovo u situaciji u kojoj zbog epidemije covida-19 djeca sjede više nego inače, i to satima, s maskama na licu - kaže nam majka koja svoju djecu ovih dana odvozi na plivačke treninge u terme i na hotelske bazene koji su i dalje otvoreni.

- Danas idemo u Terme Jezerčica. To nam je 40 km od Zagreba. Maša je prije odlazila i u Tuheljske toplice. Navodno rade i gradski bazeni u Koprivnici te u Varaždinu, ali to nam je predaleko. U Zagrebu su bazeni otvoreni samo za sportaše od I. do III. kategorije. Samo oni mogu trenirati, pa čak i ako je riječ o ekipnom sportu, kao što je vaterpolo - pojašnjava Miljanić pa dodaje kako djeca u termama i u hotelskim bazenima treniraju sama i bez nadzora jer se drugačije ne mogu organizirati. Program improviziranih treninga u bazenu terma trenerica im šalje e-mailom.

Mladi plivači za trening u takvim bazenima redovito plaćaju ulaznicu i miješaju se s ostalim posjetiteljima kompleksa. Miljanić napominje da pauze od treninga u plivačkim sportovima natjecatelje mogu posve izbaciti iz forme, što može biti pogubno za rezultate i za uspjehe ubuduće.

Nerazumijevanje Stožera

- Zašto Stožer nije obaviješten o nemogućnosti transmisije virusa u bazenskoj vodi? Je li njegovim članovima tko naglasio da je plivanje specifičan sport, gdje su posljedice na zdravlje uslijed naglog prestanka aktivnosti također vrlo ozbiljne? Zna li tko da je plivanje jedini sport koji ne trpi veće pauze u treniranju - pita se majka pa dodaje kako je u Hrvatskoj trenutno registrirano 2644 sportaša, svih kategorija i svih sportova, a od toga je 150 kategoriziranih plivača.

Nitko od njih trenutno ne može trenirati. - S ovakvim nerazumijevanjem i nezalaganjem nadležnih tijela brojevi kategoriziranih sportaša, a i onih nekategoriziranih, bit će sve manji - smatra Miljanić pa napominje kako brojke pokazuju da je puno manje transmisije virusa među sportašima nego među razrednim kolegama, posjetiteljima izložbi, kina, trgovačkih centara, misa...

- Stožer kao da nije svjestan da ovakvim odlukama usmjerava djecu prema odustajanju od sporta - smatra Hana Miljanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 10:34