HANFA PRESUDILA

MOL kazneno prijavljen za laži i manipulacije

Hanfina prijava protiv Mol-a prvi je poznati slučaj kaznene prijave zbog manipulacije tržištem kapitala u Hrvatskoj
 GORAN MEHKEK/CROPIX

ZAGREB - MOL je manipulirao hrvatskim tržištem kapitala, presudila je jučer Hanfa! Neslužbeno doznajemo da će zbog toga Državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba u MOL-u.

Budu li proglašeni krivima, mogu dobiti kaznu od jedne do pet godina zatvora. Bit će to, koliko nam je poznato, prvi slučaj kaznene prijave zbog manipulacije tržištem kapitala u Hrvatskoj.

Domokos Szollar, glasnogovornik mađarskoga MOL-a, na rješenje Hanfe samo je kratko odgovorio: Nemam riječi!

MOL će se oglasiti kad prevede i dobro prouči rješenje Hanfe.

U međuvremenu Hanfa i dalje ispituje mađarske članove Uprave i Odbora izvršnih direktora o kupnji Ininih dionica.

Investitori u neznanju

Za što točno Hanfa optužuje MOL?

U rješenju kaže da je MOL manipulirao tržištem jer je svojom ponudom za kupnju Ininih dionica , koja je objavljana lani, 15. prosinca, “širio informacije koje daju lažne i obmanjujuće signale u pogledu cilja namjeravanog stjecanja dionica Ine, znajući da su te informacije lažne i obmanjujuće”.

Obmana se, prema navodima Hanfe, sastoji u tome što je kao motiv za svoju ponudu kupnje Ininih dionica po 2800 kuna MOL naveo kako želi dati još jednu mogućnost malim dioničarima, prije svega radnicima i bivšim radnicima Ine, da prodaju dionice po cijeni višoj od tržišne. U tom je trenutku Inina dionica na burzi vrijedila 1721,14 kuna.

Odmah nakon isteka ponude, dok još nije niti platio tako kupljenih 10.082 dionice, MOL je na Zagrebačkoj burzi nastavio kupovati Inine dionice, a Hanfa je utvrdila da ih je plaćao između 3650 i 4016,02 kune, iz čega je zaključila kako stvarna namjera MOL-a prilikom davanja ponude u prosincu nije bila “proklamirana socijalno-zaštitna” nego je želio steći većinski udio u Ini, što nije rekao kad je objavljivao svoju ponudu.

MOL je nedavno priznao da ima još 1,6 posto opcijskih Ininih dionica koje je kupovao na burzi. Hanfa je tijekom nadzora u Ini otkrila da je na tri skrbnička računa inozemne banke ukupno 161.578 dionica, koje su kupovane od 21. prosinca do 25. ožujka.

Hanfa smatra da je MOL obmanuo male dioničare koji su mu u javnoj ponudi prodali dionice, jer se iz njegove ponude moglo zaključiti da mu je cilj kupovati dionice isključivo po 2800 kuna, iako ih je kasnije plaćao znatno više.

Tako je kupio još 21.009 dionica, koje je pohranio na zbirne skrbničke i podskrbničke račune. Da su investitori u prosincu znali stvarne namjere MOL-a, to bi svakako utjecalo na donošenje njihovih odluka, zaključila je Hanfa.

Zaoštravanje odnosa

Protiv njezinog rješenja MOL se ne može žaliti, ali može Hanfu tužiti Upravnom sudu.

Ovo Hanfino rješenje vjerojatno će izazvati novo zaoštravanje odnosa između naše Vlade i MOL-a, a ti su se odnosi upravo otopili nakon što je MOL pristao da se pola Inine dobiti ipak isplati kroz dividendu, čemu se u početku žestoko protivio. Jučer su u političkim krugovima komentirali da je Vlada pogriješila kad je odgodila izmjene Zakona o privatizaciji Ine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 03:15