ZAVRŠENA PROCEDURA

MORH: Međunarodna vojna inicijativa čiji je suosnivač Hrvatska integrirana je u NATO

Zapovjednik Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva Centar je general-bojnik Denis Tretinjak.

Mario Banožić 

 Stipe Majic/AFP

Multinacionalno divizijsko zapovjedništvo Centar (HQ MND-C), međunarodna vojna inicijativa čiji su osnivači Hrvatska i Mađarska, integrirano je u strukturu snaga NATO-a, priopćio je u četvrtak MORH.

HQ MND-C je stacioniran u mađarskom Székesfehérváru, a integriran je u NATO strukturu snaga sukladno odluci Sjeverno-atlantskog vijeća NATO-a (NAC) o aktivaciji i integraciji donesenoj 3. svibnja, pojašnjava se u priopćenju.

Zapovjednik Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva Centar je general-bojnik Denis Tretinjak.

"Uključivanjem MND-C u NATO strukturu završena je procedura priključenja ove inicijative u sigurnosnu arhitekturu Saveza što će znatno doprinijeti jačanju savezničkog postava odvraćanja i obrane u Europi, a time i kolektivnoj obrani te kriznom upravljanju", stoji u priopćenju.

Zapovjedništvo će svoju punu operativnu sposobnost dosegnuti tijekom 2023. godine, kada će postati dio NATO planova i ciljeva u jačanju kako regionalne sigurnosti, tako i sigurnosti cjelokupnog Saveza. U srednjoročnom planu razvoja, do 2032. godine, pod Zapovjedništvom je planirano narastanje snaga do jačine divizije.

Uspostavu Zapovjedništva inicirale su Hrvatska i Mađarska u srpnju 2018., kada je prepoznat nedostatak savezničkih kapaciteta u domeni zapovijedanja i nadzora u regiji srednje Europe te je uslijedio intenzivan rad s regionalnim partnerima u cilju osnivanja zapovjedništva.

Uz Hrvatsku i Mađarsku koje su inicijalni osnivači, u MND-C svoje pripadnike ima i Slovačka kao treća zemlja osnivačica.

U radu Zapovjedništva sudjeluje i Poljska, a interes za sudjelovanje iskazale su i Njemačka, Italija, Rumunjska, Slovenija i Turska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2022 16:00