PROCURILI TRANSKRIPTI

MOL NAPAO VRDOLJAKA 'Objavite snimke svih pregovaračkih rundi oko budućnosti Ine'

 Ranko Suvar / CROPIX

ZAGREB/BUDIMPEŠTA - MOL Grupa danas je priopćila da je objavljivanje sadržaja pregovora oko budućnosti Ine neuobičajena poslovna i diplomatska praksa, te je pozvala Ministarstvo gospodarstva da objavi cjelovite transkripte svih pet pregovaračkih rundi.

Nakon što su jedne hrvatske dnevne novine danas objavile transkript prošlotjedne, pete runde pregovora između Vladinog tima i MOL-a oko budućnosti Ine, mađarska kompanija priopćila je da s nelagodnošću prati neprimjerenu i manipulativnu medijsku objavu, vjerojatno putem samog Ministarstva gospodarstva, a svakako ne putem MOL-a, vezanu uz posljednji krug pregovora Ine.

„Objavljivanje stvarnog sadržaja razgovora je neuobičajena poslovna i diplomatska praksa, što predstavlja namjerno kršenje tajnosti pregovora i dodatno potkopava povjerenje. Izbor sadržaja je manipulativan na način da su isječci iz razgovora izvađeni iz konteksta kako bi im se izmijenilo značenje i zavelo javnost radi puke propagande kroz zlouporabu medija“, navodi se u priopćenju MOL-a, koji poziva Ministarstvo gospodarstva da objavi cjelovite transkripte svih pet pregovaračkih rundi.

Iste dnevne novine danas su objavile transkript sastanka pregovaračkih timova Vlade i MOL-a, održanog u petak. Između ostaloga, u tom transkriptu vidljivo je da je hrvatska pregovaračka pozicija potpuno jasna, da je model upravljanja Inom, odnosno konsolidacija kompanije u sastav MOL-a, posljedica koruptivnog djela - temeljem pravomoćne sudske presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu - a smatra neprihvatljivim i novi model upravljanja Inom, koji je predložio Nadzorni odbor kompanije.

MOL je, pak, voljan pregovarati o promjenama međudioničarskog ugovora, ali ne i priznati njegovu ništavnost te želi zadržati poziciju strateškog upravljanja u Ini, proizlazi iz transkripata.

Ta peta pregovaračka runda završila je neuspješno. Iz MOL-a su nakon završetka pregovora priopćili da im ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak nije mogao prenijeti službenu poziciju Vlade vezanu uz prijedlog korporativnog upravljanja koji je predložio Inin Nadzorni odbor, niti je mogao potvrditi je li dekonsolidacija Ine iz MOL-ovih financijskih izvješća uvjet Vlade.

Ministar Vrdoljak, čelnik hrvatskog pregovaračkog tima u pregovorima, brzo je uzvratio da ga MOL želi osobno diskreditirati, ustvrdivši da je MOL dobio vrlo konkretne odgovore na sva postavljena pitanja. Istaknuo je i da su pregovori snimani te da je, ako MOL ne demantira svoje priopćenje od petka, spreman pustiti snimke u javnost.

Dva najveća dioničara Ine - hrvatska Vlada, koja ima 44,84 posto dionica, i MOL, koji ima 49,08 posto, službene su pregovore o Ini započeli sredinom rujna prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 11:17