VJEŽBE LETENJA

MORH javlja da će američki F-16 s hrvatskim MIG-ovima i danas letjeti iznad Hrvatske

Cilj zajedničke obuke je uvježbavanje sposobnosti i prikazivanje interoperabilnosti saveznica za aktivni nadzor, obranu i zaštitu.

F-16 lovac

 Apfootage/Alamy/Alamy/Profimedia

Hrvatski borbeni avioni MIG-ovi i danas će zajedno s američkim F-16, uvježbavajući presretanja, temeljne manevre u zraku i formacijsko letenje, prelijetati područje iznad istočne i središnje Hrvatske, priopćili su u četvrtak iz Ministarstva obrane.

U MORH-ovu priopćenju stoji da će nastavak uvježbavanja zračnih aktivnosti pilota 191. eskadrile lovačkih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i američkih aviona F-16 iz zrakoplovne baze Aviano u Italiji pratiti i nadzirati bojna Zračnog motrenja i navođenja HRZ-a.

Cilj zajedničke obuke je uvježbavanje sposobnosti i prikazivanje interoperabilnosti saveznica za aktivni nadzor, obranu i zaštitu zračnog prostora, kao i zadaća odvraćanja.

Iz MORH-a obavještavaju građane da se tijekom provedbe navedenih aktivnosti očekuje pojačana buka, uobičajena tijekom letova zrakoplova, te ih mole za strpljenje i razumijevanje.

Inače, prije dva dana je u okviru planiranih bilateralnih aktivnosti Hrvatske vojske s francuskom ratnom mornaricom provedena zajednička vježba pilota hrvatskih MIG-ova i francuskih Rafalea s nosača zrakoplova "Charles de Gaulle".

Zajednički letovi provedeni su u zračnom prostoru iznad Istre i Kvarnera, Like i Korduna te iznad gradova Rijeke, Pule i Zadra, kao i iznad glavnog grada Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2022 12:30