POBIJEDILA BIROKRATE

‘Moja su djeca sada dobila svu pomoć. Uspjeli smo, valjda nije svako zlo za zlo‘

Majka dvoje djece s invaliditetom povela je i dobila bitku protiv sustava koji joj zbog korone nije htio osigurati asistenta
Nevenka Baran s djecom

Drago mi je da su institucije reagirale i uočile problem. Došli su nam ljudi iz Ustanove za kućnu njegu, javili su se iz HZZOa, naša liječnica, i došla je terenska medicinska sestra. Rekla nam je to Nevenka Baran, sutkinja Visokoga trgovačkog suda i majka 30-godišnjih blizanaca sa 100-postotnim invaliditetom, koja se obratila Vladi i nadležnim ministarstvima, ali i Jutarnjem listu kad se našla pred zidom jer joj više nitko nije želio pomoći u skrbi o kćeri i sinu nakon što je njezin suprug dobio povišenu temperaturu. Fizioterapeut, asistent, patronažna sestra - odjednom je ostala bez ikakve pomoći.

- Nadam se da će sada poduzeti sve što je potrebno kako bi moja, ali i druga djeca koja su u sličnoj situaciji imala odgovarajuću skrb. Iz grada su rekli da će osigurati opremu i da će se napraviti protokoli postupanja u takvim situacijama. Ispada da nije svako zlo za zlo - kaže. - Situacija obitelji Baran je neprihvatljiva, nezakonita i predstavlja kršenje prava osoba s invaliditetom - oštra je Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom. Kada je u ožujku proglašena pandemija, Slonjšak je od Kriznog stožera zahtijevala da osigura i sve potrebne mjere za prihvat, liječenje i sigurnost osoba s invaliditetom.

- Upozoravamo kako je redovita provedba navedenih usluga od životne važnosti za svaku osobu jer omogućava održavanje postojećeg zdravstvenog stanja, odnosno njegovo poboljšanje i od prioritetne je važnosti za funkcioniranje te značajno utječe na kvalitetu života - naglašava Anka Slonjšak. U Hrvatskoj gotovo 7000 osoba boluje od multiple skleroze, a više od polovice ih u vrijeme pandemije koronavirusa nije moglo obaviti kontrolne preglede, upozorio je Savez društava multiple skleroze.

Uputa Ministarstva

- Istraživanje među našim članstvom pokazuje da ih više od 50 posto ne može obaviti kontrolne preglede, a u istom postotku izjavljuju da im se pogoršalo psihičko stanje otkad ne mogu ostvariti adekvatnu zdravstvenu skrb - istaknula je izvršna direktorica Saveza Dijana Roginić. Suzana Hoti-Radolović, tajnica

udruge Društva osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre, rekla je kako u slučaju da je netko od ukućana osoba s invaliditetom pozitivan na koronavirus ili se sumnja da bi mogao biti zaražen, njihovi asistenti ne odlaze u taj dom. Dodaje da je to uputa koju su još proljetos dobili od Ministarstva socijalne politike.

- Naši asistenti nisu educirani za ophođenje s osobama oboljelima od zaraznih bolesti. To nije zdravstveno osoblje, nego su to osobe svih drugih struka. To je iznimno teška situacija za sve, posebno za same korisnike, i ni sami ne znamo što bismo učinili. Naš je savez udruga išao prema nadležnom Ministarstvu da se donesu dodatne upute te smo ih pitali što raditi u takvoj situaciji, ali još nismo došli do rješenja. A ono će se nekako morati naći s obzirom na sve veći broj oboljelih - rekla je Radolović. Iz Udruge distrofičara u Varaždinu kažu da njihovi asistenti ne mogu iskoristiti strah od potencijalne zaraze kao izgovor za izostanak s posla.

Sve više teškoća

- Jedna je naša asistentica izrazila želju da prestane posjećivati posve nepokretnog korisnika jer, rekla je, "ima doma djecu i ne želi riskirati". Dobila je odgovor da onda iskoristi svoj godišnji odmor ili ode na neplaćeni dopust - rekla je za Jutarnji Renata Pocedulić iz Udruge. U Rijeci su, rekao nam je Miljenko Mišljenović, predsjednik Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka, zasad imali jedan slučaj u kojem je sin jedne asistentice bio pozitivan na koronu, ali joj je odmah pronađena zamjena. Slučajeva poput onog zagrebačkog, gdje je zbog prodora korone u obitelj onemogućen dolazak asistenata, nisu imali.

- U prvom valu korone bilo je određenih teškoća u smislu reduciranih dolazaka, ali sada u ovom jesenskom valu takvih problema nema - rekao je Luka Zaharija, predsjednik županijske Udruge osoba s mišićnom distrofijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:25