POVJERENIK EU JANUSZ LEWANDOVSKI

'Morate sufinancirati projekte ako želite koristiti novac EU'

BRUXELLES - Povjerenik Europske Unije za financijsko programiranje i proračun Janusz Lewandowski nada se da će Hrvatska kao nova članica već ove godine iskoristiti što je više moguće sredstava koja će joj biti na raspolaganju.

U razgovoru s dopisnicima hrvatskih medija u Bruxellesu Lewandovski je upozorio da novac iz proračuna koji se spominje kao obveza EU često samo u teoriji i ne znači da će se sav taj novac i iskoristiti u praksi.

Dopuna proračuna

Koliko će koja država na kraju i iskoristiti, ovisi o njenim apsorbacijskim sposobnostima, a to pak ovisi i o spremnosti te države za sufinanciranje određenih projekata. Zato je povjerenik Lewandovski upozorio da neke države članice EU mogu u vrijeme financijske krize sufinancirati projekte pa stoga riskiraju gubitak i nekih EU fondova.

- Investicije su žrtva štednje - rekao je povjerenik.

Što se Hrvatske tiče, ona će svakako biti neto korisnik EU fondova na početku, ali mora biti aktivna i spremna za to. Kao važan element koji bi Hrvatskoj trebao pomoći u uspješnom korištenju fondova spomenuo je iskustvo stečeno kroz pretpristupne fondove. Kao primjer je naveo i svoju državu Poljsku koja je dosta uspješno iskoristila fondove EU kao nova članica.

Prije tri dana povjerenik Lewandovski predložio je dopunu proračuna EU za ovu godinu kako bi se prilagodili ulasku Hrvatske u punopravno članstvo. Prema tom prijedlogu, Hrvatskoj je na raspolaganju 655,1 milijun za prvih šest mjeseci članstva u obliku obveza, a u obliku plaćanja 374 milijuna. U praksi to znači da će Hrvatska za ovu godinu vjerojatno iskoristiti 374 milijuna, a ostatak ovisno o uspješnim projektima i to u nešto duljem vremenskom razdoblju.

Proračunske odredbe

Lewandovski je rekao da je taj novac Hrvatskoj odobren i on će svakako biti na raspolaganju. Međutim, upozorio je da će unutar EU sada biti rasprave o tome gdje pronaći taj iznos. Njegova su predviđanja da će prijedlog sigurno dobiti potporu Europskog parlamenta, ali neke države mogu zatražiti od Europske komisije da se novac za Hrvatsku pronađe u okviru postojećih proračunskih odredbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:50