PROPUST U BOLNICI

'MOJOJ SU SUPRUZI ODBILI DATI NALAZ. NA KRAJU SAM SAZNAO DA IMAM RAK' Potresan slučaj pacijenta iz Zagreba

 CROPIX

ZAGREB - Koliko se u našim bolnicama vodi računa o pravima pacijenata, čak i kad im o tome ovisi život, uvjerio se pacijent D.Š. (55), kad je nakon operacije odstranjenja madeža u KBC-u Sestara milosrdnica po nalaze poslao svoju suprugu, piše Novi List.

Na šalter kirurške ambulante došla je s njegovom punomoći, no službenica joj je glatko odbila izdati patohistološki nalaz kazavši kako pacijent ima pravo na privatnost.

– Šokirao sam se kad su mojoj supruzi odbili izdati nalaz. Službenica joj je rekla da je to moja obveza, i da se valjda brinem o vlastitom zdravlju – prisjeća se D.Š., koji je u to vrijeme bio na putu i nije mogao osobno do bolnice. Takav ga je stav bolničkog osoblja toliko razljutio da je uputio prigovor upravi bolnice i Ministarstvu zdravlja, a po nalaz poslao odvjetnika koji ga je bez problema podignuo.

– Tu je uslijedio novi šok, jer nisam očekivao da će nalaz biti loš – priča Zagrepčanin. Izgubivši povjerenje u Vinogradsku bolnicu, otišao je u drugu ustanovu, gdje su potvrdili da se treba hitno podvrgnuti još jednom operativnom zahvatu.

Budući da se, kako su mu liječnici rekli, radilo o izuzetno rijetkom i agresivnom obliku melanoma, inzistirao je da se napravi i PET/CT snimanje. Tom su mu pretragom ustanovljene metastaze na plućima, koje su u ljeto prošle godine uspješno kirurški odstranjene, kao i ostatak melanomom zahvaćenog tkiva.

– Da sam se oslonio na naše zdravstvo, danas me vjerojatno ne bi bilo – komentira D.Š., kojega su na njegovo zaprepaštenje kada je prošao i drugu operaciju nazvali iz Vinogradske i pozvali ga da dođe po svoj patohistološki nalaz star više od dva mjeseca.

- Ne želim ni misliti koliko bi se melanom u ta dva mjeseca već proširio, revoltiran je pacijent kojem je ovaj slučaj potpuno poljuljao povjerenje u zdravstveni sustav. Bilo bi logično, kaže, da su mu iz bolnice odmah javili da se radi o dijagnozi koja traži hitnost, umjesto što su navodno štitili njegovo pravo privatnosti.

Uskraćivanje medicinske dokumentacije kažnjivo je po Zakonu o zaštiti prava pacijenata. Za kršenje prava pacijenata zdravstvena ustanova može platiti kaznu u iznosu od 10.000 do 50.000 kuna, a zdravstveni radnik od 5.000 do 10.000 kuna.

Dekan Pravnog fakulteta u Splitu i stručnjak medicinskog prava, Jozo Čizmić, kaže kako je bolnica je u ovom slučaju prekršila članak 25. Zakona o zaštiti prava pacijenata, koji kaže kako pacijent ima pravo dati usmenu ili pismenu izjavu o tome koje osobe smiju biti obaviještene o njegovom zdravstvenom stanju.

– Supruga ovog pacijenta prema toj odredbi ima pravo na svu dokumentaciju koja se uručuje pacijentu, a i na uvid ili presliku dokumentacije koju čuva bolnica – smatra prof. Čizmić, koji upozorava kako bi, upravo zbog ovakvih slučajeva, trebalo hitno zakonski urediti pitanje čuvanja i pristupa medicinskoj dokumentaciji, piše Novi List.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:01