BESPUĆA BIROKRACIJE

'MORATE VRATITI 170.000 KUNA NAKNADE ZA NEZAPOSLENOST' Čakovčanka 14 godina bila u mirovini, a da nije niti znala

 Screenshot/HRT

Nikad ne znate što vas u životu čeka: gubitak posla nakon gotovo 30 godina rada u varaždinskoj Vami, pa godine nezaposlenosti i nada da ćete se napokon smiriti u mirovini. Sve je to prošla Mirjana Preložnjak iz Čakovca i ispričala za HRT.

A onda je jednog jutra sve promijenio telefonski poziv sa Zavoda za zapošljavanje: Morate vratiti 170.000 kuna naknade za nezaposlenost koju ste dobivali od 2000. Naime, vi ste već gotovo 14 godina u mirovini. Upravo je stiglo rješenje s mirovinskog.

Istoga dana stižu joj rješenja o invalidskoj mirovini od 1999. te privremeno rješenje o starosnoj mirovini za koju je proljetos predala zahtjev. Zatim joj uplaćuju 220.000 kuna neisplaćenih mirovina.

Mirjana Preložnjak bila 14 godina u mirovini, a to nije ni znala - čak je povremeno i radila na javnim radovima te se više puta interesirala kad može u mirovinu.

- Nikada nisam primila nikakvu obavijest, niti mi je itko ikada rekao da sam ja u mirovini te nisam primila nikakav novac, kaže Mirjana.

Na HZMO-u su joj, pak, rekli da si je sama kriva što se ovo dogodilo jer se nije informirala na vrijeme.

- I mi smo ostali zatečeni kako se ovo moglo dogoditi, rekao je za HRT Vladimir Zebec, predstojnik čakovečkog Zavoda za zapošljavanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:43