PRIOPĆENJE MAĐARA

MOL 'Izlazak iz Ine je opcija'

 Josip Bistrović/CROPIX

ZAGREB - Mađarski MOL večeras je priopćio kako mogući izlazak te kompanije iz Ine ostaje kao opcija, ako se pregovori ne okončaju uspješno.

"Kao što je već ranije objavljeno, Odbor direktora MOL-a ovlastio je Izvršni odbor da započne s pripreme za prodaju MOL-ovog udjela u INI. Mogući izlazak iz INE ostaje kao opcija, ako se pregovori ne okončaju uspješno", navodi se u izjavi MOL Grupe.

MOL, kao tvrtka uvrštena na burzu, djeluje u skladu sa svim relevantnim zakonima, te u skladu s obvezama objave određenih informacija tijekom te procedure, zaključuje se u izjavi MOL-a, koji u Ini ima 49,08 posto dionica.

Ina je danas putem Zagrebačke burze objavila da je MOL zatražio suradnja Uprave Ine u organizaciji data rooma, povezano s pripremom moguće prodaje MOL-ova udjela u Ini.

"Ina je danas tijekom dana zaprimila dopis MOL-a kojim se traži suradnja Uprave društva u organizaciji data rooma kao dio standardnog due dilligence procesa vođenog od treće strane povezanog s pripremom moguće prodaje udjela u Ini putem imenovanih savjetnika, što ovim putem objavljujemo investicijskoj javnosti", navodi se u objavi Ine.

Komentirajući tu objavu iz Ministarstva gospodarstva su poručili da će o upravljanju Inom i investiranju u daljnji razvoj te kompanije nastaviti razgovarati s MOL-om te da će te teme biti u fokusu i ukoliko MOL-ov udio u Ini sutra promijeni vlasnika.

"Hrvatska želi da Ina bude vertikalno integrirana, snažna regionalna kompanija, u kojoj svi dioničari imaju onoliki utjecaj u upravljanju koliki im je udjel. To već duže vrijeme nije slučaj te činimo sve da tu naslijeđenu situaciju promijenimo. O upravljanju Inom i o investiranju u daljnji razvoj Ine nastavit ćemo razgovarati s MOL-om, a iste će nam teme biti u fokusu i ukoliko MOL-ov udio u Ini sutra promijeni vlasnika. Ova će Vlada nastaviti štititi strateške nacionalne energetske interese i MOL-ova potvrda da radi pripremne radnje za moguću prodaju svog udjela tu ništa ne mijenja", naglasili su iz Ministarstva.

MOL, koji u Ini ima 49,08 posto dionica, je početkom studenoga prošle godine objavio da je ovlastio svoj Odbor izvršnih direktora za zaključenje takvog dogovora s Vladom RH koji bi vodio ka stvaranju vrijednosti provedbom Inine razvojne strategije, ali istovremeno ga je ovlastio i da započne s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u Ini.

Izvršni direktor MOL-a Josef Molnar je početkom ovog tjedna u inetrvjuu za britansku komunikacijsku agenciju Merchantcantos kazao da je primarni cilj MOL-a postizanje sporazuma s hrvatskom Vladom oko Ine na temelju tržišnog principa umjesto politički motivirane agende, te ako neće moći investirati na profitabilan način u Hrvatskoj, da će potražiti druge mogućnosti.

Molnar je također kazao da je MOL želio ubrzati postupak pregovaranja, no da je današnja brzina pregovora sporija nego što su očekivali, te istaknuo da su u trenutnoj fazi obje opcije podjednako važne - i postizanje sporazuma s hrvatskom vladom i prodaja udjela u Ini.

Nezadovoljna upravljanjem u Ini, Vlada, koja u Ini ima 44,84 posto dionica, u kolovozu prošle godine imenovala je pregovarački tim za razgovore s MOL-om o međusobnim odnosima u Ini, a do sada su održana tri kruga pregovora, posljednji sredinom siječnja ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 20:37