HRVATSKA DELEGACIJA U BIJELOJ KUĆI

Molitveni doručak u Washingtonu: Bajić kod Obame

 AFP

Na molitvenom doručku koji tradicionalno priređuje predsjednik SAD-a, u četvrtak, od Hrvata su sudjelovali glavni državni odvjetnik Mladen Bajić , zagrebački odvjetnik Silvije Hraste i vlasnik tvrtke Emporion Marko Vojković.

Na doručku s Obamom trebali su biti i političari Vesna Pusić i Milorad Popovac te redatelj Lordan Zafranović, ali su oni svoj dolazak u posljednji trenutak otkazali.

U govoru kojim je započeo 60. molitveni doručak, Obama se osvrnuo na potrebu pomoći svima koji je trebaju, a što proizlazi iz principa svih vjera te je pozvao na pomirenje različitosti.

Susret s kongresmenom

Za centralnim stolom s Obamom, među ostalim, sjedili su pisac i kolumnist New York Timesa Eric Metaxas, te 11-godišnja američka pjevačka zvijezda Jackie Evancho, koja je pjesmom otvorila i zatvorila molitveni doručak.

Nakon doručka, organiziran je zajednički ručak za uzvanike iz jugoistočne Europe, čiji je domaćin bio Robert Aderholt, kongresmen iz Alabame. Bajić se, s Hrasteom i Vojkovićem, i dan prije doručka, u srijedu, sastao s kongresmenom Aderholtom.

Inače, odvjetnik Silvije Hraste najstalniji je član hrvatskih delegacija na molitvenim doručcima s američkim predsjednicima, gdje redovito odlazi posljednjih desetak godina.

Odlična suradnja

Mladen Bajić u SAD-u je od utorka, a tijekom boravka sastao se s američkim kolegom Ericom Holderom i zamjenikom direktora FBI-a Seanom Yoyceom. Razgovaralo se o suradnji u kaznenim slučajevima i o unapređenju suradnje na suzbijanju organiziranog kriminala i terorizma.

- Ovo je samo nastavak odlične suradnje s Hrvatskom u borbi protiv međunarodnog organiziranog kriminala i korupcije i to je naš zajednički interes -izjavio je u povodu Bajićeva posjeta SAD-u veleposlanik James B. Foley. Nije isključeno da će Bajić američke kolege pitati i o eventualnim novim saznanjima u slučaju Sanader.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 14:26