NOVA PRAVILA

Molim, bez svećenika: Protokol premijera Zorana Milanovića ukinuo svetu vodicu

Više neće biti švedskog stola, dugih govora i blagoslova objekata sagrađenih državnim novcem
Stinica, 030712.Premijer RH Zoran Milanovic danas je svecano otvorio trajektno pristaniste Stinica, a potom je na trajektu rapske plovidbe Barbat prisustvovao potpisivanju Sporazuma o sufinanciranju troskova sanacije i rekonstrukcije luke Misnjak. Novootvorena linija Stinica - Misnjak pocinje prometovati danas u 15 sati. Na slici: Zoran Milanovic i Zdenko AntesicFoto: Tea Cimas / Cropix
 Tea Cimaš / CROPIX

ZAGREB - Bez rezanja vrpce, bogate trpeze, svećeničkog blagoslova i govora proteklo je današnje otvaranje trajektne luke Stinica, kojemu je prisustvovao premijer Zoran Milanović.

To je bilo prvo Milanovićevo svečano otvaranje nekog infrastrukturnog objekta u ovom mandatu. Prva svečanost i novi protokolarni običaji.

Milanović: 'Tražit ću od svih ministara da odu deset dana na odmor jer želite da vas vode normalni ljudi, zar ne?'

Prema običajima koje je uvela HDZ-ova vlast, dosad su se na svečanom otvaranju radova ili puštanju u promet velikih prometnih i gospodarskih objekata prisutnima obraćali lokalni čelnici, direktori tvrtki, ministri i predsjednik Vlade. Na kraju bi, kao neizostavni dio Vladina protokola, lokalni svećenici udijelili blagoslov okupljenima i objektu u čiju je čast svečanost organizirana.

S vremenom je to poprimilo i karikaturalne oblike pa su svećenici blagoslivljali trgovačke centre i radove na kanalizacijskoj mreži. Svečanosti su postajale sve grandioznije i kičastije, a istrage u slučaju Fimi-Media pokazat će javnosti kako se u tim prigodama protuzakonito trošio novac poreznih obveznika.

Prema dostupnim informacijama, u protokolu koji je vezan za premijera Milanovića više neće biti svećenika ni blagoslivljanja različitih objekata koji su sagrađeni novcem iz proračuna. To je odluka ljudi iz premijerova protokola koji su željeli takve događaje, zapravo, lišiti nepotrebne i katkad neukusne stranačke promocije. Kako doznajemo, i Milanović je sugerirao da se svedu na razinu tehničkog događaja bez dodatnih sadržaja. Naravno, lokalna zajednica može nakon završetka protokolarnog dijela organizirati svečanost na koji god način želi. Ali bez premijera.

Prvi primjer tog novog protokola dogodio se upravo u Stinici gdje nije bilo svećenika, a rapska gradonačelnica mogla je samo nazočiti svečanom otvaranju trajektne luke za promet. Ni sam premijer nije se obratio okupljenima, samo je popričao s građanima.

U Vladi nam je potvrđeno kako je cilj da svečanosti početka i završetka radova budu decentne te da se vraćaju običaji koji su za takve događaje važili u vrijeme Vlade Ivice Račana. Govori lokalnih dužnosnika bit će dopušteni ovisno o prigodi. Novi običaji važit će samo za događanja kojima će prisustvovati premijer Milanović.

S druge strane, Kaptol će sigurno dočekati nova pravila za premijera kao novi napad na Crkvu i omalovažavanje njihove uloge u javnom životu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:06