ŽURNA NABAVA

MORH bez natječaja kupio 4910 uniformi i 90.000 ljetnih čarapa

 Damir Krajač / CROPIX

Ministarstvo obrane početkom je godine postupkom pregovaranja bez prethodne objave, odnosno direktnom pogodbom sklopilo ugovor s hrvatskom Zajednicom ponuditelja u vrijednosti od 26,6 milijuna kuna o nabavi 4910 kompleta borbenih odora i ljetnih čarapa u vrijednosti od 689 tisuća kuna s tvrtkom Jadran.

Jedini izbor

U oba slučaja direktna je pogodba obrazložena potrebom hitne nabave prouzročene krizom. U natječajnoj se dokumentaciji dodatno obrazlaže kako je “iznimna žurnost izazvana događajima koje naručitelj nije mogao previdjeti”. O kojoj je kriznoj situaciji riječ i događaju koji Ministarstvo obrane nije moglo predvidjeti, pa je hitno trebalo kupiti gotovo pet tisuća kompleta borbenih odora i 90 tisuća čarapa, nije poznato. U dokumentaciji se navodi da su dodatne količine borbenih odora prijeko potrebne za vojnike koji se upućuju u mirovne misije te za izvršenje redovnih zadaća. Prema posljednjim podacima, u Oružanim snagama su 14.332 djelatne vojne osobe, što bi značilo da je dodatnih odora kupljeno za više od trećinu vojnika.

Na naš izravni upit zbog koje je krizne situacije potrebna hitna nabavka odora, u Ministarstvu obrane izbjegli su odgovor. Naveli su samo da je “za borbene odore proveden postupak javne nabave i sklopljen ugovor sa Zajednicom ponuditelja, koja je bila jedini ponuditelj i jedina može proizvesti i isporučiti odore”, dodavši da su one potrebne za mirovne operacije i izvršenje redovnih zadaća. S obzirom na ovakav odgovor, teško je procijeniti jesu li razlozi hitne nabave odora povezani s postupcima MORH-a i Oružanih snaga.

Naime, Europska komisija još je 2015. godine propisala mogućnost korištenja pregovaračkog postupka bez prethodne objave zbog iznimne žurnosti, ali pod uvjetom da “okolnosti na koje se poziva za opravdanje iznimne žurnosti ne smiju ni u kojem slučaju biti dovedene u vezu s javnim naručiteljem”. Kako je utvrđeno da pojedine članice EU previše i preslobodno koriste ovu odredbu kako bi nabavu roba ugovorile direktnom pogodbom, čime krše načelo transparentnosti, Sud Europske unije “zahtijeva da se taj postupak primjenjuje samo u iznimnim slučajevima, a svi uvjeti moraju biti kumulativno ispunjeni i moraju se tumačiti restriktivno”.

U natječajnoj dokumentaciji Samostalni sektor za postupke javne nabave MORH-a poziva se na Okvirni sporazum kojim je ugovorena višegodišnja nabava odora. No, taj je sporazum istekao, a naši sugovornici kažu da MORH već drugi put direktnom pogodbom ugovara nabavu odora pozivajući se na sporazum koji je istekao iako se to, tvrde, može učiniti samo jednom. U MORH-u, pak, navode da je “takav ugovor za borbene odore sklopljen i prijašnjih godina” te da su “svi postupci odrađeni u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi”.

Nabavu ljetnih čarapa direktnom pogodbom u MORH-u obrazlažu činjenicom da su im one potrebne do 31. svibnja te da taj rok može ispoštovati samo dobavljač koji ih je i dosad izrađivao i isporučivao.

Prekratki rokovi

“Rokovi provedbe druge vrste postupaka ne mogu se primijeniti”, navodi se u dokumentaciji. Naši, pak, izvori tvrde da je to dokaz nefunkcioniranja i netransparentnosti sustava javne nabave unutar MORH-a. Prema njihovim riječima, javni natječaj mogao se uredno i u rokovima provesti da se na vrijeme pristupilo njegovoj izradi te onda ne bi bilo potrebno skrivanje iza kriza i izvanrednih događaja. Kao argument navode da je i Ministarstvo unutarnjih poslova otprilike u isto vrijeme kada i MORH nabavljalo znatno veće količine policijskih odora te je uspješno provelo međunarodni javni natječaj na kojem je posao dobila Zajednica domaćih ponuditelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:28