ZAOSTACI NAKON ARBITRAŽE

MOL digao novu tužbu protiv Hrvatske: ‘Vlada nam je svojom odlukom napravila štetu‘

Riječ o dijelu postupka koji je pokrenut pred Centrom za rješavanje sporova u Washingtonu, za koji se taj sud proglasio nenadležnim

Predsjednik i izvršni direktor mađarske kompanije MOL Zsolt Hernádi

 Attila Kisbenedek/Afp

Mađarski MOL je protiv Hrvatske pokrenuo još jednu međunarodnu arbitražu, u kojoj tvrdi kako je hrvatska Vlada od 2011. do 2015. godine neopravdano podigla naknadu za ugljikovodike, što je MOL-u nanijelo financijsku štetu pa sada u međunarodnom postupku od Hrvatske traže naknadu.

O novoj MOL-ovoj arbitraži pokrenutoj protiv Hrvatske za sada ne postoji nikakva službena informacija, a jedino što upućuje na to da smo s MOL-om u novome sporu je "Poziv za iskazivanje interesa za zastupanje Republike Hrvatske u predmetu MOL Hungarian Oil and Gas Plc. c/a Republika Hrvatska - trgovačka arbitraža", koji je 11. studenog na svojim službenim stranicama objavilo Državno odvjetništvo.

- Pozivaju se odvjetnici i odvjetnička društva koji imaju iskustva u zastupanju država u međunarodnim trgovačkim arbitražama da do 16. studenoga 2022. iskažu interes za zastupanje Republike Hrvatske u predmetu MOL Hungarian Oil and Gas Plc.. c/a Republika Hrvatska, za koji je Republika Hrvatska zaprimila Obavijest o arbitraži u skladu s člankom 3. Arbitražnih pravila Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL). Spor se odnosi na potraživanje vezano uz naknade za eksploataciju ugljikovodika - navodi se u šturom pozivu DORH-a.

Neslužbeno se doznaje kako je riječ o tužbi koju je MOL već podigao protiv Hrvatske u sklopu postupka pokrenutog u prosincu 2013. godine pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu. U tom sporu MOL je tvrdio kako je Hrvatska svojim postupanjem povrijedila Ugovor o energetskoj povelji i prava koja on jamči MOL-u kao stranom ulagaču.

Hrvatska je taj spor izgubila, a u srpnju ove godine Vlada je dobila konačnu presudu.

- Odlukom ICSID-a utvrđeno je da Vlada RH nije preuzela plinsko poslovanje (Prirodni plin) društva INA d.d. unatoč ugovornoj obvezi da to učini, čime je društvu INA d.d., a time neizravno i MOL-u, nanesena šteta od 167,84 milijuna dolara. Prema odluci, Hrvatska je nanijela dodatnu štetu MOL-u prisiljavanjem na prodaju uskladištenog plina društva Prirodni plin, za što je MOL-u dodijeljeno 16,1 milijun dolara - priopćili su tada iz MOL-a, uz dodatak da im država mora platiti kamate i nadoknaditi dio troškova arbitraže, pa ukupna odšteta dodijeljena MOL-u iznosi 235,8 milijuna dolara.

Iz Vlade su tada poručili da je sud odbio većinu MOL-ovih zahtjeva za naknadu štete, koji su dosezali 1,1 milijardu dolara, prihvativši tek njihov manji dio, odnosno 184 milijuna dolara.

U odnosu na naknade za ugljikovodike ICSID se proglasio nenadležnim, a MOL-u je dao rok od tri mjeseca od primitka presude da protiv Hrvatske podigne tužbu pred nadležnim sudom.

Očigledno je da MOL nije propustio rok i da nam slijedi novo suđenje. Nismo saznali koliku odštetu traže, no navodno je riječ o bitno manjem iznosu od onog koji im je dosuđen arbitražom u Washingtonu. Iz javnog poziva je vidljivo kako je Vlada ovaj put zastupanje države odlučila povjeriti DORH-u.

Filipović: DORH zadužen da vodi postupak u slučaju nove tužbe koju je pokrenuo MOL

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je u srijedu da je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) zaduženo da vodi postupak u slučaju nove tužbe koju je MOL podigao protiv RH, ovaj put radi naknade za ugljikovodike, te naveo da su razgovori uvijek mogući.

Odgovarajući na upit novinara na marginama 36. susreta Liderovog Kluba izvoznika o novoj tužbi koju je MOL podigao protiv RH, ovaj put radi naknade za ugljikovodike, Filipović je rekao da je mađarska kompanija u okviru arbitraže koju je Hrvatska izgubila (pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova - ICSID, u Washingtonu) tražila da joj se nadoknadi i dio koji se odnosi na razdoblje od 2011. do 2015. godine radi podizanja naknade za eksploataciju ugljikovodika.

"U okviru te arbitraže navedeno je da oni (arbitražni sud) o tome ne odlučuju, međutim, MOL-u je ostavljen prostor da u roku od tri mjeseca pokrene novi posutpak. Oni su to i učinili i mi smo u tom procesu zadužili DORH da vodi taj postupak i vidjet ćemo kako će se stvari razrješiti", izjavio je Filipović, dodavši da su razgovori uvijek mogući.

Na upit odakle novac da se to plati, Filipović je kazao kako ne bi prejudiciro kako će se te završiti te ponovio "uvijek će se razgovarati".

Vezano uz mogućnost da se potencijalno utvrdi ništetnosti ugovora s MOL-om, Filipović je rekao da je što se tiče ništetnosti Vlada konzultirala DORH i Katedru za međunarodno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, koja je mišljenja da se to može rješavati u okviru međunarodnih arbitraža.

"Zato smo mi i pokrenuli reviziju tog postupka pred Saveznim švicarskim sudom, nažalost to nije završilo u našu korist", podsjetio je Filipović.

Podsjetimo, Vlada je 30. prosinca prošle godine zadužila Ministarstvo gospodarstva da radi utvrđivanja ništetnosti izmjene ugovora o odnosima dioničara u Ini i ugovora o plinskom poslovanju (iz siječnja 2009.) pred švicarskim Saveznim vrhovnim sudom pokrene reviziju protiv arbitražnog pravorijeka. Švicarski sud odbio je sredinom listopada ove godine zahtjev Hrvatske za revizijom. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:31