SKUP U ŠIBENIKU

Moramo održati balans između tri ključna stupa poljoprivrede - zelenog, ekonomskog i socijalnog

Naglasak ovogodišnjeg Kongresa je na izazovima i mogućnostima za poljoprivredu EU-a
 HPK

Kongres najvećeg EU udruženja poljoprivrednika Copa-Cogeca okupio je u četvrtak u Šibeniku preko 350 poljoprivrednih proizvođača, savjetnika u poljoprivredi i zadruga, te znanstvenika iz Hrvatske i svih država EU. Europski poljoprivredni kongres održava se od 2005. svake dvije godine u drugoj zemlji u partnerstvu s lokalnim članovima Copa-Cogeca. Zbog Covid-19 zadnji Kongres je otkazan 2020.godine, a tada je trebao biti održan u Šibeniku.

Na plenarnom dijelu Kongresa sudionicima se video pozivom obratio Europski povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Janusz Wojciechowski, koji je najavio da će Europska Komisija uskoro usvojiti odluke vezano za krizu u opskrbi i visokim cijenama umjetnog gnojivom u EU, što bi trebao biti ključan potez kako bi se zadržala stabilnost poljoprivredne proizvodnje, navodi se u priopćenju HPK.

Na skupu su govorili i češki ministar poljoprivrede, ujedno i predsjedatelj Poljoprivrednog vijeća EU-a Zdeněk Nekula, predsjednik Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta Norbert Lins, pomoćnik glavnog direktora Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda Maurizio Martina.

Naglasak ovogodišnjeg Kongresa je na izazovima i mogućnostima za poljoprivredu EU-a, ravnoteži između sigurnosti i održivosti hrane u EU-u, tranziciji prema dugoročnoj održivosti poljoprivredno-prehrambenog lanca i poljoprivredi, te važnosti žena u poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnim područjima, kao i o digitalizaciji te uvođenju novih tehnologija.

image
HPK

"Jedan od glavnih zaključaka kongresa je da EU u ovim izazovnim i kriznim vremenima nikako ne smije smanjiti proizvodnju hrane, odnosno da se kroz različite mehanizme koji su na raspolaganju potrošačima mora osigurati stabilnost cijena te dostupnost sigurne i kvalitetne hrane. Obzirom na novu Zajedničku poljoprivrednu politiku, koja na snagu stupa

od početka 2023. godine, stvoren je ozbiljan konflikt između ključnih ciljeva ZPP i situacije na terenu budući su poljoprivrednici suočena sa ogromnim problemima u proizvodnji zbog rata u Ukrajini te zbog energetske krize kao i poremećaja u globalnim lancima opskrbe. To je uzrokovalo ogroman rast troškova proizvodnje, ali i rast cijena hrane za krajnje potrošače", izjavio je na otvorenju predsjednik HPK Mladen Jakopović.

image

Mladen Jakopović

HPK

"Prioriteti Europske komisije stavljeni su na Europski zeleni plan i njegove različite strategije i inicijative koje su u središte naših političkih i ekonomskih rasprava, gdje su borba vodi protiv klimatskih promjena, smanjenje emisija stakleničkih plinova i rješavanje problema gubitka bioraznolikosti.

U tom kontekstu ne smijemo zaboraviti kumulativne učinke energetske krize i ruske invazije na Ukrajinu što ima dugotrajne učinke koji će se osjetiti ne samo u EU-u nego i drugdje u svijetu. Sigurnost hrane i dostupnost hrane sada su ključni elementi koje treba zadržati u transformaciji prehrambenih sustava. Stoga ovogodišnji kongres ima za cilj raspravu o tome kako spomenute izazove pretvoriti u prilike, glavna je poruka predsjednice udruženja Copa Christiane Lambert te predsjednika udruženja Cogeca Ramóna Armengola.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković složila se kako u ovim kriznim vremenima EU mora kroz sve svoje mehanizme pomoći poljoprivrednicima kako bi održali stabilnost proizvodnje.

image

Marija Vučković

HPK

"Hrvatska je kroz različite mehanizme i mjere već dosta pomogla poljoprivrednicima te im osigurala dodatna sredstva, iz EU i iz nacionalnog proračuna, kako bi se proizvodnja održala i smanjili ogromni troškovi naših proizvođača, kako zbog krize tako i zbog suše koja je bila ovog ljeta. Ključno je da nam ne padne proizvodnja u idućem periodu. Moramo zadržati proizvodnju odnosno održati balans između tri ključna stupa poljoprivredne politike - zelenog, ekonomskog i socijalnog. Zato Vlada RH čini sve kako bi pomogla našim proizvođačima, a već ovaj mjesec će ranije nego inače, uz dosadašnje mjere ići i predujam potpora u visini od 1,75 milijardi kuna", rekla je Vučković.

Copa-Cogeca je najutjecajnija, najstarija i najveća organizacija poljoprivrednih proizvođača i zadruga u Europskoj Uniji. Hrvatska poljoprivredna komora, kao članica Copa-Cogeca organizacije, ima mogućnost sudjelovati u pregovorima u više od dvadeset grupa u okviru Europske komisije te je time na nacionalnoj razini najznačajniji predstavnik poljoprivrednih proizvođača u kreiranju poljoprivrednih politika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:22