PRIČUVNI SASTAV

MORH i dalje šalje pozive za vojne vježbe, evo tko će ih sve dobiti i koliko to traje

MORH je u veljači priopćio da se radi o pričuvnicima koji su uglavnom vojni obveznici stariji od 45 godina

Vojna vježba na vojnom poligonu ”Eugen Kvaternik” u Slunju

 Robert Fajt/Cropix/Cropix

Nakon što su mnogi pričuvni vojni obveznici u veljači i ožujku dobili poziv na osmodnevne vojne vježbe, još će poziva stići tijekom lipnja, rujna i listopada, a radi se o nešto više od 18.000 ljudi u pričuvnom sastavu. MORH godišnje poziva oko 1200 do 1700 razvrstanih pričuvnika, javlja N1.

MORH je u veljači priopćio da se radi o pričuvnicima koji su uglavnom vojni obveznici stariji od 45 godina.

Obveza služenja u pričuvnom sastavu Oružanih snaga propisana je Zakonom o obrani. Osposobljavanje pričuvnika na vojnoj vježbi traje osam dana, a u Zakonu o obrani stoji da ono može trajati najduže 30 dana tijekom kalendarske godine.

MORH je na upit N1 televizije odgovorio tko su obveznici pričuvnog sastava i kako je on ustrojen.

- Pričuvni sastav Oružanih snaga sastoji se od šest pješačkih pukovnija, dvije topničko-raketne pukovnije, pukovnije PZO (Protuzračne obrane), inženjerijske bojne, bojne veze i logističke pukovnije. Riječ je o ukupno 18103 razvrstanih pričuvnika. U pričuvni sastav raspoređeni su samo razvrstani pričuvnici, a riječ je o vojnim obveznicima koji su odslužili vojni rok ili bili na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi te im je određena vojnostručna specijalnost, priopćeno je iz MORH-a.

Mobilizacijska se pričuva dijeli na nerazvrstanu i razvrstanu. Nerazvrstani su pričuvnici oni koji nisu odslužili vojni rok ili bili na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, dok razvrstanu pričuvu čine vojni obveznici koji su odslužili vojni rok ili bili na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi. Vojna obveza za muškarce prestaje s 55 godina, a za žene s 50. Kada je riječ o visokim časnicima, gornja granica je 60 godina, a 65 za generale i admirale.

Oni koji nakon ukidanja obveznog vojnog roka 2008. nisu bili ni na kakvom vojnom osposobljavanju ili su ranije odslužili u civilnoj službi nemaju obvezu služenja u pričuvnom sastavu Oružanih snaga RH, kažu u MORH-u.

Ove je godine MORH predvidio šest termina za osposobljavanje razvrstanih pričuvnika tijekom ožujka, lipnja, rujna i listopada, a provodi se na vojnim poligonima Eugen Kvaternik u Slunju, vojnom vježbalištu Gakovo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji te u Simulacijskom središtu u Zagrebu.

Pozvanim pričuvnicima Zakon o radu opravdava izostanak s posla tijekom tih pet do 12 dana, a poslodavac je dužan zaposleniku isplatiti punu plaću za mjesec u kojemu je bio odsutan zbog sudjelovanja na vojnoj vježbi, piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 20:38